Τη χορήγηση και σε εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών του εμβολίου Imvanex κατά της ευλογιάς mpox, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, να κάνει λόγο για ένα «σημαντικό βήμα προόδου».

«Μολονότι ο συνολικός κίνδυνος μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ παραμένει χαμηλός, εργαζόμαστε συνεχώς σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι» σημείωσε η κ. Κυριακίδου, αναφερόμενη στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα κράτη μέλη της ΕΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Αφρικανική Ένωση και το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (Africa CDC) για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ευλογιάς mpox στην αφρικανική ήπειρο.

«Μόνο μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας μπορούμε να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας», τόνισε.

Το Imvanex είναι το μόνο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων που έχει εγκριθεί προς το παρόν στην ΕΕ, μαζί με την αντιιική αγωγή (Tecovirimat SIGA).

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ το 2013 για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Η έγκριση επεκτάθηκε το 2022 για να καλύψει την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά mpox.

Δεδομένης της σημασίας του εμβολίου, ιδίως για την Αφρική, ο EMA έδωσε προτεραιότητα στη διαδικασία αξιολόγησης για το κατά πόσον το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε εφήβους, και η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο μέσω εσπευσμένης διαδικασίας. Ο EMA συνεχίζει συνεργάζεται με τις αφρικανικές ρυθμιστικές αρχές για την προώθηση της έγκρισης εμβολίων στην Αφρική.

Πηγή: ΚΥΠΕ