Στη σκιά μια επερχόμενης πανδημίας η Ευρώπη ελέω  νέου κοροναϊού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται σύσκεψη σήμερα και επί τάπητος θα τεθεί η αξιολόγηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο Υπουργός Υγείας θα αξιολογηθούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Κύπρο, στη βάση των διαθέσιμων οδηγιών που εκδίδει ο ΠΟΥ και το ECDC και εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση του πλάνου δράσης μας.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε, ακόμα, ότι σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, «για να δούμε ξανά τα πρωτόκολλα, αν χρειάζεται ξανά αναβάθμιση, ανεξάρτητα από τις οδηγίες που έχουμε, αν εμείς σαν χώρα μπορούμε να πάρουμε κάποιες περαιτέρω ενέργειες».

Εξάλλου απαντώντας σε διαδικτυακές επικρίσεις το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 1000 άτομα που προέρχονταν από Κίνα ή είχαν επισκεφθεί την χώρα. Μέσω Twitter εξάλλου ανέφερε ότι από σήμερα και παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξε ακόμη το πρωτόκολλο, αυτό θα εφαρμοστεί για Ιταλία, Ιράν και Κορέα. Πρόσθεσε ακόμη ότι με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε καραντίνα μπαίνουν όσοι καταφθάνουν από το Χουμπέι της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα αργά το απόγευμα το Υπουργείο εξέφρασε την ετοιμότητά του για τους μαθητές που επιστρέφουν στην Κύπρο από την Ιταλία, οι οποίοι βρίσκονται στην χώρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+. Με την επιστροφή των μαθητών στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο και οι μαθητές θα τύχουν ιατρικού ελέγχου.