Τη νομοθετική και πρακτική κατοχύρωση της ασφάλειας των εργαζομένων στον χώρο της υγείας από πλευράς της Πολιτείας, ζητά σε ανοικτή επιστολή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαίων (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ),, με αποδέκτες τους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. 

Σε επιστολή με θέμα «Βία εναντίων των Επαγγελματιών Υγείας», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαίων αναφέρει ότι «με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες, δυσάρεστες, αδικαιολόγητες και εντελώς απαράδεκτες επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας και ειδικά σε νοσηλευτές/τριες, στις κρατικές υπηρεσίες παροχής φροντίδας (ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά), ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, εκφράζει εκτός από την έντονη απαρέσκεια του για τις ενέργειες αυτές, και τις έντονες ανησυχίες του, για τις δυσμενείς προεκτάσεις και επιπτώσεις τους».

Διαβάστε επίσης: Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για την επίθεση στο ΓΝ Λευκωσίας (pic)

Επισημαίνεται ότι τα γεγονότα αυτά εγείρουν τεράστια ζητήματα που αφορούν στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας,  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και στην Αστυνομία Κύπρου και τον ΟΚΥΠΥ.

«Για το εν λόγω θέμα επανερχόμαστε με επιστολογραφία για πολλοστή φορά από το 2013, και θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να λάβει τα μέτρα της, ώστε να προστατεύσει τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις έναντι των πολιτών, των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και δικαιώματα ως άνθρωποι και ως εργαζόμενοι. Έχουμε και στο παρελθόν παραθέσει τις ιδιάζουσες διαφορές στον τομέα της υγείας και δη στους χώρους πρώτης επαφής όπως τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, όπου η λεκτική, ψυχολογική  ή/και σωματική βία αποτελούν  καθημερινά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τους επαγγελματίες υγείας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι αν και η Πολιτεία έχει θεσπίσει κανονισμούς για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων και έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ειδικά σε ΤΑΕΠ,  εντούτοις, αυτά φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικά.

Στην ανοικτή επιστολή αναφέρεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) και τον Διεθνές Οργανισμό Εργαζομένων (PSI) έχουν ετοιμάσει κοινό έγγραφο το οποίο αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τόσο από τις κυβερνήσεις νομοθετικά, όσο και από τους εργοδότες, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, το Preventing violence against health workers (who.int).

Διαβάστε επίσης: Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΓΝ Λευκωσίας - Καταδικάζει ο ΟΚΥπΥ

Προστίθεται ότι η κυπριακή πολιτεία χρειάζεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το θέμα και να κατοχυρώσει νομοθετικά και πρακτικά την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

«Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουμε ως Επαγγελματικός Σύνδεσμος των Νοσηλευτών και των Μαιών, να καταγγείλουμε την στάση αυτή, της Πολιτείας σε όλα τα Διεθνή Σώματα (International Labour Office, International Council of Nursing, International Confederation of Midwives) καθώς και σε όλα τα Ευρωπαϊκά Σώματα, με επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων για προσφυγή και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η επιστολή.    

Διαβάστε επίσης: Ζητούν 24ωρη παρουσία αστυνομικών στα ΤΑΕΠ γιατροί και νοσηλευτές                            

Η εν λόγω επιστολή κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ, στον Κλάδο Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ και στον Κλάδο Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ