Ως πολιτική κίνηση αβάσταχτης ελαφρότητας χαρακτηρίστηκε η ενέργεια του Δημάρχου της Φλωρεντίας να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου την καμπάνια «abbraccia un cinese», δηλαδή «αγκάλιασε ένα Κινέζο», τη στιγμή που ο κορωνοϊός περνούσε από την Ασία στην Ευρώπη. Στην Κύπρο παρόμοια υποτίμηση της επιδημίας του κορωνοϊού έγινε με την πολιτικοποίηση του προληπτικού κλεισίματος των οδοφραγμάτων.
Όπως ανέφερε ο Ιταλός Δήμαρχος, το έκανε αυτό για να «πολεμήσει την ψυχολογική τρομοκρατία» κατά των Κινέζων. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να κερδίσει τα εύσημα στην μάχη του κατά του ρατσισμού. Όπως έγραψε στο Twitter, δεν μπορούσε να περιμένει μια τέτοια δικαιολογία, όπως του κορωνοϊού, για να μισεί και να προσβάλλει συνανθρώπους του.
H πρωτοβουλία «Hug a Chinese» ξεκίνησε λίγο μετά την ανακοίνωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την Κίνα από ΗΠΑ και Ιταλία. Ο Nardella συνόδευσε το tweet του με το hashtag «#AbbracciaUnCinese».
Αρχικά, η είδηση χαρακτηρίστηκε «fake news» καθώς φάνηκε ακατανόητο καθώς την ίδια περίοδο παγκόσμια που ξεκινούσαν οι προτάσεις για «κοινωνική απόσταση», το γνωστό πλέον «social distancing», να γινόταν αυτό το πράγμα. Ωστόσο, η είδηση δεν ήταν καθόλου ψεύτικη.
Η πρόταση υπάρχει ακόμα στον επίσημο λογαριασμό του Δημάρχου στο Twitter.
#coronavirus: seguiamo le indicazioni delle autorità sanitarie e usiamo cautela, ma nessun terrorismo psicologico e soprattutto basta con i soliti sciacalli che non vedevano l’ora di usare questa scusa per odiare e insultare. Uniti in questa battaglia comune! #AbbracciaUnCinese pic.twitter.com/pUdqEl0piW
— Dario Nardella (@DarioNardella) February 1, 2020
Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία καταγράφηκαν στις 31 Ιανουαρίου, από δύο Κινέζους τουρίστες στην Ρώμη. Στη συνέχεια υπήρξαν κρούσματα στην Λομβαρδία και αλλού, με την κατάσταση να έχει εξελιχθεί στην Ιταλία με τον τρομακτικό τρόπου που βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες εάν ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί στη χώρα από το φθινόπωρο.
Όπως αναφέρει ο «Ινφογνώμων», στην βόρεια Ιταλία υπάρχει σημαντική μειονότητα Κινέζων οι οποίοι απασχολούνται στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και της επεξεργασίας δέρματος. Πρόκειται για φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο από τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε να μεταναστεύει στις πόλεις της Ιταλίας, όπου υπήρξε ανάγκη στήριξης των βιοτεχνιών ενδυμασίας. Το 2018, στην πόλη Πράτο έξω από την Φλωρεντία, το 10% του πληθυσμού ήταν Κινέζοι, πολλοί από αυτούς διαμένοντες εκεί παράνομα. Εν συνόλω, η πόλη υπολογίζεται πως έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα Κινέζων στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι.
Όταν ξεκίνησε η κρίση με τον κορωνοϊό, συνεχίζει ο «Ινφογνώμων», η κινέζικη μειονότητα στοχοποιήθηκε από μερίδα του κόσμου. Στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις επιθέσεις, ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας έλαβε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση. Ενώ δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει τα θύματα στην πόλη του, ο Nardella παρουσίασε μία δημοτική, «αντιρατσιστική» καμπάνια με την ονομασία «Αγκάλιασε έναν Κινέζο». Σύμφωνα με την επίμαχη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο δήμαρχος καλούσε τους κατοίκους να μην ενδώσουν σε ρατσιστικούς συναισθηματισμούς και να αγκαλιάσουν τους Κινέζους συμπολίτες τους!
Στο βίντεο που δημοσιοποίησε ο Δήμαρχος στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εμφανίζεται ο ίδιος δίπλα από ένα άτομο κινεζικής καταγωγής. Στο βίντεο φαίνεται ο Δήμαρχος να λέει, απευθυνόμενος στους πολίτες, τα εξής:
«Είναι βεβαίως ορθό να ακολουθούμε τις συστάσεις και τους κανόνες των υγειονομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι η ψυχολογική τρομοκρατία, και φτάνει πια με τους γνωστούς επιτήδειους που προσπαθούν από αυτή την κατάσταση να βρουν αφορμή για μίσος για κοινωνικό αποκλεισμό. Αντιθέτως, εμείς είμαστε κοντά στην κινέζικη κοινότητα, σε αυτή την κοινή μας μάχη».
Ο κινεζικής καταγωγής πολίτης ρωτά «άρα δήμαρχε δεν ανησυχείτε;», με τον Δήμαρχο να απαντά «καθόλου», και να τον αγκαλιάζει.
Την καμπάνια την πρόβαλαν και κινέζικα μέσα, όπως η αγγλόφωνη «Global Times» του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος και η αγγλόφωνη κρατική «CGTN», αλλά και Ιταλοί πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κοινοποιήσουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φυσικά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να συνδέουν την καμπάνια «αγκάλιασε ένα Κινέζο» με την διασπορά του κορωνοϊού στην Φλωρεντία και την υπόλοιπη Ιταλία, προφανώς διότι δεν ήταν όλοι οι Κινέζοι φορείς του ιού. Αυτό όμως που αποδεικνύει είναι την ελαφρότητα πολλών φανατικών οπαδών της «πολιτικής ορθότητας» που πολλές φορές κόντρα στην κοινή λογική και τα αυτονόητα μέτρα προστασίας αντιπαρέταξαν την ιδεοληψία τους.
Ο Δήμαρχος Dario Nardella ανήκει στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico). Πρόκειται για πολιτικό συνασπισμό που το 2007 συνένωσε διάφορα κεντροαριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων επιγόνων του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος που ήταν η αριστερή πτέρυγα των Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών και των Δημοκρατών της Αριστεράς, το κόμμα στο οποίο άνηκε και ο Nardella.
Ο καθηγητής Ιολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής και Ιταλικής Εταιρείας για την Ιολογία, Giorgio Palù, δήλωσε στο «CNN» πρόσφατα ότι οι ανησυχίες για την «πολιτική» και η αντίληψή τους ως «ρατσιστικές» καθυστέρησαν την απάντηση της Ρώμης στον θανατηφόρο ιό που ήρθε από την Κίνα.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση απέτυχε αφού αρνήθηκε να επιβάλει νωρίτερα ένα ευρύτερο και αυστηρότερο «lockdown». Ο Palù πιστεύει επίσης ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις καθυστέρησαν την αντίδραση της κυβέρνησης, την οποία αποκήρυξε ως «τεμπέλικη στην αρχή».
Ο Ιολόγος αποκάλυψεη πως «υπήρχε μια πρόταση να απομονωθούν οι άνθρωποι που προέρχονται από το επίκεντρο, που προέρχονται από την Κίνα». Ωστόσο, είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση διαφώνησε με την ιδέα να διαχωριστούν από την αρχή οι ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα από ανησυχία ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ρατσιστές. «Τότε γινόταν αντιληπτό ως ρατσισμός, αλλά ήταν άνθρωποι που έρχονται από το εστία της μόλυνσης», είπε.
Το hashtag «#AbbracciaUnCinese» τρέχει ακόμα στο Twitter, όπου μεταξύ άλλων Ιταλοί καλούν τον Δήμαρχο να απολογηθεί και τον κατηγορούν για υποκρισία.
Μέχρι αυτή τη στιγμή η Ιταλία αριθμεί περίπου 57,500 κρούσματα κορωνοϊού. Περίπου 9,300 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7,500.
Στην Κύπρο, παρόμοια ελαφρότητα φάνηκε με τις εκδηλώσεις στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, τη στιγμή που η κυβέρνηση Αναστασιάδη ξεκίνησε να λαμβάνει τα πρώτα έκτακτα μέτρα για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.
Η μη-κυβερνητική οργάνωση «Unite Cyprus Now», μαζί με άλλους πολιτικούς ακτιβιστές και ομάδες, οργάνωσαν την επομένη της απόφασης για κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων διαδήλωση στο οδόφραγμα της Οδού Λήδρας, η οποία είχε βίαιη εξέλιξη αφού παραβιάστηκαν τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας και ξυλοκοπήθηκε κληρωτός στρατιώτης.
Παρά την ραγδαία εξάπλωση του ιού, οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στις 7 Μαρτίου όπου περικυκλώθηκε η Αστυνομία από τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα των τραυματισμό Κυπρίων Αστυνομικών.
Στις 9 Μαρτίου, δύο μέρες πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξει «πανδημία» τον κορωνοϊό, κατά την προετοιμασία από τα κατεχόμενα μια τρίτης διαδήλωσης, οι Τουρκοκύπριοι ψευδοαστυνομικοί κακομεταχειρίστηκαν ειρηνευτές και ειρηνεύτριες της UNFICYP, παραβιάζοντας το στάτους κβο της Νεκρής Ζώνης.
Και στην κυπριακή περίπτωση, οι διοργανωτές υποτίμησαν την σοβαρότητα της επιδημίας του κορωνοϊού και πολιτικοποίησαν το όλο θέμα, ότι δήθεν η κυπριακή κυβέρνηση θέλει «διχοτόμηση» και πως οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό είναι υπερβολικές. Την παρουσία τους στις διαδηλώσεις έδωσαν και αρκετές πολιτικές προσωπικότητες προερχόμενες από την αριστερά και το ΑΚΕΛ.
Κάποια από τα πολιτικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν «περιορίστε τον ιό της διχοτόμησης», «fascists not welcome» («οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι»), «φορέας διχοτομοϊού», «curfew fascists» («κέρφιου στους φασίστες»), «world is too small to have walls» («ο κόσμος είναι πολύ μικρός για να υπάρχουν τείχη»), «ανοίξετε τις πόρτες τώρα», «open all and more check points» («ανοίξετε όλα και περισσότερα οδοφράγματα») και «Anastasiadis is running for Taksim – stop him!» («ο Αναστασιάδης τρέχει για Διχοτόμηση – σταματήστε τον!»).
Ένα άλλο σύνθημα έγραφε «καλλύτερα μιας ώρας με κορωναϊό, παρά 40 χρόνια με κοροϊδοϊόν».
Εκ των υστέρων όμως, όταν φάνηκε πως το πρόβλημα είναι όντως σοβαρό, οι ίδιοι που φώναζαν αυτά τα συνθήματα ανέστειλαν τις «μαζικές διαδηλώσεις» τους, λίγες ώρες πριν αποφασίσουν κλείσιμο των οδοφραγμάτων και το αποσχιστικό ψευδοκράτος των κατεχομένων. Στην ανακοίνωσή δεν είχε άρει την διαφωνία της με την κυβέρνηση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων ως μέτρο πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής Palù δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι «τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στην Ιταλία είναι πολύ χρήσιμα για να σταματήσουν μια πανδημία και ένα εντελώς νέο ιό». Καθώς «δεν υπάρχουν εμβόλια, ούτε φάρμακο» τότε «αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε το φαινόμενο είναι να περιορίσουμε τη μόλυνση. Επίσης, γνωρίζουμε ήδη από τα κινεζικά δεδομένα ότι κάθε μολυσμένο άτομο προσβάλλει δύο με τρία άλλα, ποσοστό το οποίο είναι πολύ ψηλό».
Σύμφωνα με τον Palù, άλλα κράτη που έχουν επηρεαστεί θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού «όχι μόνο το συντομότερο δυνατόν, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».