Το Υπουργείο Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ εξέδωσε δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία ενός εθνικού φόρουμ εμπειρογνωμόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Το φόρουμ θα περιλαμβάνει ειδικούς από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και κορυφαίες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το φόρουμ εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας κυβερνητικής στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών της τεχνολογίας.

Επιπλέον, το υπουργείο πρόσθεσε ότι το φόρουμ θα εργαστεί για τη διαμόρφωση κανονισμών που υποστηρίζουν την καινοτομία, αντιμετωπίζοντας τις τεχνολογικές και κανονιστικές πολυπλοκότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και τα κυβερνητικά υπουργεία τόσο σε καταστάσεις ρουτίνας όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το επιλεγμένο φόρουμ θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις και θα υποστηρίζει το έργο του Υπουργείου Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας και τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα μέλη του φόρουμ θα συμβάλουν επίσης στη διαμόρφωση της επαγγελματικής στάσης και πολιτικής του Ισραήλ υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων στον τομέα.

Κυβερνητική πρωτοβουλία

Το φόρουμ φέρεται να ιδρύεται και να διευθύνεται από το Κυβερνητικό Κέντρο για τη ρύθμιση και την πολιτική της τεχνητής νοημοσύνης εντός του Υπουργείου Καινοτομίας και Επιστήμης, το οποίο δημιουργήθηκε με το κυβερνητικό ψήφισμα 173.

Το κέντρο λειτουργεί ως κόμβος γνώσης και συντονιστής για τις κυβερνητικές δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε το υπουργείο. Από την ίδρυσή του, το κέντρο εργάζεται για να παρέχει ρυθμιστική και ηθική καθοδήγηση, κατεύθυνση πολιτικής, διεθνή συνεργασία και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό κέντρο θα επιλέξει μέλη του φόρουμ με βάση τους τομείς εξειδίκευσής τους και την ποικιλομορφία των οργανισμών που εκπροσωπούνται.