Μαγευτική η μουσικο-ποιητική βραδιά του Θεατρικού του Παγκυπρίου για τον Ελύτη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (15 Ιουνίου 2018)
 
Στην πρώτη σειρά μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ο Νίκος Μούγιαρης και ο Φίλιπ ΚρίστοφερΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (15 Ιουνίου 2018) Μαγευτική και άκρως διδαχτική ήταν η μουσικο-ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.
 
Πρόκειται για μια ακόμη παράσταση εφάμιλλη του Μπρόντγουεϊ που παρουσίασε το Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με την συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι κατάφεραν να καθηλώσουν το κοινό. Παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, την μελοποιημένη ποίηση και τα μαγευτικά τοπία, τα μνημεία, τις καταγάλανες παραλίες, τα κάστρα, τα μοναστήρια, τις γραφικές πόλεις και χωριά της Κύπρου.
Ηταν όλα αφιερωμένα στην Ελλάδα, όπως έλεγαν ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Μάνος Χατζιδάκης.
 
«Για την Ελλάδα τα κάναμε όλα» και τα κάναμε γιατί υπάρχουν τιτάνες όπως ο Ελύτης και ο Λοϊζος και απόστολοι όπως ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Φιλιπ Κρίστοφερ και ο αντιπρόεδρος και συνάμα ιδρυτής, εμπνευστής και οραματιστής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας Νίκος Μούγιαρης», επεσήμανε ο κ. Λοϊζίδης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τους αφηγητές που ένωσαν τις φωνές τους και χάρισαν στην ομογένεια μια παράσταση Μπρόντγουεϊ.
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ εμφανώς συγκινημένος από την παράσταση επεσήμανε: «Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε Έλληνες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον πολιτισμό μας. Ειδικά εμείς που ζούμε μακριά, εδώ στις ΗΠΑ, έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε. Η Κύπρος είναι χωρισμένη. Η Μακεδονία αλλάζει όνομα. Το Αιγαίο συνεχώς απειλείται. Είναι καιρός να αισθανθούμε περισσότερο Έλληνες από ποτέ».
 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην γενναιοδωρία του Νίκου Μούγιαρη προέδρου της «Mana Products» που, όπως επεσήμανε, πίστεψε στις δυνάμεις των καλλιτεχνών της ομογένειας και έφερε στη Νέα Υόρκη το Λεωνίδα Λοϊζίδη για να τις ενώσει αυτές τις δυνάμεις και να θέσει στόχο το Κάρνεγκι Χολ και το Λίνκολν Σέντερ.
«Ο Νίκος Μούγιαρης - για όσους δεν γνωρίζετε - λατρεύει όσο ελάχιστοι την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Η αγάπη του αυτή τον ώθησε να κάνει την μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ από ομογενή στο Πανεπιστήμιο «Rutgers University» και να νεκραναστήσει την Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Οδυσσέας Ελύτης», επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ.
 
Η εν λόγω δωρεά δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη, αλλά και μια από τις ελάχιστες ιδιωτικές δωρεές που είχαν αντισταθμιστικό χαρακτήρα. Δόθηκε σε τρία χρόνια και προϋπέθετε τη συγκέντρωση άλλων τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο. Συνεπώς το Αποθεματικό Ταμείο για την Εδρα «Οδυσσέας Ελύτης» ενισχύθηκε με το ποσό των $900.000.
Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός μετέφερε τα ευλογίες και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και συνεχάρη τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Παράλληλα τόνισε ότι είναι η έβδομη επιτυχημένη εκδήλωση του Παγκυπρίου στην οποία συμμετείχε.
 
Αναφερόμενος στους συντελεστές της παράστασης επεσήμανε: «Δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς ερμηνευτές να συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια. Αποτελούν την αφρόκρεμα της ομογένειας», επεσήμανε ο Επίσκοπος Σεβαστιανός.
Η πρόεδρος του Θεατρικού Τμήματος Παγκυπρίου Έφη Αντωνίου ευχαρίστησε τους ευεργέτες της εκδήλωσης Φίλιπ Κρίστοφερ, Νίκο και Κάρολ Μούγιαρη για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο του ΔΣ του Αρχιεπισκοπικού Κέντρου και ευεργέτη της ελληνικής παιδείας Νίκο Ανδριώτη για την παραχώρηση της αίθουσας, τα στελέχη του Θεατρικού Τμήματος Σάββη Ασπρου, Εύη Ράφτη, Νιόβη Φιλίππου, Σκεύη Ρουσοπούλου και Ελένη Γκαλίτση, καθώς επίσης και τους χορηγούς της εκδήλωσης.
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ανδρέας Χατζηιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Ελύτη και μαζί με τους Μαρία Μάρκου, Βασιλική Τσαβαλιά, Αλέξανδρο Κολόμβο, Μαίρη Βασιλάκου, Εύη Ράφτη, Ιωάννα Αποστολοπούλου και Παναγούλα Σκουφέλη απήγγειλαν ποιήματα του νομπελίστα ποιητή.
 
Τα μελοποιημένα ποιήματα του Ελύτη ερμήνευσαν οι Σοφία Κατσαρού, Ιωνάς Αρτέμου, Αφροδίτη Ντάνιελ, Γρηγόρης Μανινάκης, Ολγα Ξανθοπούλου, Αλισον Σπίνα και Κώστα Τσουράκης με την συνοδεία του Γλαύκου Κοντεμενιώτη στο πιάνο.
Την παράσταση παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολλών ομογενειακών φορέων καθώς επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της Αστόρια, Κώστας Κωνσταντινίδης.
Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
 
ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.
Ανδρέας Χατζηϊωάννου, Μαρία Μάρκου , Αλέξανδρος Κολόμβος ,Βασιλική Τσαβαλιά ,
Μαιρη Βασιλακου,Ιωάννα Αποστολοπούλου , Εύη Ράφτης , Παναγούλα Σκουφέλης .
Γρηγόρης Μανινάκης , Ιωνάς Αρτέμου , Σοφία Κατσαρός , Αλυσον Σπινα ,Κωστας Τσουρακης,
Όλγα Ξανθοπούλου, Αφροδίτη Ντάνιελ .Τους συνοδευσε (πιάνο) ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης .
 
ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. 
Στον κατάμεστο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικου Κέντρου της Αρχιεπισκοπής , παρουσία 
του εκκλησιαστικου, πολιτικου,καλλιτεχνικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και 
μέλη της ελληνικής ομογένειας. Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. 
η εξαιρετική μουσικοποιητική βραδιά αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη.
 
Το τέλος της βραδιάς o Νίκος Μούγιαρης  σημείωσε: Ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται περισσότερο παρά ποτέ παγκόσμια επίκαιρος.
«Τούτες τις ώρες που ένα λυκόφως παρακμής πλησιάζει, απειλώντας μ’ ένα σκοτάδι βαρβαρότητας την Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας πολύ πέρα από τα όρια της Χώρας μας, ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται, περισσότερο παρά ποτέ, παγκόσμια επίκαιρος κι ένας από εκείνους στους οποίους δικαίως απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας» 
«Κι αναφέρομαι ιδίως στον Οδυσσέα Ελύτη του Φωτός, εκείνον που λίγο ακόμη και θα είχε αφήσει πίσω του έναν ύμνο για το Φως μ’ επίκεντρο το Αιγαίο, το πέλαγος που φιλοξένησε στη Δήλο τον θεό του Φωτός, τον Απόλλωνα. »