Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν σ σχέση με το αλκοόλ και τους μαθητές στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το 29% των 15χρονων της Κύπρου έχουν καταναλώσει αλκοόλ. 

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, δρ. Χρίστος Μηνά ο οποίος ανέφερε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τα ευρήματα δεν διαφέρουν από αυτά που διαπιστώνουν οι έρευνες της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. 

Συμπλήρωσε ότι η έρευνα της Αρχής γίνεται κάθε 5 χρόνια μαζί με 35 χώρες που αφορά 16χρονους σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. «Οι μαθητές μας στην Κύπρο καταναλώνουν πιο συχνά αλκοόλ από τους Ευρωπαίους αλλά σε μικρότερη ποσότητα».

Συμπλήρωσε ότι η πανευρωπαϊκή έρευνα αναφέρει ότι 57% των μαθητών έχουν καταναλώσει αλκοόλ τον τελευταίο μήνα. «Είμαστε 10 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

Άλλη ερώτηση είναι πόσοι κατανάλωσαν 5 ποτά σε μια περίσταση με το ποσοστό να είναι στο 37%. «Δεν καταγράφονται αυξητικές τάσεις». 

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ανέφερε ότι στην Κύπρο έπεσε το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρο από το 24% στο 14%. 

Εξήγησε ότι να προστεθούν όλες οι μορφές του τσιγάρου το ποσοστό φτάνει το 21%. «Υπερβαίνει το μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 18%. Η χρήση ναργιλέ είναι υπερδιπλάσια στην Κύπρο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο». 

Ο δρ. Μηνά ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια μόδα που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει κατακλύσει τον κόσμο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί αν εφαρμόσει τον κανονισμό πανευρωπαϊκά για περιορισμό των γεύσεων». 

Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η μόδα έχει ξεπεράσει την επιστήμη και επιβεβαιώνουν ότι όλα αυτά τα συντηρητικά όπως η γλυκερόλη, γλυκίνη, σταθεροποιητές, αρώματα, γεύσεις και η κάνναβη προκαλούν αναπνευστικές και καρδιοαγγειακές επιπλοκές». 

Σημείωσε ότι στην Αμερική βρήκαν πολύ μεγάλα νούμερα δηλητηριάσεων και τραυματισμών. «Το μήνυμα προς τη νεολαία είναι σαφέστατο. Αποφυγή κάθε μορφής καπνίσματος», είπε.  

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη κάνναβη λέγοντας ότι όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους νέους είναι η δημοφιλέστερη ναρκωτική ουσία. «Το ποσοστό ανέρχεται στο 8.5%-9%». 

Επεσήμανε ότι είναι πολύ χαμηλότερο από το 14% του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά αυτό δεν αποτελεί εφησυχαστικό μήνυμα.