Στο πλαίσιο συμφωνίας με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Tubingen στη Γερμανία για την εκπαίδευση δύο Κύπριων ιατρών στην ηπατολογία, μια γιατρός βρίσκεται από τις 27 Ιανουαρίου στη Γερμανία, με την εκπαίδευσή της να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να είναι στο πλευρό των ασθενών που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις, παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη για τις ανάγκες τους

Σε χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), που συνδιοργανώθηκε με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έπειτα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες, «καταφέραμε να έλθουμε σε συμφωνία με την Πανεπιστημιακή Κλινική του Tubingen στη Γερμανία, η οποία αφορά στην εκπαίδευση δύο Κύπριων ιατρών στην ηπατολογία με στόχο να ενισχυθεί η παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών, χωρίς να απαιτείται η συνεχής μετακίνηση στο εξωτερικό».

Είπε ακολούθως ότι η στρατηγική συμφωνία μεταξύ του ΟΚΥπΥ και της Γερμανικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, η οποία, υπογράφηκε στις 25 Νοεμβρίου 2024, έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο και την υγειονομική περίθαλψη στον τόπο, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των ασθενών με ηπατολογικά προβλήματα. 

Πρόσθεσε πως η  μια από τους δύο γιατρούς βρίσκεται από τις 27 Ιανουαρίου στη Γερμανία, με την εκπαίδευσή της να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο.

Αναφερόμενος στον σκοπό του συνεδρίου είπε ότι αυτός είναι να αναδείξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις και τη σημασία της κοινωνικής και επιστημονικής υποστήριξης που χρειάζονται. 

Στη συνέχεια, αφού παρατήρησε ότι τα σπάνια νοσήματα επιδρούν σε έναν μικρό πληθυσμό ασθενών, ανέφερε πως, ωστόσο, η σπανιότητα ενός νοσήματος δεν μειώνει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους και ότι «οι δυσκολίες στη διάγνωση, η περιορισμένη διαθεσιμότητα θεραπειών και η έλλειψη κατανόησης από την κοινωνία, καθιστούν αναγκαία τη συνεχή υποστήριξη και δράση όλων μας».

Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι μέσω του ΓεΣΥ έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την υποστήριξη ασθενών με σπάνια νοσήματα, έχουν γίνει αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, με στόχο να ενισχυθεί η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία και δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες κλινικές, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και επιστημονικά κέντρα, που προσφέρουν υποστήριξη και θεραπεία στους ασθενείς.

Επιπλέον, το ΓεΣΥ συνεργάζεται με διάφορους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους) για να παρέχεται πλήρης φροντίδα υγείας συνέχισε, προσθέτοντας  ότι υπάρχει επίσης πρόνοια για χορήγηση ορφανών και καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ ενισχύονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να έχουν την απαραίτητη γνώση και εξειδίκευση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση σπανίων παθήσεων.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, περαιτέρω, ότι η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν μένει πίσω, ανεξαρτήτως της σπανιότητας της πάθησής του. 

Υποδεικνύοντας ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία, στην οποία κάθε άτομο με σπάνια πάθηση να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη, δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος πως με τη συνεργασία όλων - πολιτείας, επαγγελματιών υγείας, ερευνητικών ιδρυμάτων και οργανώσεων ασθενών - μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα  παρά τις πολλές προκλήσεις.

Τέλος απηύθυνε  άλεσμα να συνεχίσουν να εργάζονται  με το ίδιο πάθος και αφοσίωση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων ανακοίνωσε πως σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι να ενημερώσει και να προάγει τη συζήτηση σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινότητα των σπάνιων νοσημάτων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα,  διευκρινίζει ότι οι 3 ενότητες του συνεδρίου εστιάζουν στις Νεότερες Εξελίξεις στη διαχείριση Σπάνιων Νόσων, στον Γενετικό Έλεγχο και τη Διαχείριση του Χρόνιου Ψυχικού Πόνου και την Ποιότητα Ζωής.