Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων με πλοκάμια και έδρα ως φαίνεται στην Κύπρο ξήλωσε η οικονομική Αστυνομία στην Ελλάδα. 

Η απάτη είναι πάνω 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με τους συλληφθέντες για την υπόθεση να είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες. Ένας γιατρός «φαντομάς», που υποτίθεται ότι εργαζόταν καθημερινά σε κέντρο υγείας της Βοιωτίας, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 προχωρούσαν σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ, κυρίως, αλλοδαπών, που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.

Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το σκεύασμα... 

Ενα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, αποδείχθηκε ότι ήταν και το πιο δημοφιλές στις επιλογές του. Οπως διαπιστώθηκε από σχετικό έλεγχο που έγινε, από το 2020 έως τις 22 Ιανουαρίου 2024 το είχε συνταγογραφήσει 3.679 φορές. Μάλιστα, είχε εκδώσει συνταγές για το ίδιο σκεύασμα 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη άνω των 12.000 ευρώ για τον φορέα ασφάλισης υγείας.

Δεν περιορίστηκε, όμως, εκεί. Σύμφωνα με τη δικογραφία, συνταγογράφησε το ίδιο αντιψυχωσικό φάρμακο 56 φορές στον πατέρα του, 31 φορές στη σύζυγό του, 18 φορές στον γιο του και 12 φορές στην κόρη του. Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα ελέγχου που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ, ο συγκεκριμένος γιατρός «υπερδοσολογεί ψυχιατρικά φάρμακα σε διπλάσιες ή πολλαπλάσιες εγκεκριμένες δόσεις από τον ΕΟΦ».

Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και αναφέρθηκε στο πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα: «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία.

Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος γιατρός ή φαρμακοποιός να έχει χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του, η κ. Καρποδίνη απάντησε: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος.

Διάλογος 48χρονου φαρμακοποιού με φιλικό του πρόσωπο που γνώριζε τη δράση του:

Ν.Γ.: Πού γυρνάς εσύ; Για πες πού γύρναγες σήμερα;

Φαρμακοποιός: Εργασία και χαρά.

Ν.Γ.: Φαρμακείο ήσουν;

Φαρμακοποιός: Όλο το πρωί όχι.

Ν.Γ.: Ααα…

Φαρμακοποιός: Να αδειάσω πήγα εμπόρευμα.

Ν.Γ.: Α εντάξει, οκ.

Φαρμακοποιός: Δε θυμάσαι το αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο;

Ν.Γ.: Ναι. Το ξεφόρτωσες;

Φαρμακοποιός: Εντελώς. Μα(…)κα, μου βγήκε η πίστη.

Φαρμακοποιό: Κάναμε τέτοιο, κάναμε βόλτα. Πάω να φορτώσω και τα άλλα το απόγευμα.

Ν.Γ.: Ναι;

Φαρμακοποιός: Και θα ’ρθω στα μέρη σου, να αδειάσω.

Διάλογος 51χρονου φαρμακοποιού με φιλικό του πρόσωπο που γνώριζε τη δράση του:

Φαρμακοποιός: Ε, το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί, το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η (…) Τζ. κάνει 105 ευρώ. Κατάλαβες; Εγώ την δίνω εκατό.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Κατάλαβες; Αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες 25 ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες; Ε, ένα πενηντάρι, ας πούμε, θα το βγάλω.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Καθαρά, ε, δηλαδή στο τέτοιο. Το θέμα είναι να πας να ρωτήσεις αν έχει αυτήν την ένεση. Κατάλαβες; Πες «ο διατροφολόγος μου είπε αυτό, ο καρδιολόγος να κάνω».

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Στο απ’ έξω, στο φαρμακοποιό.

Κ.Γ.: Ναι.

Φαρμακοποιός: Γιατί δε θα την βρεις, όλοι την κάνουν, τα γυμναστήρια άδειασαν Τζ.

Κ.Γ.: Μάλιστα, κατάλαβα.

Φαρμακοποιός: Γιατί, φύση του Έλληνα είναι να μην κουράζεται.

Κ.Γ.: Πόσο είναι το κόστος είπες;

Φαρμακοποιός: Ε, 25 ευρώ για σένα. Δεν είναι παραπάνω σίγουρα. Δεν το ξέρω.

Κ.Γ.: Η ένεση;

Φαρμακοποιός: Ναι. Δεν το ξέρω να σου πω ακριβώς.

Κ.Γ.: Μάλιστα.

Φαρμακοποιός: Ε, αλλά δεν είναι παραπάνω. Μπορεί να είναι 20, 17, κάπου εκεί.

Πηγή: Καθημερινή/newsbeast.gr