Στην ανάγκη για συλλογική δράση, ενότητα και αλληλεγγύη, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες» που διοργάνωσε η Europa Donna Κύπρου. Στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις γυναίκες που  παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού, είπε ότι «καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα». Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, επισημαίνοντας ωστόσο πως η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές.

«Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες και τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται λόγω των σύγχρονων συνθηκών ζωής. Ωστόσο, με την κατάλληλη ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της μάχης», ανέφερε ο κ. Δαμιανού. 

Διαβάστε επίσης: Europa Donna: Ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης για άλλη μια χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπουργός Υγείας στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της νόσου. Υπογράμμισε την αναβάθμιση του Πληθυσμιακού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού,  την επέκταση της ηλικιακής κάλυψης στις γυναίκες 45-74 ετών,  την αναβάθμιση των Κέντρων Μαστογραφίας και την απόκτηση υπερσύγχρονων ψηφιακών μαστογράφων μέσω δωρεάς του ΟΠΑΠ. 

«Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι όλα τα Κέντρα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές με τις παρεμβάσεις που επιτελούνται, ώστε να προχωρήσει σταδιακά και η διαδικασία διαπίστευσής τους», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας. 

Στη συνέχεια, ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στην εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος Ακτινολογίας (RIS), το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη  διαχείριση των ιατρικών δεδομένων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των γυναικών. «Η καταχώρηση των αποτελεσμάτων στον ηλεκτρονικό φάκελο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) θα διευκολύνει τους γιατρούς, αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση της κατάστασής τους, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας. 

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Προσθήκη 3 ανιχνευτικών προγραμμάτων για θέματα καρκίνου

Κλείνοντας, ο κ. Δαμιανός εξήρε την πολύτιμη συνεισφορά της Europa Donna Κύπρου στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού, χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμο συνεργάτη και σύμμαχο». Ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην «Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες», τονίζοντας πως η παρουσία τους αποτελεί ισχυρό μήνυμα ελπίδας και στήριξης.

«Η παρουσία σας εδώ δεν είναι απλώς μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά ένα ισχυρό μήνυμα ότι καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της υποστήριξης, με στόχο ένα μέλλον όπου ο καρκίνος του μαστού θα είναι μόνο μια ιστορία από το παρελθόν», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ