Ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διενήργησαν ένα πρωτοποριακό πείραμα την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λενδρών στη Λευκωσία, με σκοπό να εντοπίσουν τις γεύσεις των Αρχαίων Κυπρίων, δηλαδή την ποικιλία των φαγητών τους, τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων τους, τα είδη ζώων που εξέτρεφαν. Το πείραμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Εύη Μαργαρίτη, και ο Ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου, Άγγελος Χατζηκουμής, εξήγησαν ότι το πείραμα αποτελεί αναπαράσταση πυράς, όπως πιστεύεται ότι γινόταν στα αρχαία ιερά, όπου οι άνθρωποι έκαιγαν φυτά και κατάλοιπα ζώων, ως προσφορά στους θεούς. Η αναδρομή αυτή στο παρελθόν, θα οδηγήσει στην αποκάλυψη του γαστρονομικού παρελθόντος των Κυπρίων.

Παράλληλα, μέσα από την έρευνα αυτή αναμένεται ότι μπορεί να εξαχθούν και διδάγματα για ένα βιώσιμο μέλλον. Όπως εξηγεί το Ινστιτούτο Κύπρου, στην πειραματική πυρά τοποθετήθηκαν είδη κρεάτων, σπόροι και ξηροί καρποί, όλα επιλεγμένα στη βάση αρχαιολογικών ανασκαφών που έγιναν στο νησί, για να κατανοηθεί ο τρόπος διατήρησης τους στους αιώνες.

Σημειώνεται ότι η πειραματική πυρά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Οι Γεύσεις της Ιστορίας: Εξερευνώντας την κατανάλωση και παραγωγή της τροφής της Κύπρου Μέσω της Αρχαιολογίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ