Ικανοποιητικό θεωρεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα, το ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η εκλογική μάχη».
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Στον απόηχο των χτεσινών ευρωεκλογών και με την επιφύλαξη μιας ολοκληρωμένης εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κόμματος, ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η εκλογική μάχη. Θέλουμε εκ νέου να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος γιατί μέσα από τη σκληρή δουλειά τους, το ΑΚΕΛ, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να επανεκλέξει δύο Ευρωβουλευτές και να εξασφαλίσει ποσοστό που το διατηρεί ως πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη στο τόπο μας.
Συγχαρητήρια οφείλουμε επίσης στους έξι υποψήφιους Ευρωβουλευτές του Κόμματος, οι οποίοι μέσα από τη συνολική παρουσία τους, είχαν τη δική τους σημαντική συμβολή στο αποτέλεσμα.
Κυρίως όμως θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον κόσμο της Αριστεράς και σ’ όλους όσοι στήριξαν το ΑΚΕΛ, παρά το αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε σε βάρος του Κόμματος για μια μεγάλη περίοδο πριν τις Ευρωεκλογές.
Την ίδια στιγμή μέσα από την επαφή μας όλη την προηγούμενη περίοδο με τις χιλιάδες του κόσμου της Αριστεράς και όχι μόνο, έχουμε γίνει δέκτες πολλών και διαφορετικών μηνυμάτων, τα οποία ως ΑΚΕΛ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων μας. Σταθερή επιδίωξη μας θα είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς και να καταστήσουμε το ΑΚΕΛ όσο το δυνατό πιο ισχυρό και ικανό για να υπηρετεί αποτελεσματικά την Κύπρο, τον λαό μας, τους εργαζομένους, τη νεολαία, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους μικρομεσαίους και τη κοινωνία ευρύτερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσουμε αποφασιστικά, με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο, για να διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό πλάνο μέσα από το οποίο θα εμβαθύνουμε και θα διευρύνουμε την διαδικασία αλλαγών, που ήδη έμπρακτα ξεκινήσαμε να υλοποιούμε, ώστε να ενισχύσουμε την πάλη μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για την προστασία του λαού μας από τις τραγικές συνέπειες της τραπεζικής κρίσης και για τη συντομότερο δυνατό ανάκαμψη και ανόρθωση της οικονομίας, που ακόμη πλήττεται βάναυσα από τις αντιλαϊκές πολίτικες του μνημονιακού μονόδρομου, που Τρόικα και κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη εφαρμόζουν.
Για το αποτέλεσμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ η Αριστερά αύξησε ή διατήρησε τη δύναμη της.
Η αντανάκλαση αυτού του γεγονότος είναι η μεγέθυνση της παρουσίας της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, σε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα θετικό και ενθαρρυντικό στοιχείο στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας για προστασία των εργαζομένων. Ο Κυπριακός λαός έχει λόγο να αισιοδοξεί ότι μέσα από την Ομάδα της Αριστεράς, θα συνεχίσει να έχει ένα άξιο συμπαραστάτη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέστηκε μείωση των ποσοστών και εδρών του αλλά διατηρεί το ρόλο του ως η κατεξοχήν δύναμη της συντηρητικής αντιλαϊκής πολιτικής στην ΕΕ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μειωμένη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά διατηρούν το συστημικό τους ρόλο.
Είναι εμφανές ότι έχει ξεκινήσει μια συνδιαλλαγή από τις 2- 3 μεγάλες πολιτικές Ευρωπαϊκές ομάδες για την νομή της εξουσίας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να αλλάζει η αντιλαϊκή πολιτική των κυρίαρχων κύκλων, πολιτική η οποία θα συνεχίσει να βρίσκει την Αριστερά απέναντι της.
Η καταγραφή υψηλών ποσοστών σε ορισμένες χώρες, ακροδεξιών και φασιστικών καταστάσεων, είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που έχει τα αίτια της όχι μόνο στην συγκυρία αλλά και στο σύστημα καθώς και στην ίδια την πολιτική της ΕΕ. Η πολιτική των δύο άκρων, της εξίσωσης της ακροδεξιάς με την Αριστερά και τους Κομμουνιστές, δίνει άλλοθι στον φασισμό που αποκτά πολιτική εκπροσώπηση.
Τέλος, για ακόμα μια φορά η αποχή και η απαξίωση των πολιτικών της ΕΕ ήταν εμφανής με ποσοστά της τάξης του 57%. Πέραν από τις εθνικές και κομματικές πολιτικές σε κάθε χώρα, ο κύριος λόγος της αποχής είναι ότι το σύστημα, η απαξίωση της φωνής των λαών, εξωθεί μεγάλο μέρος του στην αποχή και στη μη συμμετοχή. Χρειάζεται αυτή η τάση να αναστραφεί τόσο σε επίπεδο δημοκρατικής συμμετοχής όσο και στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων.