Θα πρέπει να αποφεύγονται υποθετικά και αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια και να αναμένεται το πόρισμα της επίσημης και θεσμοθετημένης Επιτροπής Διερεύνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων/FSF-MED, εκφράζοντας λύπη και συγκλονισμό για το τραγικό δυστύχημα του αεροσκάφους των JEJU Air στην Νότιο Κορεα στις 29/12/2024, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 179 ζωών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η θέση του FSF-MED, όπως και όλων των αρμοδίων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμώ, είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται υποθετικά και αλληλοσυγκρουόμενα  σενάρια και ότι πρέπει να αναμένεται το πόρισμα της επίσημης και θεσμοθετημένης Επιτροπής Διερεύνησης, η οποία θα αναδείξει επιστημονικά και με ακρίβεια  τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματο  και θα δώσει απαντήσεις σε όλα  τα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα την εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα προσγείωσης, γιατί δεν λειτούργησαν τα  φρένα στα φτερά του αεροσκάφους για μείωση της ταχύτητας, κατά πόσον υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης και αν υπήρχε γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το εναλλακτικό σύστημα, γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες και τα συστήματα πυρόσβεσης του αεροδρομίου και κατά πόσο  υπήρξε όντως σύγκρουση με σμήνος πουλιών.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO ) ο στόχος της διερεύνησης ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν είναι μόνο να εξακριβωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, αλλά κυρίως  να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον. Η πρακτική αυτή, συνεχίζει, είναι ένας από τους λόγους που η ασφάλεια πτήσεων βελτιώνεται συνεχώς και υπάρχουν κάθε χρόνο λιγότερα δυστυχήματα και θύματα.

Όσον αφορά τα συμβάντα στην Νορβηγία και στον Καναδά στις 29/12/2024, το γεγονός ότι σε αυτά δεν υπήρξαν θύματα, "αποδεικνύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι -πιλότοι, πλήρωμα καμπίνας , ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κ.α – είναι πλήρως εκπαιδευμένοι να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις", προσθέτει το Ίδρυμα.

Παράλληλα, το FSF τονίζει ότι το αεροπλάνο συνεχίζει να είναι το πλέον ασφαλές μεταφορικό μέσο. Τούτο αποδεικνύεται, αναφέρει, από το γεγονός ότι το 2024 πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια 4.2 εκ. πτήσεις που μετέφεραν με ασφάλεια γύρω στα 5 δισεκατομμύρια επιβάτες.

"Τούτο ερμηνεύεται ότι την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος πραγματοποιήθηκαν άλλες 120.000 πτήσεις που μετέφεραν με πλήρη ασφάλεια περίπου 20 εκ.επιβάτες. Τονίζεται επίσης ότι  κάθε μέρα χάνονται 35.000 ζωές από αυτοκινητικά δυστυχήματα  παγκόσμια," καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ