Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο αρμόδιος για την εφαρμογή της πολιτικής μαζικών απελάσεων μεταναστών, την οποία προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να γίνουν συλλήψεις ακόμη και μέσα σε σχολεία ή εκκλησίες.

Το υπουργείο ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα μια οδηγία της προηγούμενης κυβέρνησης που απαγόρευε στους αστυνομικούς της συνοριοφυλακής και τους ομοσπονδιακούς πράκτορες ελέγχου της μετανάστευσης (ICE) να αναλαμβάνουν δράση στους λεγόμενους «ευαίσθητους» χώρους, δηλαδή σε σχολεία, χώρους λατρείας και νοσοκομεία.

«Οι εγκληματίες δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται σε αμερικανικά σχολεία και εκκλησίες για να γλιτώνουν τη σύλληψη», είπε ο υπουργός Τομ Χόμαν, τονίζοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για την «κοινή λογική» των ομοσπονδιακών πρακτόρων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Χόμαν υποστήριξε ότι «πολλά» μέλη της σαλβαδοριανής συμμορίας MS-13, που δρα στις ΗΠΑ, είναι «ηλικίας από 14 έως 17 ετών». «Οι πράκτορες της ICE πρέπει να έχουν την εξουσία να αποφασίζουν ότι, εάν υπάρχει απειλή για την εθνική ή τη δημόσια ασφάλεια σε έναν από αυτούς τους χώρους, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλήψεις», εξήγησε.

Ο Τομ Χόμαν είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα για να κατασταλεί η παράτυπη μετανάστευση. «Εάν δεν δείξουμε ότι υπάρχουν συνέπειες για την παράνομη είσοδο στο έδαφος (των ΗΠΑ) δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα των συνόρων», είπε.

Πολλά στελέχη καθολικών ιδρυμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. «Η μετατροπή των χώρων ίασης, φροντίδας και ανακούφισης σε χώρους φόβου και ανασφάλειας (…) υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των ιερέων, των θεραπευτών και των εκπαιδευτικών και εκείνων στους οποίους παρέχουν βοήθεια, δεν θα καταστήσει πιο ασφαλείς τις γειτονιές μας», ανέφεραν σε μια ανακοίνωσή τους την Πέμπτη.

Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς επέκρινε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, λέγοντας ότι «δεν ήταν καλός εταίρος στην (εφαρμογή) της μεταναστευτικής πολιτικής για την οποία ψήφισαν οι Αμερικανοί».

Ο Τομ Χόμαν από την πλευρά του παραδέχτηκε ξεκάθαρα ότι οι αριθμοί των απελάσεων αυτήν την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης Τραμπ (περίπου 500 ημερησίως) δεν αντιστοιχούν ακόμη στο προβλεπόμενο επίπεδο, επιμένοντας ότι χρειάζεται επιπρόσθετα μέσα. «Θα χρειαστούμε περισσότερα κρεβάτια για την ICE, το ελάχιστο 100.000. Το Κογκρέσο πρέπει να συνεδριάσει γρήγορα για να μας δώσει τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να ασφαλίσουμε τα σύνορα», είπε.

Η Μπογοτά δεν δέχτηκε αμερικανικά αεροσκάφη με Κολομβιανούς μετανάστες από ΗΠΑ

 Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στον εναέριο χώρο της χώρα του σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν απελαθέντες μετανάστες, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί μόνο πολιτικές πτήσεις που μεταχειρίζονται «με αξιοπρέπεια» αυτούς τους ανθρώπους.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Κολομβία δεν επέτρεψε την είσοδο σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που είχαν αναχωρήσει από την Καλιφόρνια και μετέφεραν περίπου 80 μετανάστες το καθένα τους.

«Ένας μετανάστης δεν είναι εγκληματίας και πρέπει να του συμπεριφέρονται με την αξιοπρέπεια που δικαιούται ένα ανθρώπινο ον. Για αυτό επαναπροωθήσαμε τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν Κολομβιανούς μετανάστες» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πέτρο. «Δεν μπορώ να επιβάλω να παραμείνουν οι μετανάστες σε μια χώρα που δεν τους θέλει, όμως αν αυτή η χώρα τους απελάσει, αυτό πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τους ίδιους και για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Θα υποδεχτούμε τους πολίτες μας με πολιτικά αεροσκάφη, χωρίς να τους μεταχειρίζονται σαν εγκληματίες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία ζήτησε χθες εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την «εξευτελιστική μεταχείριση» των παράτυπων Βραζιλιάνων μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και έφτασαν την Παρασκευή στη Μαναούς με στρατιωτικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βραζιλίας, 88 Βραζιλιάνοι επέβαιναν σε αυτό το αεροσκάφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP