Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δυσκολία κάλυψης θέσεων ιατρών που αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, παράλληλα με τα πολυεπίπεδα προβλήματα που εντόπισαν μέλη της Επιτροπής στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ, όσο και εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, εξετάστηκε η πρόταση που υποβλήθηκε για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κάποιων γιατρών του δημοσίου, οι οποίοι θεωρούνται «αναντικατάστατοι».

Την αντίθεσή της με την πρόταση αυτή εξέφρασε η ΠΑΣΥΚΙ, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να επιλύσει ριζικά το πρόβλημα, ενώ κατέθεσε υπόμνημα στα μέλη της Επιτροπής, με λίστα γιατρών οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να έχουν φτάσει το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότησή τους.

Εξάλλου, από πλευράς Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να τροποποιηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης μόνο για μία ομάδα ασφαλισμένων. Ακόμα, αναφέρθηκε ότι η γενική επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης δεν κρίθηκε σκόπιμη στην παρούσα συγκυρία, αφού κάτι τέτοιο αποφασίζεται σε συνάρτηση με την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, όμως οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο αυξήθηκε μόνο κατά 15 ημέρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, επεσήμανε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, αναφέροντας ότι σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση, αναμένεται το επόμενο διάστημα η συνταξιοδότηση περίπου 25 γιατρών. «Εκτιμούμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα μπορούσε να εξεύρει κάποιους τρόπου, ώστε οι γιατροί αυτοί να είναι εκεί και να ενισχύσουν τον Οργανισμό μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες τους», είπε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι πέρα από την υποστελέχωση, υπάρχουν και προβλήματα σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο. «Πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες τους γιατρούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλοι στο εν λόγω νοσοκομείο έχουν παράπονα με την διοίκηση του ΟΚΥπΥ.

«Καλούμε τον ΟΚΥπΥ επιτέλους να δράσει άμεσα, να επιληφθεί τους ζητήματος να πάει και μία και δύο και τρεις φορές να δώσει ό,τι χρειάζεται για να έχουμε ένα νοσοκομείο για το οποίο όλοι να περηφανευόμαστε και να μην ακούμε διαρκώς και ζητήματα», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι εκτός από το προσωπικό διαμαρτύρονται έντονα και οι ασθενείς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το ερώτημα ποιος κρίνει και ποιος αξιολογεί τους γιατρούς ως «αναντικατάστατους» και πρόσθεσε ότι αν πρέπει να συζητηθεί αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γενικά, θα πρέπει να τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας.

«Τα προβλήματα των γιατρών που φεύγουν από το δημόσιο τομέα, από τον κρατικό τομέα δεν είναι αυτοί που συνταξιοδοτούνται αλλά αυτοί που αναγκάζονται να φεύγουν για άλλους λόγους», είπε ο κ. Κέττηρος.

Αναφορικά με την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, είπε ότι «ίσως αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο», γιατί οι ασθενείς αναγκάστηκαν να κάνουν απεργία. Είπε ότι το νοσοκομείο είναι εμφανώς υποστελεχωμένο, παραπέμποντας στη λίστα που παρουσίασε η ΠΑΣΥΚΙ, με γιατρούς που έχουν αποχωρήσει. Είπε ότι ο παθολόγος στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι μόνο ένας, και πρόσθεσε ότι κάποιες εφημερίες γίνονται από τη Λευκωσία και οι οδηγίες δίνονται στο παραϊατρικό προσωπικό από τα τηλέφωνα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για να εξυπηρετηθούν. Υπογράμμισε ότι ο κόσμος της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου δεν είναι «δεύτερης κατηγορίας» και επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού αυξάνεται ο πληθυσμός.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ένας εκ των εισηγητών του θέματος για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανέφερε ότι από το παθολογικό τμήμα αποχώρησαν δύο γιατροί, που είχαν στηρίξει τη λειτουργία του νοσοκομείου στην περίοδο της πανδημίας. Σημείωσε, ακόμα, ότι η ΠΑΣΥΚΙ κάνει λόγο για προβλήματα λόγω αυθαίρετης λήψης αποφάσεων και για παρεμπόδιση ιατρικού έργου. Σημείωσε, ακόμα, ότι η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Όντως υπάρχουν διάφορα κίνητρα και αντικίνητρα μεταξύ των γιατρών», είπε ο κ. Γιακουμή, αναφορικά με το θέμα της έλλειψης γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, κάνοντας λόγο για διαφορετικών ταχυτήτων οι γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε, δε, ότι προμετωπίδα του συστήματος υγείας είναι τα δημόσια νοσηλευτήρια.