Συγκλονιστικό ήταν το σημερινό πρωϊνό στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου δύο κορίτσια από Λύκεια της ευρύτερης Λευκωσίας, αφηγήθηκαν την εμπειρία τους ως οι πρώτοι νέοι πρεσβευτές για το άσυλο, στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «H νέα γενιά συμβάλλει στην πολυπολιτισμική κοινωνία», στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κυπριακού κοινού για θέματα που αφορούν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη συμβολή της νέας γενιάς στην οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας αλληλοσεβασμού και ανοχής της διαφορετικότητας και ιδιαίτερα στον ρόλο του σχολείου προς την κατεύθυνση αυτή, παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
Έτσι άλλαξε γνώμη η Χριστίνα
Ως νέος πρεσβευτής για το άσυλο, είπε η Χριστίνα Φιλίππου, μαθήτρια του Λυκείου Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»: «Είμαστε μια μικρή χώρα, ένα μικρό νησί ριγμένο σε μια γωνιά της Μεσογείου. Η κοινωνία μας μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετά κλειστή και συντηρητική. Οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό, το βλέπαμε με προκατάληψη κι επιφύλαξη. Κι εγώ μεγαλωμένη σ’ αυτή την κοινωνία έβλεπα οτιδήποτε ήταν ξένο, σαν απειλή για μένα και τον τόπο μου. Όταν στις 5 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μου διάλεξη με θέμα «Πρόσφυγες και αιτητές διεθνούς προστασίας», συμμετείχα με πολύ αρνητικά συναισθήματα. Πήγα εκεί έτοιμη να επιχειρηματολογήσω υπέρ της άποψης ότι όλοι οι ξένοι πρέπει να φύγουν από την Κύπρο και να μας αφήσουν ήσυχους. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης είδα και άκουσα πράγματα που δεν γνώριζα. Στο τέλος, μέσα από μια πολύ ωραία συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας και μέσα από τις διάφορες απόψεις που ανταλλάξαμε, άρχισα να προβληματίζομαι και να βλέπω τα πράγματα από άλλη άποψη. Στις 26 Μαρτίου 2014, μια ομάδα μαθητών από το σχολείο μου ανάμεσά τους κι εγώ συμμετείχαμε σε ημερίδα “Νέοι πρεσβευτές για το άσυλο” κι εκεί είχα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πέρα από την επαφή μου με άλλους Κύπριους μαθητές, ήρθα σε επαφή με παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να βρουν προστασία στην Κύπρο. Τα παιδιά αυτά είχαν το θάρρος και τη δύναμη να μοιραστούν μαζί μας τις δυσκολίες από τις ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας. Δεν σας κρύβω ότι αυτό με συγκλόνισε και με επηρέασε πάρα πολύ. Φεύγοντας από το συνέδριο, δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να αναλογίζομαι τα βάσανα και τις δυσκολίες που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα τους και πόσο οδυνηρό ήταν γι’ αυτούς ν’ αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και να ζητήσουν προστασία σε μια ξένη χώρα. Κι εμείς τι κάναμε για να τους βοηθήσουμε; Αντί να τους δούμε με κατανόηση και αγάπη, όπως πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπό του, τους βλέπαμε αφ’ υψηλού και γεμάτοι προκατάληψη. Όχι, αυτό δεν ήταν σωστό. Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού, έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα κι αυτά τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα στην ελπίδα. Έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που μπορεί να τους προσφέρει τουλάχιστον τα απαραίτητα. Όλες αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα κατάφεραν να με κάνουν ν’ αλλάξω γνώμη και να ξεπεράσω τις προκαταλήψεις και τους δισταγμούς μου. Και όχι μόνο αυτό. Ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι, να βοηθήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που σκέφτονταν σαν εμένα, να αλλάξουν γνώμη και στάση ζωής. Έτσι έγινα από τους πρώτους πρεσβευτές ασύλου. Όπως εγώ ενημερώθηκα και άλλαξα γνώμη, έτσι πρέπει να ενημερωθούν όλοι γιατί οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου, μας αφορούν όλους».
Καλωσορίζοντας την παγκοσμιοποίηση
Στη δική της παρέμβαση η Κυριακή Κυριάκου από το Λύκειο Λατσιών, είπε μεταξύ άλλων ότι «ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και η παγκοσμιοποίηση, μας κτυπά την πόρτα και θέλοντας και μη πρέπει να την καλωσορίσουμε, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε δεκτικοί και οικείοι με κάθε τι ξένο, έχοντας στο νου τις τραγικές δικές μας εμπειρίες από την τουρκική εισβολή του 1974. Πιστεύω ότι αυτή η εκστρατεία, είναι ένα ακόμα βήμα σε μια πρωτοβουλία που θα βάλει το λιθαράκι της για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις».
Οι ανησυχίες της μικρής Prisca
Η μαθήτρια γυμνασίου Prisca Totoro από το Κόγκο, μοιράστηκε – σε πολύ καλά ελληνικά – τις σκέψεις της ως πρόσφυγας από τα βιώματά της στο σχολείο. «Περνώ καλά στο σχολείο», είπε, «κυρίως διότι απολαμβάνω να μαθαίνω νέα πράγματα και επειδή είμαι άριστη μαθήτρια, γεγονός που με διευκολύνει στο σχολείο. Όμως ανησυχώ για το μέλλον. Μερικές φορές βλέπω πως οι μετανάστες δέχονται διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους και αυτό με ανησυχεί πολύ τις περισσότερες φορές. Ο πατέρας μου είναι πολιτικός πρόσφυγας. Λόγω αυτού, ένα μέλος της οικογένειας μου που είναι πολύ καλός στην καλαθόσφαιρα, δεν έγινε δεχτός, όταν ήθελε να ενταχθεί σε μια ομάδα καλαθόσφαιρας, διότι ο κηδεμόνας του είναι πρόσφυγας. Ένα άλλο μέλος της οικογένειάς μου που φοιτά στο δημοτικό, αντιμετώπισε μια παρόμοια συμπεριφορά. Το σχολείο διοργάνωνε ένα ταξίδι στην Ελλάδα για κατασκήνωση και είχε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το ταξίδι, μέχρι που στο τέλος το σχολείο αρνήθηκε την αίτηση αυτή και δεν πήγε .
Όλα αυτά - και δεδομένου ότι κι εγώ η ίδια είμαι πρόσφυγας - με βάζουν σε σκέψεις: Ποιο θα είναι το μέλλον μου; Θα μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου; Θα μπορέσω να βρω δουλειά που επιθυμώ εγώ στο μέλλον; Καθώς ωριμάζω, αρχίζω και ανακαλύπτω αυτή τη διαφορετική μεταχείριση που με ανησυχεί πολύ και μου προκαλεί άγχος. Ελπίζω τέτοιου είδους εκστρατείες να μιλήσουν στους ανθρώπους και στις Αρχές για ίση μεταχείριση και ισότητα στην διαφορετικότητα, προς όλα τα άτομα».
Το σχολείο ως μέρος της λύσης
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, συγχάρηκε όλους όσοι έλαβαν μέρος στη διοργάνωση της εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της δημοσιογραφικής κοινότητας για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη νομοθεσία. Επίσης συγχάρηκε όλους τους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες που έλαβαν μέρος, αλλά, όπως είπε, κυρίως σε αυτούς που διακρίθηκαν. «Οι πρόσφυγες όντως μας αφορούν», ανέφερε, «και η εκστρατεία αυτή πέτυχε να γνωρίσει η Κύπρος πολύ περισσότερα για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Το σχολείο θα συνεχίσει το έργο του για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που βρίσκονται σε αυτό, στοχεύοντας στο να αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Στον δικό του χαιρετισμό που διάβασε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκης Πολυδώρου, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε μεταξύ άλλων «η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, απαιτεί την κατανόηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει επιπρόσθετους αριθμούς αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας».