Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η έκτη συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μια τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

«Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη. Είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση», εξήγησε.

Μητσοτάκης: Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σέγκεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «χρειαζόμαστε έναν φράχτη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή, είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα».

«Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σέγκεν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Για τα ναυάγια με μετανάστες

Αναφερόμενος στα ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ανάμιξη της ελληνικής ακτοφυλακής σε τέτοια περιστατικά, τα οποία διερευνώνται από τις Αρχές.

«Συνεργαζόμαστε με την τουρκική ακτοφυλακή για να γυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί με ασφάλεια. Οι τουρκικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν. Δεν θέλουμε απώλεια ζωών και δεν θέλουμε να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρχε ανάμιξη της ελληνικής ακτοφυλακής σε αυτές τις τραγωδίες.

Για το Ισραήλ

Μιλώντας για το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Καταστήσαμε σαφές προς τους Ισραηλινούς φίλους μας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Η Χεζμπολάχ θα βρίσκει πάντα πάτημα να επιτίθεται στο Ισραήλ, είναι προς το συμφέρον του μια κατάπαυση. Είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, ακόμα κι αν πρόκειται για σκληρές αλήθειες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μας ανησυχεί η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα» και σημείωσε πως υπάρχουν συνέπειες σε πολλά μέτωπα, ακόμα και στο κόστος ζωής. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνο τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά για «περιφερειακή διαμάχη με παγκόσμιες διαστάσεις».

Διαβάστε επίσης: Τα κρυφά και φανερά «μηνύματα» του Ερντογάν στην Νέα Υόρκη

Για την κλιματική κρίση

Σχετικά με την κλιματική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: Η Μεσόγειος είναι μια κονίστρα της κλιματικής αλλαγής, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην άμβλυνση των φαινομένων αλλά και την προσαρμογή. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε drones και τεχνητή νοημοσύνη, τα πήγαμε καλά φέτος με εξαίρεση μια μεγάλη πυρκαγιά, στο πιο θερμό καλοκαίρι. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως Ευρώπη.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τα «μάρμαρα» του Παρθενώνα και, αφού διόρθωσε τη δημοσιογράφο και μίλησε για τα «γλυπτά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για «επανένωση και όχι επιστροφή».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μια πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία» και δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική του ατζέντα.

Πηγή: iefimerida.gr