«Διεκδικώντας το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας μας, φιλοδοξώ να αγωνιστώ μαζί σας για ένα καλύτερο αύριο, σε μια πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη, σε μια κοινωνία ευημερούσα και σύγχρονη. Φιλοδοξώ να παλέψω μαζί σας στην ίδια γραμμή, για τις μεγαλόπνοες διεκδικήσεις για ισονομία, ισοπολιτεία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση.

Η πατρίδα μας σημαδεμένη από τη μοίρα, τα λάθη μας και τους κατακτητές, δεν μπορεί να στενάζει άλλο μοιρασμένη στα δύο, υποφέροντας από την ανελευθερία, την καταδυνάστευση και το στραγγαλισμό του διαχωρισμού. Ο τόπος μας, τόπος ευλογημένος με τόσες ομορφιές και φυσικό πλούτο, πρέπει να ευημερήσει, να ευτυχήσει και να λαμπρύνει με πρόοδο τους ανθρώπους που ανέθρεψε η γη του.

Θα παλέψουμε γι’ αυτό. Ο τόπος μας έχει όλα τα εχέγγυα, τους ανθρώπους και όλα τα εφόδια για να γνωρίσει καλύτερες μέρες, καλύτερες συνθήκες, καλύτερους καιρούς.»
Σταύρος Μαλάς


Βιογραφικό Σταύρου Μάλα

Οικογένεια
Ο Δρ Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου στις 10 Ιουνίου 1967. Είναι παιδί του Διονύση Μαλά, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και της Ορθοδοξίας Μούσκου, αδελφής του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, το Διονύση 16 ετών, το Γιώργο 15 και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη 12 ετών.

Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Πορεία
Με την Τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και μετέβη με την οικογένεια του στην Πάφο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.

Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, είχε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της εκεί Κυπριακής Παροικίας.

Το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Από το 2002, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσφορά του σε αυτές τις Επιτροπές, αποτέλεσε και το έναυσμα της συνεργασίας του, ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας, με την πρώην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου.

Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2008 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.

Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μέχρι το διορισμό του ως Υπουργός Υγείας, ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Υπουργός Υγείας
Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων:

  •     Πρόταση εφαρμογής και ανάπτυξης του Γενικού Συστήματος Υγείας-ΓΕΣΥ, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2010. Δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούν το μοντέλο αυτοδιοίκησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, τη χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ και τη λειτουργική υποστήριξή του με προοπτική εφαρμογής του περί το τέλος του 2015.
  •     Δημιουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και προώθηση συνεργασίας με δύο ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές.
  •     Υλοποίηση της δέσμευσης για έναρξη λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
  •     Υλοποίηση της δέσμευσης για δημιουργία δύο Ακτινοθεραπευτικών Μονάδων σε Λευκωσία και Λεμεσό.
  •     Υλοποίηση της δέσμευσης για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
  •     Εγκατάσταση οκτώ ψηφιακών μαστογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
  •     Δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
  •     Μείωση στις τιμές των φαρμάκων, με ισχύ το Γενάρη του 2013.
  •     Σύναψη σειράς συμφωνιών με εξειδικευμένους γιατρούς και ιατρικά κέντρα του εξωτερικού με κλινικές αναφοράς την Κύπρο, με σκοπό την εξυπηρέτηση Κυπρίων ασθενών και ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών 20 εκατομμυρίων ευρώ.