Μεγάλη συζήτηση έγινε την εβδομάδα που εκπνέει (10-14 Φεβρουαρίου) αναφορικά με κακοδιαχείριση στη Cytavision, την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cyta, τα συμβόλαια που έκανε με ομάδες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ευρύτερα «γκρίζες» συμφωνίες που συνήψε ο Οργανισμός.
Θα πρέπει όμως κάποιος να εξετάσει σε βάθος τις συνθήκες, να ξεφύγει από τον λαϊκισμό στον οποίο αρέσκονται πολιτικοί αλλά και οικονομικοί παράγοντες για εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και να κρίνει νηφάλια την όποια πιθανότητα κακοδιαχείρισης ή απάτης υπάρχει.
Μπορεί τα οικονομικά και άλλως πως σκάνδαλα να ταλανίζουν τη Cyta και να έχουν αφαιρέσει πολλούς πόντους από το στάτους αξιοπιστίας του Οργανισμού και του ρόλου που διαδραματίζει στην κοινωνία, ωστόσο, αναφορικά με τα συμβόλαια που δίνονται σε ομάδες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες βασικές παράμετροι και κυρίως το οικονομικό μέρος των συμβολαίων.
Για παράδειγμα το συμβόλαιο της Primetel που προσφέρθηκε στην Ομόνοια για εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ομάδας, αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ για την τριετία 2013-2016, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,3 εκ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, το συμβόλαιο της Primetel με την Ομόνοια που είναι και το μεγαλύτερο στο κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δεν περιλαμβάνει τη βασική χορηγία για εμφγάνιση της εταιρείας στη φανέλα της ομάδας. Παράλληλα, ο Απόλλωνας παίρνει ποσό ύψους 1,7 εκ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια ώρα η ΑΕΛ διατηρεί ετήσιο συμβόλαιο με τη Cytavision ύψους 1,3 εκ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και τη χορηγία στο κύριο μέρος της εμφάνισης της ομάδας αλλά και εμπορικές συμφωνίες όπως η υπηρεσία «Ομάδα», συμφωνία που αποφέρει οικονομικό όφελος και για τη Cyta αλλά και για το σωματείο της Λεμεσού.
Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν την εικόνα κακοδιαχείρισης ή στρεβλώσεων στην αγορά από πλευράς Cytavision, η οποία εκμεταλλεύεται τη «δεσπόζουσα θέση» στην αγορά όπως αναφέρουν όσοι επικρίνουν την πλατφόρμα της Cyta. Παράλληλα, η κάθε περίπτωση πιθανής απάτης, κακοδιαχείρισης ή προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων ομάδων, παραγόντων ή πολιτικά συνδεδεμένων προσώπων με ομάδες θα πρέπει να εξεταστεί ως ξεχωριστό κομμάτι.
Μόνο κάποιος αδαής ή αφελής πιστεύει ότι όλα λειτουργούν με διαφάνεια, ανοικτές διαδικασίες και αξιοκρατία, αλλά όταν οι πολιτικοί αναφέρονται σε κακοδιαχείριση και απάτες θα πρέπει πρώτα να εξετάζουν σε βάθος και έπειτα να εκφράζουν δημόσια τις ενστάσεις σου επί θεμάτων εμπορικών συμφωνιών. Τα προβλήματα στη Cyta άπτονται παρασκηνιακών συμφωνιών, όπως φάνηκε και μέσα από το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, αλλά όπως αυτή η περίπτωση όπως και πιθανές άλλες, παρόμοιες καταστάσεις δεν θα πρέπει να μπερδεύονται με κάθε συμφωνία έχει υπογράψει η Cyta.
Cytavision: Ηγεμονικά συμβόλαια ή υπερβολές;
SigmaLive
