«Εξαιρετικά θετικής υποδοχής» έτυχε η πρόταση της Κύπρου στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού κοινών προμηθειών φαρμάκων, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας των καινοτόμων φαρμάκων, δήλωσε την Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δαμιανός είπε ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο «για την εξαιρετικά θετική υποδοχή» που έτυχε η πρόταση της Κύπρου στο Συμβούλιο Υγείας της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

«Η πρόταση αυτή αφορά στη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού κοινών προμηθειών φαρμάκων, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας των καινοτόμων φαρμάκων, εστιάζοντας αρχικά στα ογκολογικά φάρμακα», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι η πρόταση αυτή επιδιώκει τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να συνεργάζονται για την κοινή προμήθεια καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία θα αξιολογούνται βάσει του νέου κανονισμού για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (Health technology assessment – HTA), ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025.

«Την πρότασή μας η οποία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνυπέγραψαν συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η Κροατία, η Δανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η  Μάλτα, η Σλοβενία, ενώ Εσθονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Τσεχία υποστήριξαν την πρωτοβουλία προφορικά», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι έχουν ήδη καταγράψει «την εκτενή κάλυψη από διεθνή μέσα ενημέρωσης, γεγονός που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η ανάγκη για μια τέτοια πρωτοβουλία».

Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να προσφέρει τρία σημαντικά οφέλη.

Το πρώτο είναι η διαπραγματευτική ισχύς. «Η κοινή προμήθεια φαρμάκων δημιουργεί μια μεγαλύτερη αγορά, παρέχοντας στα κράτη μέλη διαπραγματευτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στην επιβολή οικονομιών κλίμακας, καθώς οι συμφωνίες θα αφορούν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών», σημείωσε ο κ. Δαμιανός.

Το δεύτερο, είναι η ευνοϊκότερη τιμολόγηση και αποζημίωση, είπε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή θα επιτρέπει πιο αποδοτικές διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες που συχνά επιβαρύνουν τις εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τέλος, αναμένεται βελτίωση της πρόσβασης. «Η κοινή προμήθεια θα βοηθήσει στη διασφάλιση της συνεχιζόμενης διαθεσιμότητας φαρμάκων και στην προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ανάγκες για βελτίωση της λειτουργικότητας της αγοράς φαρμάκων.

Μετά την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τέλος ο κ. Δαμιανός, «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για υλοποίηση αυτής της πρότασης και της υποστήριξής της σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ