Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκαν ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας κυβερνητικών γιατρών Σωτήρης Κούμας και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Δημήτρης Λαμπριανίδης οι οποίοι μίλησαν για την 48ωρη απεργία των γιατρών.

Αρχικά ο κ. Κούμας αναφέρθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις συντεχνίες για να ενημερωθεί για τις ιδέες τους και ακολούθησε συζήτηση για τα κίνητρα που ισούνται με επιδόματα βάση του προϋπολογισμού.

«Αφού είχαν αποφασίσει να στηρίξουν πλήρως τις θέσεις του ΟΚΥπΥ γιατί δεν είχαν την ειλικρίνεια να το πουν νωρίτερα», συμπλήρωσε.

«Αρκετές φορές προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον υπουργό Υγείας». Την σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή δεν μπορεί κανείς να την διαταράξει», είπε

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν σε επ΄αόριστο απεργία απάντησε ότι «αφού αναδυθεί και ανασκοπηθεί η 48ωρη απεργία θα ανακοινώσουμε άλλα μέτρα».

Από πλευράς του, ο κύριος Λαμπριανίδης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Αυτό που έχει συμβεί σήμερα είναι θλιβερό, απογοητευτικό και απαράδεκτο. Έχει πλήξει την αξιοπιστία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Άφησαν ασθενείς χωρίς υπηρεσίες που ήταν προγραμματισμένες».

Τόνισε ότι το σύστημα υγείας αμείβει του γιατρούς γενναιόδωρα. «Με τους μισθούς που υπάρχουν σήμερα δεν δικαιολογείται καμία απεργία. Είναι ένας ευαίσθητος τομέας και αφορά ανθρώπινες ζωές».

Υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα τους να διεκδικούν οτιδήποτε χωρίς όμως να κλείνουν τα Νοσοκομεία. «Δεν τους ανήκουν τα Νοσοκομεία».

Ο κ. Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι σήμερα τιμωρήθηκαν οι ασθενείς. «Κάποιοι ασθενείς θα ψάξουν αλλού για υπηρεσίες».

Ακόμη, ανέφερε ότι πίσω από τις διαφωνίες που έχουν οι γιατροί με τους εργοδότες τους κρύβεται μια αντίδραση στην αυτονόμηση των Νοσοκομείων. «Σήμερα κινδύνεψαν ζωές. Δεν γίνεται να κλείνουν Νοσοκομεία το 2024».

Αναφερόμενος προς τον κ. Κούμα είπε, «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση γιατί θέλει να νιώσει καλύτερα ή να δημιουργήσει άλλοθι για την απόφαση τους να κλείσουν τα Νοσοκομεία. Τις διαφορές τους να τις λύσουν στα γραφεία με διαπραγματεύσεις χωρίς να τιμωρούν και να κινδυνεύουν οι ασθενείς».

Απαντώντας στον κ. Λαμπριανίδη ο κ. Κούμας ανέφερε ότι «πριν ενάμιση μήνα ήταν πρωτοσέλιδο η έλλειψη χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων με αποτέλεσμα ασθενείς να έτυχαν 3 εβδομάδες χωρίς χημειοθεραπεία και δεν κάνατε τίποτα για αυτό».

Όσων αφορά για το αν κινδύνευσαν σήμερα ασθενείς ανέφερε ότι «μπορείτε να αποταθείτε στο νοσοκομείο Λευκωσίας για το κατά πόσο οι συνάδελφοι του ΤΑΕΠ άφησαν περιστατικό 2 ή 3 να φύγει», «κανένας σήμερα δεν κινδύνευσε και δεν είναι ανάγκη να κινδυνολογείτε», συμπλήρωσε.

Τέλος επεσήμανε ότι «η σχέση ασθενή με γιατρό διαταράσσεται ως ένα βαθμό».

Διαβάστε επίσης: Για «εξαναγκασμό» τους σε απεργιακά μέτρα κάνουν λόγο οι γιατροί