Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η τέταρτη κατά σειρά επιστημονική ημερίδα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με θέμα «Μεσοθηλίωμα και Ανεπάρκεια Α1 Αντιθρυψίνης».

Ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση σχετικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης παραπομπής των ασθενών με ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης, στο εξειδικευμένο κέντρο της Πνευμονολογικής Κλινικής για γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία.

Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με μεσοθηλίωμα στην Πνευμονολογική Κλινική, καθώς αυτή υπάγεται στο μεγαλύτερο και μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας, το οποίο διαθέτει όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται για το σοβαρό νόσημα.

Η Πνευμονολογική κλινική του ΓΝΛ καλείται να αντιμετωπίσει παγκύπρια τα πιο σοβαρά περιστατικά με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως η ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης και το μεσοθηλίωμα τα οποία απαιτούν εξειδίκευση, εμπειρία καθώς και μία πολυθεματική ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση τους, όπως αναφέρεται.

Τα δύο αυτά νοσήματα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία και αντιμετώπιση τους αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την επιβράδυνση της νόσου και τη διατήρηση της υγείας του πνευμονικού ιστού. Η μη διάγνωση αλλά και η καθυστέρησή της έχει σημαντικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην Πνευμονολογική Κλινική λειτουργεί επίσης τμήμα βραχείας νοσηλείας για την εβδομαδιαία ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου υποκατάστασης σε ασθενείς με ανεπάρκεια της α1 αντιθρυψίνης.

Στο ΓΝΛ, με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής κλινικής θα ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους Πολυθεματικές Επιστημονικές Ομάδες (MDT) για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και τις Διάμεσες Πνευμονοπάθειες.

'Οπως διευκρινίζεται, η αξιολόγηση ενός περιστατικού από την MDT αφορά αρχικά τη διάγνωση της νόσου και τελικά τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου. Η υπηρεσία αυτή θεωρείται πρωτοποριακή και μοναδική στην Κύπρο για τα συγκεκριμένα νοσήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ