Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένας καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο «Εύρυτος», ο οποίος απεικόνισε την Ελληνική Επανάσταση και την εθνική μας παλιγγενεσία σε γκράφιτι, στους τοίχους της Αθήνας.
Η προβολή που πήραν τα έργα του κατέκλυσαν αμέσως τα ΜΜΕ, με τον νεαρό καλλιτέχνη να επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως το κίνητρο δεν είναι η αυτοπροβολή, αλλά το χρέος όλων μας για ανάδειξη των μηνυμάτων της χειραφέτησης των Ελλήνων στο σήμερα.
Με τους εορτασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει από το Ελληνικό κράτος, ο Εύρυτος παρεμβαίνει, ως παιδί της εποχής του, με τρόπο εποικοδομητικό, συγκινώντας σύσσωμο τον Ελληνισμό.
Η αντιπαράθεση για τις απαρχές του Ελληνικού έθνους καλά κρατεί. Και ο Εύρυτος δίνει τις δικές του απαντήσεις, συμπυκνώνοντας καλλιτεχνικά την έννοια της συνέχειας του πολιτισμικού μας τρόπου, ο οποίος δεν πρέπει και ούτε μπορεί να περικλείεται σε ένα στείρο συντηρητισμό και μια αντιπαραγωγική εσωστρέφεια που αποκλείει τα σημερινά νιάτα από τον δικό τους τρόπο έκφρασης.
Ταπεινός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Κύπρο. Μας υπόσχεται πως έρχεται και γκράφιτι που αφορά τη συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση.
Αρχικά, πες μας λίγα λόγια για εσένα. Έχεις εγκύκλιες σπουδές στην τέχνη; Αντιλαμβανόμαστε ότι θες να κρατήσεις την ανωνυμία σου….
Ονομάζομαι Εύρυτος, είμαι αυτοδίδακτος σε ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη. Όπως είπατε, επιθυμώ να διατηρήσω την ανωνυμία μου, καθώς, από τη στιγμή που απεικονίζω τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη θεωρώ ότι το άτομό μου δεν έχει καμία σημασία μπροστά τους.
Ποια ήταν τα ερεθίσματά σου για να στραφείς στην τέχνη και δη στην τέχνη του γκράφιτι; Τι είναι για σένα η τέχνη;
Ασχολούμαι με τις παραδοσιακές μορφές τέχνης από μικρότερος, ωστόσο το γκράφιτι ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου. Έπειτα από μερικές δοκιμές, το πρώτο μου έργο είναι η τραγική μορφή του ματωμένου καλόγερου τον Δεκέμβριο. Για εμένα η τέχνη είναι η προσωποποίηση του συναισθηματισμού και εξωτερίκευση του κάλους.
Γιατί επέλεξες αυτό το ψευδώνυμο;
Εύρυτος είναι ένα συνηθισμένο όνομα στην αρχαιά Ελλάδα και αρκετά γνωστό σε όσους αγαπούν την ιστορία. Βλέποντας το, αναζήτησα την ιστορία του. Για μένα ο Σπαρτιάτης που πολέμησε χωρίς το φως του, συμβολίζει την αίσθηση καθήκοντος, την φιλοπατρία και την πιστή σε όρκους και νόμους.
Ποιοι αποτελούν έμπνευσή σου από τον εγχώριο καλλιτεχνικό κόσμο; Θαυμάζεις κάποιον εν ζωή καλλιτέχνη;
Αγαπώ ιδιαίτερα τον ρομαντισμό-κλασικισμό στη τέχνη, γι’ αυτό και θαυμάζω τον Μιχαήλ-Άγγελο και τον Λουί Νταβίντ.
Πού βασίζονται οι ιδέες σου; Γιατί επέλεξες να αποτυπώσεις την εθνική μας παλιγγενεσία στα έργα σου;
Η ελληνική πρωτίστως και γενικότερα η ιστορία αποτελεί πάντοτε πηγή έμπνευσης για εμένα. Τα 200 χρόνια σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρολό, τόσο στην παρακίνησή μου να ασχοληθώ με μια σειρά αυτής της θεματολογίας, όσο και από μέρος του κόσμου στο να τις κοινοποιήσει.
Ξέρουμε ότι έχεις μια ιδιαίτερη ευαισθησία και για την Κύπρο, αλλά και για την συμβολή των Κυπρίων στους αγώνες του έθνους.
Πράγματι αγαπώ πολύ την Κύπρο και δυστυχώς όντως στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι γνωστός ο αγώνας και των Κυπρίων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του γένους μας. Ωστόσο είναι μέσα στις βλέψεις μου να αποτυπώσω και τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό την κατάλληλη στιγμή.
Πως βιώνεις την μονοπώληση των τεχνών από συγκεκριμένους κύκλους; Ή το ότι στον καλλιτεχνικό χώρο κυριαρχεί μια τάση μηδενισμού των εννοιών πατρίδας, έθνος, παλιγγενεσία; Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά παρόμοια γκράφιτι με παρόμοιους συμβολισμούς που να κοσμούν τους τοίχους των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας.
Η τέχνη αλλάζει πολλά ρεύματα μέσα στο χρόνο. Ο μοντερνισμός τόσο ως ρεύμα όσο και ως φιλοσοφία έχει οδηγήσει σε όσα ορθώς αναφέρατε. Η κατάσταση αυτή δεν ευνοεί κάποιον που έχει να εκφράσει ελληνοκεντρικό περιεχόμενο, ποσό μάλλον στον χώρο του γκράφιτι που συχνά προσελκύει και εκκεντρικά στοιχεία.
Πώς αντιλαμβάνεσαι τους εορτασμούς από την πολιτική ελίτ της χώρας;
Προς το παρόν δεν έχω αντιληφθεί κάποιο ιδιαίτερο εορταστικό κλίμα. Ίσως αυτό εκδηλωθεί τον Μάρτιο που θα φτάνουμε εγγυτέρα στη μεγάλη επέτειο. Θέλω να ελπίζω ότι επί τη ευκαιρία θα δούμε ένα μεγαλοπρεπές μνημείο για το μεγάλο γεγονός του 1821.
Πώς νιώθεις για την αναγνώριση του έργου σου και την τόσο μεγάλη προβολή του από τα ΜΜΕ;
Χαίρομαι πάρα πολύ για την αναγνώριση από μεριάς του κόσμου την οποία αποτυπώνουν και τα ΜΜΕ, αλλά θεωρώ ότι αυτή δεν απευθύνεται σε εμένα, πάρα στους μεγάλους ήρωες που έχει ανάγκη να αισθάνεται κοντά του. Αυτό που κάνω ευελπιστώ να ενώσει τους Έλληνες, ανήκει σε αυτούς.
Θες να μεταφέρεις κάτι στους Κυπρίους σαν επίλογο;
Σύμφωνα και με το πνεύμα της επανάστασης, η Κύπρος είναι η προσωποποίηση της φράσης "όλα είναι εφικτά αν λαχταράς την Λευτεριά"