Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργεί πολύ ωφέλιμα για το τουρισμό της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την ανακοίνωση Σχεδίου Χορηγιών για Έργα Αναβάθμισης Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο για ενίσχυση της τουριστικής αγοράς των ΗΠΑ και σημείωσε ότι αλλάζει πλέον η προσέγγιση της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο κ. Κουμής ανακοίνωσε την εξαγγελία της δεύτερης πρόσκλησης του Σχεδίου με τίτλο «Σχέδιο Χορηγιών για Έργα Αναβάθμισης Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων σε Ύπαιθρο, Ορεινές και Απομακρυσμένες Περιοχές για τον Εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας του Τουριστικού Προϊόντος», συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφορικά με την αγορά των ΗΠΑ, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι διαχρονικά η Κύπρος δεν είχε επενδύσει σε αυτή, ή είχε επενδύσει με λανθασμένο τρόπο. Συγκεκριμένα, είπε ότι με την προσέγγιση που υπήρχε παλαιότερα, η Κύπρος απευθυνόταν σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, όπου είχε να ανταγωνιστεί πολύ χαμηλότερου κόστους προορισμούς. «Πλέον αλλάζει αυτή η τακτική και το Υφυπουργείο επενδύει στην ανατολική περιφέρεια των ΗΠΑ», εξήγησε, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η καμπάνια προβολής με στοχευμένες δράσεις.
«Μας ενδιαφέρει η αγορά των ΗΠΑ, δική μας ευθύνη είναι να ανεβάσουμε τη ζήτηση από τη συγκεκριμένη αγορά», είπε ο κ. Κουμής. «Αν δούμε το θέμα ευρύτερα, η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει αναπτυχθεί από την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, βεβαίως λειτουργεί πολύ ωφέλιμα για το τουρισμό της χώρας μας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το εάν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του τον ερχόμενο Απρίλιο, απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Μέχρι 30 Απριλίου οι αιτήσεις για σχέδιο χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και καταλυμάτων
Ανακοινώνοντας τη δεύτερη πρόσκληση του σχεδίου χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε ύπαιθρο, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 12.00 μ.μ. ή μέχρι εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Το σύνολο των 3 εκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου, όπως εξήγησε ο κ. Κουμής, θα κατανεμηθεί με διαφορετική ένταση ενίσχυσης σε τέσσερις κατηγορίες περιοχών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Περιοχή 1 (ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες Περιοχές) η ενίσχυση επί των επιλέξιμων δαπανών θα είναι της τάξης του 75%. Στην Περιοχή 2 (περιοχές υπαίθρου) θα είναι της τάξης του 65%, στην Περιοχή 3 (λοιπές περιοχές, που αντιμετωπίζουν τουριστικά μειονεκτήματα) της τάξης του 50% και στην Περιοχή 4 (ειδική περιοχή κρατικής στήριξης - σύμπλεγμα Πύργου Τηλλυρίας), της τάξης του 85%.
Σημείωσε, ακόμα, ότι το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο στη βάση του Κανονισμού De Minimis ανέρχεται σε €300.000, ενώ για τις αιτήσεις στη βάση του Γενικού Κανονισμoύ Απαλλαγής κατά Κατηγορία «ΓΚΑΚ» ανέρχεται σε €500.000.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι οι επιλέξιμες δαπάνες δύναται να είναι επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή αναβάθμιση μιας επιχείρησης, ή με την ανακαίνιση, αναβάθμιση, εμπλουτισμό, εξωραϊσμό και αντικατάσταση εξοπλισμού, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση σε χώρους.
Το σχέδιο καλύπτει επίσης την δημιουργία νέων, καταλλήλως εξοπλισμένων χώρων με σκοπό τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της ξενοδοχειακής επιχείρησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της μονάδας, όπως, κέντρου ευεξίας, υποδομών για ποδηλασία και άθλησης, αιθουσών συνεδριακού τουρισμού, αθλητικών υποδομών και άλλων υποδομών για ΑμεΑ.
«Ως Υφυπουργείο Τουρισμού θεωρούμε ότι η εφαρμογή τέτοιων σχεδίων, αναβαθμίζει ουσιαστικά τις περιοχές εφαρμογής, στην προκειμένη περίπτωση τις ορεινές περιοχές της χώρας μας, τις περιοχές της υπαίθρου και τις άκρως απομακρυσμένες περιοχές, ανεβάζει την ανταγωνιστικότητα των εν λόγω περιοχών, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και την συνολική ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Κουμής.
«Ως κυβέρνηση παραμένουμε πιστοί στη δέσμευση μας, για αξιοποίηση των εργαλείων που παρέχονται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ναι, επενδύουμε συνειδητά και με συγκεκριμένη στόχευση, γεωγραφική και ειδική, στην βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας», κατέληξε.
Όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο, οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης για εξασφάλιση χορηγίας, μπορούν να βρουν τον τελικό Οδηγό του Σχεδίου και τα Παραρτήματα, περιλαμβανομένου του εντύπου της Αίτησης, στη σελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού www.gov.cy/tourism στην ενότητα «Σχέδια και Προγράμματα».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Λειτουργό στο τηλέφωνο 22691193 και email [email protected].
Πηγή: ΚΥΠΕ