Εισηγήσεις για νομοσχέδια περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής αγωγής για προστασία των δασών και του περιβάλλοντος και για αντιμετώπιση των τροχαίων παραβάσεων, παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τα παιδιά της Β΄ τάξης του Α΄ δημοτικού σχολείου Αγλαντζιάς, σε χθεσινή επίσκεψή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Εμείς τα παιδιά ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ακολουθείστε μας», είναι το σλόγκαν τους, σε πίνακα που ζωγράφισαν και δώρισαν στον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης του δώρισαν μελιτζάνες και ντοματίνια που φύτεψαν – με φυσικούς σπόρους - στον λαχανόκηπο του σχολείου τους.

Ένα ωραίο μάθημα ζωής

Να υπενθυμίσουμε ότι τα παιδιά αυτά ήταν ανάμεσα στους μικρούς μαθητές των έξι δημοτικών σχολείων Αγλαντζιάς που στις 5 Ιουνίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έδωσαν μάθημα ζωής και περιβαλλοντικής συνείδησης προς την κοινωνία, αφού εγκατέλειψαν για λίγη ώρα τις τάξεις τους και διαδήλωσαν έξω από τα σχολεία τους απαιτώντας από τους μεγαλύτερους, σεβασμό στο δικαίωμά τους να διακινούνται με ασφάλεια, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια και μέσα σε συνθήκες περιβαλλοντικής ποιότητας. Ακούσαμε από τα ίδια τα παιδιά, να περιγράφουν τα προβλήματα κατά τη μετάβαση στο σχολείο τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη ρύπανση από τα περιττώματα των σκύλων, με την παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια και με την αυθαίρετη δενδροφύτευση πεζοδρομίων. Tα παιδιά είχαν κλείσει για λίγο το δρόμο και μοίρασαν φυλλάδια με τις ζωγραφιές τους, στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων, με θέμα τα καθαρά πεζοδρόμια, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο στόχος για Ενεργό Πολιτότητα

Χθες 16 τρέχοντος, πήγαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη Διευθύντρια του σχολείου τους Μακαρία Άντρη Στυλιανού και με τις δασκάλες τους και συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου, θέματα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης  που αφορούν το στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για «Ενεργό Πολιτότητα». Τα παιδιά κατέθεσαν  εισηγήσεις για νομοσχέδια  για τα θέματα περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής αγωγής, που επεξεργάστηκαν διαθεματικά, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Βουλής τις δικές τους διαπιστώσεις και κατέθεσαν τη δική τους θέση. Σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή, διαπίστωσαν τα ακόλουθα:
•    Επικίνδυνο οδήγημα.
•    Ανυπακοή στις πινακίδες κυκλοφορίας.
•    Ανυπακοή στα φανάρια.
•    Παράνομη στάθμευση.
•    Μεθυσμένοι οδηγοί.
•    Ανυπακοή στη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Κάμερες και κατάσχεση οχημάτων

Οι λύσεις που προτείνουν οι μαθητές Αγλαντζιάς για τα πιο πάνω, είναι:
•    Να τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατό οι κάμερες στους δρόμους.
•    Αντί  αύξηση του προστίμου, να κατάσχεται το όχημα αυτού που παρανομεί, όταν συνεχίζει να παρανομεί ή ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος του.
•    Αντί φυλάκιση,  να τιμωρούνται με κοινωνική εργασία  (όπως καθάρισμα των δρόμων , δεντροφύτευση κλπ) καθώς και με υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά ( π. χ.σκοπιά σε φυλάκια).
•    Να αλλάξει το όριο ηλικίας για άδεια οδήγησης και να επανέλθει το 21ο  έτος, αφού διαπιστώνουν ότι τον τελευταίο καιρό, τα περισσότερα θύματα είναι νεαροί.

Όχι Αστυνομία στα γήπεδα!

Ενδιαφέρουσα είναι η θέση των παιδιών και για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, αφού εισηγούνται ότι δεν πρέπει να αστυνομεύονται τα γήπεδα. Παρατηρούν επί του προκειμένου ότι «η αστυνομική δύναμη έχει σοβαρότερο έργο  να κάνει». Αντί αυτού, εισηγούνται τα εξής:
•    Κάθε φίλαθλος να αγοράζει εισιτήριο με αριθμό θέσης, αφού δείξει την ταυτότητα του.
•    Να μπαίνει στο γήπεδο με το εισιτήριο του και να κάθεται στον αριθμό θέσης του.
•    Να τοποθετηθούν κάμερες, έτσι που να είναι γνωστό,  ποιος καθόταν στη συγκεκριμένη θέση και τι έκανε.

Για το περιβάλλον και τη διατροφή

Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι φυσικά μέσα στις προτεραιότητες των παιδιών. Για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, έχουν την εξής πρωτότυπη λύση: «Αυτοί που ανάβουν πυρκαγιές, πρέπει να τιμωρούνται και να υποχρεώνονται  να ξαναφυτεύουν το δάσος. (Να φυτεύουν τρεις φορές περισσότερη έκσταση από αυτήν που έκαψαν.)». Για την προστασία σπάνιων ειδών και ζώων της Κύπρου, εισηγούνται να κηρυχτούν Εθνικό Πάρκο, οι περιοχές Ακάμα και Λάρας.
Η ανάγκη φυσικής και υγιεινής διατροφής, περιλαμβάνεται επίσης στις εισηγήσεις των παιδιών. Ως λύση, αναφέρουν τα εξής:
•    Να υπάρχουν ετικέτες σε όλα τα προϊόντα, με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, ειδικά αν είναι μεταλλαγμένα.
•    Θέλουμε προϊόντα που παράγονται από φυσικούς σπόρους όχι μεταλλαγμένα .
•    Έχουμε το δικαίωμα της επιλογής.