Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου δήλωσε ότι το Υφυπουργείο «θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη» την επένδυση στην πολιτιστική παιδεία και σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού-Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού» σε 15 σχολεία παγκύπρια από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

 

Σε χαιρετισμό της στο Συνέδριο για τα 50χρονα του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου με τίτλο «Φωτεινές Σελίδες Παιδικής Νεανικής Λογοτεχνίας: 50 λόγοι να την διαβάζουν τα παιδιά μας», η κ. Κασσιανίδου είπε ότι «σκοπός μας να καταστεί η πολιτιστική συνείδηση και έκφραση ως εγκάρσια δεξιότητα διά βίου μάθησης».

Πρόσθεσε ότι «το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό τους, παλαιότερο και σύγχρονο, για να αποτελέσει η πολιτιστική παιδεία μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης».

Όπως εξήγησε η Υφυπουργός Πολιτισμού, «στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο, τα παιδιά επισκέπτονται χώρους πολιτισμού, έρχονται σε επαφή τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του και εκφράζουν μέσα από τις τέχνες απόψεις και συναισθήματα αναφορικά με το πώς υπάρχουν και πώς συνυπάρχουν, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα τους».

Στον χαιρετισμό της η κ. Κασσιανίδου είπε ότι «θέλουμε να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα αξιοποιώντας τις τέχνες και στο πλαίσιο αυτό, δημιουργοί από διάφορες τέχνες, ως πρεσβευτές πολιτισμού, συνεργάζονται με σχολεία και υλοποιούν σχέδια δράσης, τα οποία επικοινωνούν στη συνέχεια με την ευρύτερη κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «επενδύουμε ταυτόχρονα στη φιλαναγνωσία και στο σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες μας οι οποίες για εμάς, δεν είναι μόνο ένας χώρος για να αποθηκεύουμε βιβλία αλλά ένας τόπος όπου μαθαίνουμε να διαβάζουμε, αλλά και όπου συναντάμε άλλους συνανθρώπους μας με κοινά ενδιαφέροντα αφού οι σπουδαίες βιβλιοθήκες δημιουργούν κοινότητες αναγνωστών και όχι απλώς καλές συλλογές βιβλίων».

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού, «η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε την αγάπη για τα βιβλία και την φιλαναγνωσία βρίσκεται αναμφίβολα η παιδική και νεανική λογοτεχνία η οποία εξ ορισμού  διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη γνωστική, γλωσσική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μέσω της κριτικής αναγνωστικής εμπειρίας, τα παιδιά καλλιεργούν όχι μόνο τη φαντασία, αλλά και την ενσυναίσθηση τους ενώ παράλληλα κατανοούν τον κόσμο και ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους».

Απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι «το ενδιαφέρον και η αγάπη σας για τη λογοτεχνία υπογραμμίζεται ξεκάθαρα από την παρουσία σας στο συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου, οι εκλεκτοί ομιλητές, θα σας εισηγηθούν εργαλεία και καλές πρακτικές για να μπορέσετε να φέρετε τα παιδιά κοντά στο ποιοτικό λογοτεχνικό βιβλίο». Για να το αγαπήσουν και να μπορέσουν  μετατρέψουν στη συνέχεια την κριτική ανάγνωση σε δια βίου συνήθεια.

Για τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, η Υφυπουργός, ανέφερε ότι «50 χρόνια από την ίδρυσή του συνεχίζει να δραστηριοποιείται συστηματικά και με ποικίλους τρόπους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, γι αυτό και μας βρίσκει μόνιμους υποστηρικτές στις δράσεις του».

Καταλήγοντας, προέτρεψε «τον καθένα και την καθεμιά από εσάς να αναδείξει την παιδική /νεανική λογοτεχνία και τον πολιτισμό ως κύριο και καίριο όπλο στους καιρούς κρίσεων και άλλων δεινών, ως αντιστάθμισμα στην απαξίωση και στην αποξένωση, ώστε  να ανακαλύψουμε την ταυτότητά μας και να βρούμε νέους τρόπους ύπαρξης και συνύπαρξης στην περίπλοκη εποχή μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ