Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν χθες τη νύχτα θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών από τις αρχές Οκτωβρίου –όπως ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης–, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.

Εξάλλου, το πυροβολικό έπληξε την περιοχή Νακούρα του Λιβάνου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επέμεινε πως οι επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά «θα συνεχιστούν».

Το αίνιγμα Νασράλα

Χθες το απόγευμα, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, αναγνώρισε ότι η παράταξή του υπέστη πλήγμα «χωρίς προηγούμενο» μετά τα κύματα φονικών εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων στελέχη και μέλη της, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει «τρομερή» ανταπόδοση στις επιθέσεις αυτές ευρείας κλίμακας, την ευθύνη για τις οποίες το κίνημά του προσάπτει στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Σύμφωνα όμως με αναλυτές στο διάγγελμά του ο Χασάν Νασράλα μπορεί να έκανε λόγο για casus belli αλλά η αλήθεια είναι πως επί 56 λεπτά οι τόνοι δεν έφτασαν ποτέ στα επίπεδα του παρελθόντος.

Το CNN αναφέρει ότι δεν είναι μόνο το γεγονός πως το Ισραήλ – ο προαιώνιος εχθρός – διέλυσε κάθε μέτρο ασφαλείας και σκότωσε τουλάχιστον 30 άτομα αλλά κυρίως το γεγονός πως ο τρόμος με τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου να γεμίζουν ασφυκτικά από ακρωτηριασμένους ανθρώπους έκανε και πάλι την εμφάνισή του στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ δέχθηκε χωρίς αμφιβολία ένα πολύ ισχυρό πλήγμα και όχι απλά στο γόητρο και την εικόνα της. Αυτό που εξέπληξε είναι πως ο ακραίος συνήθως Νασράλα το παραδέχθηκε τρεις τουλάχιστον φορές μέσα στα 56 λεπτά του διαγγέλματός του.

Ναι ο Χασάν Νασράλα μπορεί να ξεκαθάρισε – ως όφειλε – πως το Ισραήλ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές και επί της ουσίας κήρυξε τον πόλεμο στην φιλοϊρανική οργάνωση αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κράτησε τους τόνους χαμηλά – πολύ χαμηλά για τα δικά του στάνταντς.

Η ομιλία Νασράλα προκάλεσε μάλιστα αίσθηση στους περισσότερους από τους δυτικούς αναλυτές οι οποίοι άμεσα συνέδεσαν το μήνυμα και την χαμηλή του ένταση με την Τεχεράνη και το νέο modus operandi στο Ιράν. Ο νέος Πρόεδρος στο Ιράν είναι ως φαίνεται σε μία διαφορετική γραμμή από τους προκατόχους του. Ακόμη και μετά την δολοφονία του Χανίγιε στο κέντρο της Τεχεράνης από εκρηκτικά που και πάλι είχε τοποθετήσει το Ισραήλ η άμεση απάντηση δεν έχει ακόμη έρθει.

Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ παραμένουν άμεσα συνδεδεμένοι με το Ιράν τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά και η επιρροή της Τεχεράνης είναι τεράστια στον Λίβανο και όχι μόνο στους κόλπους της Χεζμπολάχ. Η αλλαγή στρατηγικής από τα δύο μέτωπα μπορεί να ξενίζει αλλά στο Ισραήλ η αλήθεια είναι πως προβληματίζει παράλληλα. Το Τελ Αβίβ έχει συνηθίσει απέναντι του εχθρούς με συγκεκριμένη συμπεριφορά, με συγκεκριμένη ρητορική που μέσα από μάχες χρόνων έχει μάθει να «μεταφράζει», έχει μάθει να «αποκωδικοποιεί» και στο τέλος να τα αξιοποιεί υπέρ του. Η ομιλία χωρίς κορώνες του Νασράλα είναι δυνατό να έχει προξενήσει σύγχυση ειδικά σε πολιτικό επίπεδο στο Ισραήλ κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο είναι όντως πρωτόγνωρο.

Το μήνυμα Νασράλα είχε περισσότερες αμφισημίες από ξεκάθαρες και συνήθως «κούφιες» απειλές κι αυτό μπορεί να είναι μία νέα τακτική από τον αντίπαλο άξονα. Δεδομένα αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό του στρατού ή των μυστικών υπηρεσιών αλλά φαίνεται πως θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα συναγερμού στα οποία δεδομένα βρίσκεται το Τελ Αβίβ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Το πώς θα επιχειρήσει να απαντήσει η Χεζμπολάχ δεν είναι ξεκάθαρο και δύσκολα θα το διαπιστώσουμε μέχρι να συμβεί. Σήμερα η μόνη δεδομένη στάση είναι αυτή του Νετανιάχου και της χώρας του που έχουν δώσει ένα στίγμα που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. Η στάση αναμονής από την πλευρά των αντιπάλων του είναι ένα εντελώς νέο στοιχείο στο Μεσανατολικό ένα στοιχείο που μένει να φανεί εάν κρύβει «δυσάρεστες» εκπλήξεις.

Έμμεση παραδοχή Ισραήλ

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις αυτές, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές της ισραηλινολιβανικής μεθορίου από την 8η Οκτωβρίου 2023, όταν άρχισαν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά.

«Δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» στα σπίτια τους, είπε εξάλλου ο Νασράλα απευθυνόμενος στους ισραηλινούς ηγέτες. «Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», επέμεινε.

Εν μέσω ατμόσφαιρας κορύφωσης της έντασης, η ισραηλινή διοίκηση εσωτερικού μετώπου ανακοίνωσε νέα μέτρα σε τομείς του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν και στο ανατολικό τμήμα της άνω Γαλιλαίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σαφέντ, καλώντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να μείνουν στα σπίτια τους.

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ είπε προχθές πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μεταφέρεται «στον βορρά».

Ως τώρα οι επίσημα διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», είπε ο κ. Γκάλαντ.

Κλίμα τρόμου 

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά την Τρίτη, ιδίως στη Βηρυτό, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Μια ημέρα αργότερα, δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά σε ασυρμάτους, σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, αυξάνοντας σε 37 νεκρούς και 2.931 τραυματίες τον απολογισμό των θυμάτων του διημέρου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας της Χεζμπολά, οι συσκευές επικοινωνίας, τόσο οι βομβητές όσο και οι ασύρματοι, είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων» για να εκραγούν.

Προκαταρκτική έρευνα των λιβανικών αρχών έδειξε πως οι συσκευές αυτές παγιδεύτηκαν με εκρηκτικές ύλες προτού μπουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας του Λιβάνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που περιήλθε χθες σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παγκόσμια ανησυχία

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε χθες πως παρατείνει ως το τέλος του έτους την αναστολή των πτήσεών της από τη Νέα Υόρκη στο Τελ Αβίβ. Η American Airlines είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς το Τελ Αβίβ ως τα τέλη του Μαρτίου του 2025, η United Airlines επ’ αόριστον.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό.

Από την πλευρά της η Qatar Airways ανακοίνωσε με άμεση ισχύ πως απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας οι επιβάτες που αναχωρούν από τη Βηρυτό να μεταφέρουν βομβητές και ασυρμάτους.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ανακοίνωσε πως κατέθεσε διαμαρτυρία στο ΣΑ του ΟΗΕ μετά την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Η Τουρκία κατηγόρησε από την πλευρά της το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να «εξαπλώσει τον πόλεμο στον Λίβανο», ενώ η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία και κάλεσαν να αποφευχθεί «κλιμάκωση».

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως «μπορεί να επιτευχθεί» διπλωματική λύση στη σύγκρουση του Ισραήλ και της Χεζμπολά και αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή», είπε χθες η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ σε διαπιστευμένους συντάκτες στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του χθες το βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με βίντεο απευθείας στους «φίλους του» πολίτες του Λιβάνου για να τονίζει πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος».

Το μέτωπο στη Γάζα

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βυθισμένη σε ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σφυροκοπήματος.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 350ή ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ απειλεί σε χαμηλούς τόνους

Αεροπορικό σφυροκόπημα Ισραήλ σε Λίβανο: Δεκάδες σφοδρές επιδρομές (ΒΙΝΤΕΟ)