Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι πολίτες του έδωσαν ισχυρή εντολή να αναλάβει το τεράστιο έργο αντιμετώπισης των μεγάλων αδιεξόδων, που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Η εγκατάσταση του νέου Προέδρου θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρία, στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Προέδρου Χριστόφια.
Με την εκλογή Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στην εξουσία μετά από δέκα χρόνια και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, καθώς διακυβεύτεται το οικονομικό μέλλον της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 57,48%.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει υποψήφιος στη μεταμακαριακή περίοδο.
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε ποσοστό 42,52%.
Η αποχή διαμορφώθηκε στο 18,42%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων είναι 3,31% και τα λευκά 4,05%.
Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για τον ίδιο το αποτέλεσμα. Δώσαμε, είπε, τον αγώνα «μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό».
Σε ενέργειες και πολιτικές του νέου Προέδρου, είπε, που θα εκτιμήσουμε ότι καταβάλλει για το καλό της πατρίδας και του λαού μας θα μας βρει μαζί του γιατί τώρα προέχει η ενότητα του λαού μας.
Εξίσου, όμως, θα είμαστε, τόνισε, αυστηροί κριτές για όσες ενέργειες, αποφάσεις ή χειρισμούς που κρίνουμε ότι εκφεύγουν από την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας και του λαού.
Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος της δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Με το νέο Πρόεδρο επικοινώνησε και τον συνεχάρη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β.
Ο Μακαριότατος διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Εκκλησία θα τον στηρίξει. Χαρακτήρισε ικανότατο τον κ. Αναστασιάδη και εκτίμησε ότι ως πρόεδρος «θα εκπλήξει θετικά».
Στον επινίκειο λόγο του, στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία, μπροστά σε χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του, οι οποίοι κατέκλυσαν το στάδιο, αλλά και τους χώρους γύρω από αυτό, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα της προεδρίας του την ανόρθωση της οικονομίας, ώστε να μπει σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι θα συνομιλήσει “με σοβαρότητα και αποφαστικότητα” με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, με τρόπο που να διασφαλίζει τς ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη. “Θα εφαρμόσουμε”, είπε, “ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία μας”.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τον ευρωπαϊκό παράγοντα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και τόνισε ότι μια από τις πρώτες ενέργειές του, θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Υποσχέθηκε, ακόμη, να καταστήσει την εξωτερική πολιτική εξωστρεφή και να επιδιώξει συνεργασία με όλα τα κράτη χωρίς αποκλεισμούς, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Ενώ τόνισε ότι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα θα αποτελεί η συνεργασία με την Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης, ενώ, απευθυνόμενος προς τους Τ/κ , τους έστειλε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση που θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθύμισε την επιδίωξή του να έχει ενεργό στήριξη και συμβολή της ΕΕ και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μιας απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε συστράτευση, στον κοινό αγώνα, όπως είπε, για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών. “Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε μια ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο για την πατρίδα μας αύριο, με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας” και επαναβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση που προδιέγραψε.
Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, την ηγεσία και τα μέλη του ΔΗΚΟ, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, τα ηγετικά στελέχη και τα μέλη του ΕΥΡΩΚΟ, τον επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου, τα ηγετικά στελέχη, τους φίλους και τους οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού, την Εκκλησία της Κύπρου, όλους τους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα και τις προσωπικότητες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει την εκτίμησή του προς τον Σταύρο Μαλά και τον Γιώργο Λιλλήκα για την “εποικοδομητική συμμετοχή τους στην ανάδειξη των πολιτικών επιχειρημάτων μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας”.
Ακόμη, συνεχάρη το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση μιας άψογα δημοκρατικής διαδικασίας.
Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος προέβη και σε δήλωση προς τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, στην οποία τόνισε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει, δεν έχουν όμως τελειώσει τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος.
“Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και τα προβλήματα δεν έχουν κομματική ταυτότητα και ιδελογικές αποχρώσεις. Κοινές είναι οι δυσκολίες και κοινά είναι τα προβλήματα. Κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους”, ανέφερε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στις εκλογές. “Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική”, είπε.
Ο καθοδηγητής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Αναστασιάδη, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έστειλε μήνυμα ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων.
«Η περήφανη εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη», είπε, «σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την πατρίδα και τον λαό μας. Από την αφετηρία αυτή ξεκινούμε όλοι ενωμένοι για να στερεώσουμε ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής. Αποδείξαμε πως ενωμένοι, παρά τις οποιεσδήποτε επιμέρους διαφορές, μπορούμε να πετύχουμε τους μεγάλους συλλογικούς στόχους και να βάλουμε τις βάσεις μιας συνεργασίας μακράς πνοής, που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου».
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ωμή αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι δύσκολα, σημείωσε όμως ότι η Κύπρος «έχει πλέον έναν νέο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη, που συναισθάνεται αλλά και γνωρίζει το βάρος της ιστορικής του ευθύνης, αλλά και της αποστολής που αναλαμβάνει».
Το νέο πρόεδρο της δημοκρατίας συνεχάρη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε μαζί του τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βασίζεται στη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς.
Ο κ. Μαρτένς, στο συγχαρητήριο μήνυμά του, τόνισε ότι ο κυπριακός λαός έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.
«Εκ μέρους όλης της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ, συγχαίρω τον καλό μου φίλο Νίκο Αναστασιάδη για την εντυπωσιακή του νίκη.
Ο κυπριακός λαός, είπε, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, εμπιστευόμενος ένα πρόσωπο, που έχει ηγετικές ικανότητες και την αξιοπιστία να οδηγήσει τη χώρα έξω από την οικονομική κρίση. Η Κύπρος έχει τώρα έναν αξιόπιστο Πρόεδρο, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΕΛΚ».
Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Με τον κ. Αναστασιάδη επικοινώνησε και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται.
Αφού τον συνεχάρη επαναβεβαίωσε τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί από σήμερα επί τάπητος.
Διάφορα ονόματα, από τους χώρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, άρχισαν να παρελαύνουν, χωρίς κανένα να επιβεβαιώνεται επισήμως.
Το πρώτο «δείγμα γραφής» θα δώσει ο κ. Αναστασιάδης από την επιλογή των συνεργατών του, ιδιαίτερα στα υπουργεία-κλειδιά, Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, λόγω υδρογονανθράκων.
Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη, όταν ο νέος Πρόεδρος θα δώσει την νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται ως επικρατέστερος ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι δοκιμασμένος στα των οικονομικών του κράτους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ήταν στέλεχος για χρόνια.
Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει από σήμερα να ριχθεί στη δουλειά, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα πρέπει να υπερασπισθεί το αίτημα της Κύπρου για δανεισμό, στο Εurogroup.
Το Υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει ο ευρωβουλευτής, Ιωάννης Κασουλίδης εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ και του Γλαύκου Κληρίδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασουλίδης έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες επαφές με πρεσβείες σε σχέση την οικονομία και για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα σε ότι αφορά το ζήτημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο κατηγορείται έντονα η Κύπρος.
Στην περίπτωση υπουργοποίησης του κ. Κασουλίδη ο Χρίστος Στυλιανίδης καταλαμβάνει τη θέση του στην Ευρωβουλή, αν και το όνομά του ακούγεται για το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε περίπτωση που ο κ. Στυλιανίδης προτιμήσει την ευρωπαϊκή σταδιοδρομία, τότε δεν αποκλείεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο Χρίστος Πατσαλίδης.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, φέρεται να προορίζεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τη θέση του στη Βουλή καταλαμβάνει η Μαρία Κυριακού.
Για το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι προορίζεται ο βουλευτής Λάρνακας, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος είναι και εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Τάσος Μητσόπουλος να επιλέξει να παραμείνει εντός του κόμματος και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στις εσωκομματικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υπουργείο παιδείας δήλωσε ενδιαφέρον και η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου.
Για το υπουργείο Υγείας προκρίνεται ο κ. Πατσαλής και για το Υπουργείο Άμυνας ο Φύτος Κωνσταντίνου.
Το Υπουργείο Γεωργίας μπορεί να καταλήξει στο ΕΥΡΩΚΟ και τον κ. Κουγιάλη, ενώ πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση της Χρυστάλας Γιωρκάτζη.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το Υπουργείο Εμπορίου, όπου πολύ πιθανόν να δούμε τον τέως πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Μάνθο Μαυρομμάτη να αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο είτε του υπουργείου, είτε υφυπουργείου.
Για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει γίνει πρόταση στο Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα προτιμήσει να παραμείνει κομματικό στέλεχος.
Ισχυρή εντολή στο Νίκο Αναστασιάδη
25.02.2013 07:49
electionnewsSigmaLive