Πέραν των 100 κυπριακών αρχαιοτήτων που είχαν παραδοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία από τις αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και από ιδιώτες επαναπατρίστηκαν στις 3 Δεκεμβρίου, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να επισημαίνει ότι συνεχίζει τις εντατικές του προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου, όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στις 3 Δεκεμβρίου 2024, ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός πέραν των 100 κυπριακών αρχαιοτήτων (όπως και ποσοτήτων θραυσμάτων από αρχαιότητες), που είχαν  παραδοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία από τις αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και από ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι οι αρχαιότητες περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία της Νεολιθικής περιόδου (7η−6η χιλιετία π.Χ.), πήλινα αγγεία που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περ. 2000 π.Χ.) μέχρι τα Μεσαιωνικά χρόνια, ένα Κυπρο-Αρχαϊκό ειδώλιο, πήλινους λύχνους της Ρωμαϊκής περιόδου, κοσμήματα διαφόρων περιόδων, χάλκινα νομίσματα και θρησκευτικές εικόνες, κυρίως του 19ου − αρχών του 20ου αιώνα. Επαναπατρίσθηκε επίσης, και αριθμός θραυσμάτων από λίθινα, πήλινα και γυάλινα αγγεία και ψηφίδες.

Προστίθεται ότι οι αρχαιότητες, οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970, παραδόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, είτε μετά από σχετικά αιτήματα του Τμήματος Αρχαιοτήτων (μέσω του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων και της Ιντερπολ-Λευκωσίας), προς τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για απόσυρση των αρχαιοτήτων από δημοπρασίες, ή μετά από οικειοθελείς παραδόσεις από άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο επαναπατρισμός πραγματοποιήθηκε μετά από τις συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εθνικής Επιτροπής για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εξωτερικών (Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο), του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Αστυνομίας Κύπρου (Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων & Ιντερπολ-Λευκωσίας), του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Προστίθεται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προστασία και τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, συνεχίζει τις εντατικές του προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου, όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως εξηγείται, ανάμεσα στις προσπάθειες αυτές είναι η εντατικοποίηση των ενεργειών για εντοπισμό, ταυτοποίηση, διεκδίκηση και επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα, τον έλεγχο των εισαγωγών πολιτιστικών αντικειμένων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτό, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού, του οποίου ο ρόλος θεωρείται καθοριστικός για την προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, σημειώνεται ότι «οι Κυπριακές αρχές επιθυμούν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα την Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και την North Yorkshire Police, η βοήθεια των οποίων υπήρξε καθοριστική για τη θετική έκβαση των υποθέσεων. Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλα τα άτομα τα οποία αποφάσισαν οικειοθελώς να επιστρέψουν τις αρχαιότητες που έχουν επαναπατριστεί, στην Lesley Hoyes Hunt και σε άλλα άτομα που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ