Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος και το να τεθούν τα θεμέλια για μακροχρόνιους στόχους για νέες αγορές είναι οι στόχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2025, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του 2024 που έσπασαν ρεκόρ εσόδων και αφίξεων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα στον τουρισμό για το 2024, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του 2024 ήταν πάρα πολύ καλά, με την επίτευξη ρεκόρ και στα έσοδα και στις αφίξεις τουριστών, προσθέτοντας ότι οι στόχοι για το 2025 είναι «να επαναλάβουμε τα περσινά καλά αποτελέσματα και ο διαχρονικός στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που θα μας οδηγήσει σταδιακά προς τον ολόχρονο τουρισμό».
Ανέφερε ότι τα ρεκόρ δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. «Ο στόχος του 2024 ήταν η τουριστική κοινότητα της χώρας να είναι ευχαριστημένη, ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, ως πολιτεία, επιδιώκουμε ψηλά αποτελέσματα από τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και ευελπιστούμε στα έσοδα από αυτόν», είπε.
Ερωτηθείς για τις κινήσεις που γίνονται για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ο κ. Κουμής είπε ότι το γεγονός ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας ο οποίος έμοιαζε σε απόδοση με τους θερινούς, το γεγονός ότι ο φετινός Νοέμβριος ήταν εξίσου ένας πολύ καλός μήνας και το γεγονός ότι αρκετοί συνεργάτες, οργανωτές ταξιδιών επιμήκυναν τα προγράμματά τους τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καταδεικνύουν ότι «προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση». Τόνισε ότι και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος 2024 ήταν οι καλύτεροι μήνες, ο καθένας ξεχωριστά, στην ιστορία του τουρισμού της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένονται ανάλογα αποτελέσματα και για τον φετινό Μάρτιο και Απρίλιο, για να ξεκινήσει νωρίτερα η φετινή τουριστική περίοδος, είπε ότι ο στόχος του 2025 είναι να παραμείνουμε στις ψηλές επιδόσεις. «Είναι πιο εύκολο να δουλέψουμε με τους τελευταίους μήνες του έτους, παρά με το Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε, καθώς, όπως σημείωσε, αυτοί οι μήνες πάντα επηρεάζονταν από την περίοδο του Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βρετανική αγορά είναι η μεγαλύτερη για την Κύπρο. «Εμείς ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σχέση πάντοτε με τα αποτελέσματα προηγουμένων ετών», είπε.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι εδώ και δύο χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια προς ψυχρότερες χώρες για τη χειμερινή περίοδο, με έντονη διαδικτυακή διαφήμιση. «Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής μας δικαιώνουν. Αν συγκρίνουμε τον περσινό χειμώνα με τον προηγούμενο, είχαμε μια αύξηση της τάξης του 7%, παρόλο που χάσαμε την αγορά του Ισραήλ», επεσήμανε, αναφέροντας ότι με το κλείσιμο του χειμερινού εξαμήνου θα πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση «να δούμε πού είμαστε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μήνας καταγράφει αύξηση, οπότε συνολικά θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε.
Μακροχρόνιοι στόχοι για νέες αγορές
Όσον αφορά τη στόχευση για νέες αγορές, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας ώριμος προορισμός, που δέχεται τουρίστες από 30 και πλέον χώρες. «Όταν μιλάμε για νέες αγορές, μιλάμε για αγορές που δεν έχουμε μεγάλους αριθμούς και με τις οποίες δεν έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση. Είναι η αγορά των ΗΠΑ, η αγορά της Κίνας και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, με τις οποίες γίνονται επαφές», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες διαδικτυακή διαφήμιση στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ «είμαστε σε επαφή με συγκεκριμένους οργανισμούς στις ΗΠΑ. Στόχος είναι να ανέβει η ζήτηση σταδιακά από τη συγκεκριμένη χώρα. Είναι χαμηλές οι αφίξεις από ΗΠΑ, χρειάζεται πολλή δουλειά και ο στόχος είναι μακροχρόνιος», σημείωσε.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την αγορά της Κίνας, με την οποία επίσης έχει επαφές το Υφυπουργείο. «Είχαμε συναντηθεί στην Κύπρο με τους ιθύνοντες της Juneyao Airlines, είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας και κάποιοι bloggers και δημοσιογράφοι από την Κίνα. Γίνονται ενέργειες, με σκοπό την άνοδο της ζήτησης», ανέφερε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν αναμένω ότι το 2025 θα δούμε εκπληκτικά αποτελέσματα από τις συγκεκριμένες αγορές. Εκείνο που στοχεύουμε είναι η σταδιακή άνοδος της ζήτησης. Οι μεγάλες αγορές χρειάζονται και μεγάλες επενδύσεις και χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο τουρισμός λειτουργεί στη βάση του ρεαλισμού και όχι του ευσεβοποθισμού. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση που καταγράφεται για τη χώρα μας από αυτές τις αγορές είναι χαμηλή, εξ ου και καμιά εταιρεία δεν προχωρεί σε απευθείας πτήσεις. Γι’ αυτό εργαζόμαστε με σκοπό την αύξηση της ζήτησης. Για να κερδίσουμε σε βάθος χρόνου την πολυπόθητη αεροπορική σύνδεση».
Αναφορικά με τα μέτρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων αγορών, είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το καλοκαίρι λειτούργησε στο ψηλότερο σημείο των περισσότερων αγορών, μία αγορά για να μεγαλώσει πρέπει να βρει έδαφος σε σχέση με την απώλεια μιας άλλης αγοράς. «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να μεγαλώσουν κάποιες αγορές. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», σημείωσε.
Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος
Στις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έργο της κυβέρνησης το 2025 έγιναν αναφορές και στον τομέα του τουρισμού. Ερωτηθείς σχετικά, ο Υφυπουργός είπε ότι η ακαδημαϊκή προσέγγιση λέει ότι ο τουρισμός λειτουργεί γύρω από δύο άξονες: το push factor και το pull factor. Το push factor εκφράζει την επιθυμία των ανθρώπων να μετακινούνται προς άλλες περιοχές, να ταξιδεύουν, να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης. Το pull factor είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν τον πόλο έλξης ενός προορισμού. «Εμείς θεωρούμε ότι ως χώρα έχουμε πολύ ισχυρό pull factor κατά τη θερινή περίοδο, το οποίο εκφράζεται κατά κύριο λόγο μέσω των πολύ καλών παραλιών που έχουμε και της πολύ καλής ποιότητας υπηρεσιών. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κι άλλα στοιχεία», ανέφερε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι, σε σχέση με τον χειμώνα, «αν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και με άλλα στοιχεία». Όπως είπε, τα θεματικά πάρκα, που περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου, είναι από αυτά που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας.
«Η δική μας ευθύνη είναι να καταρτίσουμε ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο θα σχετίζεται με κίνητρα και όχι μόνο, με σκοπό τη δημιουργία θεματικών πάρκων στη χώρα μας». Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις ενδιαφέροντος για κάτι τέτοιο, είπε ότι το Υφυπουργείο ξεκίνησε δουλειά αμέσως μετά τις εξαγγελίες με σκοπό τον καταρτισμό του πλαισίου. «Όταν γίνει αυτό και προβάλουμε το καινούριο πλαίσιο πολιτικής θα μπορούμε να μιλάμε για ένδειξη ενδιαφέροντος», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάποια νύξη εκ των προτέρων από πιθανούς επενδυτές. «Απλώς αναζητούμε τρόπους εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος», ανέφερε.
Αναφορικά με τη δεύτερη εξαγγελία για τη μαρίνα της Πάφου, ο Υφυπουργός είπε ότι 29 Ιουλίου 2024 υπογράφτηκαν τα συμβόλαια με τον Οίκο που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου και σχετίζεται με τη διαδικασία που περνά μέσα από το στάδιο προκήρυξης προσφορών και καταλήγει στον επιτυχών προσφοροδότη. «Αναφερόμαστε σε μαρίνα που θα αναπτυχθεί με το μοντέλο D.B.F.O.T. (Design, Build, Finance, Operate, Transfer) μεγέθους 1000 σκαφών και με προαιρετική κατασκευή τμήματος υποδοχής κρουαζιερόπλοιων. Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετίζεται με ένα από τα στάδια του διαγωνισμού, με κυριότερο το στάδιο expression of interest (εκδήλωση ενδιαφέροντος), το οποίο ο στόχος μας είναι να γίνει εντός του 2025», είπε.
Εξήγησε ότι το έργο της μαρίνας της Πάφου περνά μέσα από κάποια στάδια. Το πρώτο κύριο στάδιο είναι το στάδιο της βολιδοσκόπησης της αγοράς, το οποίο τρέχει. Το δεύτερο είναι το expression of interest και ακολουθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών, που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της σύμβασης. «Είναι μια περίπλοκη διαδικασία, απαιτείται συγγραφή εγγράφων για εξαγγελία προσφορών διεθνούς χαρακτήρα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Χαιρόμαστε που η όλη διαδικασία μέχρι στιγμής τρέχει χωρίς προβλήματα», είπε, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα λήγει τον Ιανουάριο 2027, με υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και ανάθεσης του έργου σε στρατηγικό επενδυτή.
Η τρίτη εξαγγελία του Προέδρου για τον τουρισμό αφορούσε την αναβάθμιση συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών. Όπως είπε ο κ. Κουμής, όλοι οι προορισμοί έχουν κάποια χαρακτηριστικά και κάποιες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης. «Η δική μας ευθύνη είναι να εργαστούμε με σκοπό την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όλων αυτών των επιμέρους προορισμών και τη βελτίωσή τους», ανέφερε. Είναι μια ενέργεια που δεν έχει γίνει ποτέ, όπως είπε, καθώς πολλές φορές οι στοχεύσεις δεν κατέληγαν στο γενικό κράτος.
Σημείωσε ότι καταρτίζεται ένα πλάνο επίσκεψης σε όλους τους προορισμούς. «Θέλουμε να δούμε κυρίως τους προορισμούς της ενδοχώρας που είναι θεωρητικά και πρακτικά αδικημένοι εδώ και χρόνια, υπό την έννοια ότι λαμβάνουν λιγότερες επισκέψεις, να αναπτύσσονται, να μεγαλώνουν. Αν συμβεί αυτό θα κερδίσουμε περισσότερους επισκέπτες, όχι μόνο στην ενδοχώρα, αλλά και κατά τη χειμερινή περίοδο», κατέληξε.