Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής Δικαιοσύνης: Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την ομαδική διάπραξη ποινικών αδικημάτων μέσα σε γήπεδο και το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης, επτά συνολικά παραβατικούς οπαδούς - η Αστυνομία, αλλά και αθλητικοί παράγοντες θεωρούν ότι αυτό το θετικό προηγούμενο γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης σε μια υπόθεση αυτής της μορφής, θα κόψει τον βήχα πολλών επίδοξων χουλιγκάνων και συμβάλλει πολύ στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας σε αθλητικούς χώρους.

Αναφέρομαι, βέβαια, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και στον δικαστή Ηλία Γεωργίου, που μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων έστειλε στη φυλακή με ποινές 4-7 μηνών, επτά οπαδούς της Ανόρθωσης, για επεισόδια στον αγώνα του Europa League με την Ντίλα Γκόρι (Dila Gori) Γεωργίας στις 9 Αυγούστου 2012, που είχαν αποτέλεσμα τη διακοπή του, ενώ το σκορ ήταν 3 - 0 υπέρ της ομάδας των Γεωργιανών.

Οι «επτά» συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, παρακώλυση ομαλής διεξαγωγής αγώνα, οχλαγωγία, κακόβουλη ζημιά και επίθεση εναντίον αστυνομικών.

Έντεκα ημέρες μετά τον αγώνα, στις 20 Αυγούστου 2012, ήρθε η πρώτη δίκη και καταδίκη. Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών τον Χρίστο Γ., 20 χρονών, από το Δασάκι της Άχνας, που συνελήφθη όταν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του αγώνα και προκάλεσε την οριστική διακοπή του παιχνιδιού. Ο 20χρονος παραδέχθηκε ενοχή σε δύο κατηγορίες, για παράνομη είσοδο και μέθη εντός αγωνιστικού χώρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής, έλαβε σοβαρά υπόψη κάποιους ελαφρυντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων, οι προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, αφού είναι παιδί διαζευγμένων γονιών με προβλήματα υγείας.

Είκοσι δύο ημέρες μετά τον αγώνα, στις 31 Αυγούστου 2012, το δικαστήριο καταδίκασε σε επίσης τέσσερις μήνες φυλάκιση, δύο άλλους Ανορθωσιάτες οπαδούς, ηλικίας 28 και 47 χρονών, για συμμετοχή στα ίδια επεισόδια.

Είκοσι εφτά ημέρες μετά τον αγώνα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2012, το δικαστήριο καταδίκασε τον Αντρέα Α., 20 χρονών, σε 4 μήνες φυλάκιση για την ίδια υπόθεση.

Και, είκοσι οκτώ ημέρες μετά τον αγώνα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης επτά μηνών στους Κωνσταντίνο Α., 22 χρονών και Γιώργο Θ., 26 χρονών και ποινή φυλάκισης πέντε μηνών στον Σώζο Κ., 25 χρονών, που είχαν συμμετοχή στα ίδια επεισόδια. Οι τρεις, κατηγορήθηκαν επίσης ότι προκάλεσαν κακόβουλη ζημιά σε τηλεοπτική κάμερα.

Στην επιμέτρηση της σχετικά χαμηλής ποινής τους, λήφθηκε υπόψη, για τον Κωνσταντίνο Α. το γεγονός ότι δεν γνώρισε και δεν είχε επικοινωνία με τον πατέρα του, ενώ ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας του, ήταν βίαιος. Για τον Γιώργο Θ., το γεγονός ότι προέρχεται από φτωχή και πολυμελή οικογένεια, είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και είναι, για μήνες, άνεργος. Για τον Σώζο Κ., το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, οι γονείς του είναι κωφάλαλοι και ο ίδιος είναι προστάτης της οικογένειάς του.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η επίκληση της βίας που βίωσαν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία, λειτουργεί στο δικαστήριο ως ελαφρυντικό στοιχείο για τη βία που άσκησαν σε βάρος άλλων στην ενήλικη ζωή τους και όχι ως η απόλυτη εξήγηση της παραβατικής συμπεριφοράς τους.

Θέλω να πω ότι πολλοί ανάμεσά μας γνώρισαν δύσκολη παιδική ηλικία, αλλά δεν έγιναν όλοι... άγριοι!

Η προσπάθεια κάθε δικηγόρου να πετύχει μείωση της ποινής του πελάτη του, είναι απλή και κατανοητή.

Η ψυχική τάση για καταστροφικότητα, είναι πιο πολύπλοκη και πιο ακατανόητη.