Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημιουργικές Συνεργασίες, καλλιτέχνες στα σχολεία», στο πλαίσιο του οποίου παιδιά και καλλιτέχνες συνεργάζονται και δημιουργούν θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2024-2025 συνολικά σε 15 σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα διασφαλίσει τις επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού, καθώς και δημιουργικές συνεργασίες των παιδιών με τους δημιουργούς μέσα από τη δημιουργία του καταλόγου Πρεσβευτών/Πρεσβειρών Πολιτισμού, στον οποίον ήδη αιτήθηκαν συμμετοχή πέραν των 150 καλλιτεχνών, σύμφωνα με την Υφυπουργό Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την οποία συμμεριζόμαστε ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, και συγχαίρουμε τον Κυπριακό Οργανισμό Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών (ΚΟΕΤ) για την ιδέα εφαρμογής αυτού του θεσμού», είπε η κ. Κασσιανίδου σε χαιρετισμό της στην παρουσίαση του προγράμματος που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εκπαίδευσης Μέσω των Τεχνών, το Σάββατο.

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημιουργικών εκπαιδευτικών ενοτήτων σαφέστατα εμπλουτίζει τη μαθησιακή εμπειρία των παιδιών και καλλιεργεί, παράλληλα, τη δημιουργική τους σκέψη και έκφραση, ανέφερε η Υφυπουργός.

Εξάλλου, η αναθεωρημένη οπτική του πολιτισμικού γραμματισμού τον αντικρίζει ως μια δυναμική και συλλογική διαδικασία, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μέσα από την αλληλεπίδραση παιδιών και καλλιτεχνών προσεγγίζεται το δυναμικό και το συλλογικό στοιχείο του πολιτισμού, αφήνοντας πεδίο ανοικτό για συνάντηση και ευέλικτη δημιουργία.

Η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πολιτικές και δράσεις του Υφυπουργείου. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς φαίνεται πως η παιδεία και ο πολιτισμός άρχισαν να συναντιούνται πιο συστηματικά και ποικιλοτρόπως», όπως είπε.

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού-Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», το οποίο σχεδιάστηκε από το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σκοπό έχει την καλλιέργεια της πολιτισμικής συνείδησης και έκφρασης, σημείωσε.

«Επιθυμούμε όλοι μας η πολιτιστική παιδεία να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητας και της αισθητικής καλλιέργειας των παιδιών, και τα παιδιά μας να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, να έρθουν σε επαφή με τις Τέχνες και με τους Κύπριους καλλιτέχνες, και να επισκεφθούν μουσεία και αρχαία μνημεία. Μόνο έτσι θα αναπτύξουν την τόσο πολύτιμη κριτική σκέψη, θα μάθουν πώς να εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους, αποκαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα τους στις τέχνες και τα γράμματα, αλλά και πώς να διαχειρίζονται κρίσιμα αξιακά ζητήματα, αξιοποιώντας τα μέσα αυτά», πρόσθεσε.

Το Πρόγραμμά μας, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού, «θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2024-2025 συνολικά σε 15 σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα διασφαλίσει τις επισκέψεις τους σε χώρους πολιτισμού, καθώς και δημιουργικές συνεργασίες των παιδιών με τους δημιουργούς μέσα από τη δημιουργία του καταλόγου Πρεσβευτών/Πρεσβειρών Πολιτισμού, ο οποίος καταρτίζεται, και στον οποίον ήδη αιτήθηκαν συμμετοχή πέραν των 150 καλλιτεχνών». 

«Ως Υφυπουργείο, επενδύουμε στην πολιτιστική παιδεία, και θα μας βρείτε υποστηρικτές, συνεργάτες και συνοδοιπόρους σε παρόμοιες δράσεις, αφού πιστεύουμε πως οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να οδηγήσουν σε υλοποίηση πληθώρας στόχων που σχετίζονται με τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, και ζητήματα που σχετίζονται με τη βία και την παραβατικότητα. Έτσι, συμβάλλουμε στον διαχρονικό στόχο για ένα χαρούμενο και δημιουργικό σχολείο, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με δράσεις πρωτοποριακές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ