Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο καθηγητής του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης ο οποίος μίλησε για τον κορωνοϊό και για την πιθανότητα ενός νέου κύματος.

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο νέου επιδημιολογικού κύματος ανέφερε, «πιστεύω όχι και βασίζομαι στα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε για την χώρα μας. Για την χώρα μας έχουμε δεδομένα και μάλιστα πολύ λεπτομερή και πολύ έγκαιρα. Γνωρίζουμε το νέο στέλεχος το οποίο έχει εισαχθεί στην χώρα μας τον τελευταίο μήνα. Βρήκαμε τέτοιο ένα στέλεχος στις 14 από την Γερμανία και ένα στις 22 Σεπτεμβρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να δημιουργήσει κάποιο κύμα και πιστεύουμε ότι δεν θα δημιουργήσει».

Διαβάστε επίσης: Έρευνα της αστυνομίας σε βάρος της Pfizer για φοροδιαφυγή στην Ιταλία

«Tα τελευταία στελέχη που είχαν δημιουργήσει κύματα στην Κύπρο δεν είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα με νοσηλείες σε σχέση με τα πρώτα κύματα. Έχει την φυσική τάση ο ιός να γίνεται λιγότερο νοσηρός», είπε. 

Όσον αφορά το αν ισχύουν σε όλη την υφήλιο τα δεδομένα αυτά, ανέφερε: «Δεν θα το έλεγα αυτό το πράγμα αν κοιτάξει κάνεις τα κρούσματα στην Ινδία, την Σιγκαπούρη κλ.π σε σχέση με την Κύπρο αυτή την στιγμή είναι πολύ διαφορετικά. Δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές διότι η εμπειρία που είχαν με τα κύματα ήταν πολύ διαφορετική».

Επίσης, πρόσθεσε: «Έχουμε καιρό ακόμα να κηρύξουμε την πανδημία αυτή ως ενδημική ασθένεια. Αν αυτό που βλέπουμε στην Κύπρο διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμα είναι μεγάλη προϋπόθεση για την ενδημικότητα. Ενδημικότητα σημαίνει απλώς ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις των λοιμώξεων σε κύματα άρα υποβόσκει μια λοίμωξη που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κοινωνία, ούτε πιέσεις στα νοσοκομεία  στην οικονομία κλ.π».

Τέλος, στο θέμα της 4ης δόσης του εμβολίου, είπε: «Δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο είναι παγκόσμιο, παρατηρείτε δισταγμός να εμβολιαστεί κάποιος με την 4η δόση. Είναι πολυπαραγοντική απόφαση γιατί ο κόσμος νιώθει ότι πλέον δεν κινδυνεύει αλλά ταυτόχρονα και ψυχική κούραση πρέπει όμως να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε».

Δείτε το απόσπασμα: