Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, με τη ρύπανση του αέρα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές είναι πλέον η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.
Ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά ως αδενοκαρκίνωμα, το οποίο έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή της νόσου παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) που δημοσίευσε το Lancet, το 2022 καταγράφηκαν περίπου 200.000 περιστατικά αδενοκαρκινώματος που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να εντοπίζεται στην Ανατολική Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Φρέντι Μπρέι, τόνισε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των μεταβαλλόμενων κινδύνων του καρκίνου του πνεύμονα και περαιτέρω μελέτες για τον εντοπισμό αιτιολογικών παραγόντων πέρα από το κάπνισμα. Η μείωση του καπνίσματος έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές, ενώ η επιτυχία των στρατηγικών περιορισμού του καπνίσματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα καθορίσει τις μελλοντικές τάσεις.
Παρότι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες μειώνονται εδώ και δεκαετίες, στις γυναίκες συνεχίζουν να αυξάνονται. Το 2022, διαγνώστηκαν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύρια άνδρες και 900.000 γυναίκες. Οι αλλαγές στη βιομηχανία καπνού και τα μοτίβα καπνίσματος έχουν επηρεάσει αυτές τις τάσεις, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον αυξημένο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν άλλες πιθανές αιτίες καρκίνου του πνεύμονα πέρα από το κάπνισμα, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη και την ανάπτυξη πολιτικών ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.