Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Κύπρο για το 2024. 

Πρόκειται για ηλικιωμένο που προσβλήθηκε από τον ιό στην περιοχή του Μάμμαρι. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Ηρόδοτος Ηροδότου, αναπληρωτής προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος μίλησε για τον ιό αλλά και για τους κινδύνους που μπορεί προκύψουν. 

Αρχικά ανέφερε ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Γνωρίζουμε κάποια δεδομένα  για τη μετάδοση του ιού». 

Συμπλήρωσε ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. «Τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο». Εξήγησε ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Διαβάστε ακόμη: Πρώτο κρούσμα από ιό του Δυτικού Νείλου στο Μάμμαρι- Νοσηλεύεται ηλικιωμένος

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε το 1937 στην περιοχή του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. 

Ακόμη, ανέφερε ότι το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού. «Το 20% μπορεί να εκδηλώσουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις. Ένα μικρό ποσοστό με περίπου 1 στους 150 μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα». 

Επιπλέον, ανέφερε ότι κινδυνεύουν όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχή με μολυσμένα κουνούπια. «Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας, ωστόσο άτομα άνω των 50 ετών αλλά και άτομα με προβλήματα υγείας μπορεί να νοσήσουν πιο εύκολα». 

Ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ότι ο κύκλος του κουνουπιού ξεκινά από το στάσιμο νερό. «Το πρώτο μέτρο είναι η απομάκρυνση του στάσιμου νερού. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά για την απομάκρυνση των κουνουπιών από τις οικίες μας αλλά και κούρεμα του γρασιδιού μας».