26.06.2015
Νικόλας Ζαννέττος
Πέραν από 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άφησαν πίσω τους οι νέες τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, την ίδια ώρα που 120 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην πόλη Κομπανί ως απάντηση στην ήττα που δέχθηκαν από τους Κούρδους στην περιοχή Tal Abyad.
Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους, επισκιάστηκε κάπως το τελευταίο διάστημα από τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό ζήτημα και πλέον αποτελούν ανησυχία ανά το παγκόσμιο, όμως οι τρεις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις υπενθυμίζουν με τον χειρότερο τρόπο την ύπαρξη του.
Είναι ξεκάθαρο, ότι οι λεγόμενοι τζιχαντιστές, έχουν την βούληση να κυβερνήσουν το έδαφος που κατέχουν και για αυτό έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του, κτίζοντας μάλιστα και ένα γραφειοκρατικό σύστημα, δημόσιο αν θέλετε, το οποίο έχει αντιγράψει αρκετά στοιχεία και από τη δύση.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών, πίστευαν σε μεγάλο βαθμό ότι με την ανάκτηση και διαρροή σημαντικών εγγράφων που αφορούσαν ακριβώς την δομή και την λειτουργία του Ισλαμικού Κράτους, είχαν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες της οργάνωσης σκέφτονται και αποφασίζουν. Ωστόσο η ιστορία μέχρι στιγμής απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Το Ισλαμικό Κράτος επέδειξε μεγάλες αντοχές παρά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς και κατάφερε να διατηρήσει το έδαφος που κατείχε.
Η διστακτικότητα των Αμερικανών και των συμμάχων τους για «boots on the ground», έχει ήδη επικριθεί έντονα, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να νιώθει τις εκλογές να πλησιάζουν και ταυτόχρονα να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τη δέσμευση για μικρότερη εμπλοκή των στρατευμάτων του σε τέτοιες διαμάχες. Βέβαια αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για στάση που έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική παρά με τα θέματα στρατηγικής και ασφάλειας.
Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι επόμενοι που τίθενται σε κίνδυνο σε περίπτωση που οι τρομοκρατικές ενέργειες συνεχιστούν, είναι οι χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για λογαριασμό κατασκευαστικών εταιρειών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Αυτοί αριθμούν πολύ περισσότερους από τα στρατεύματα που σήμερα έχουν οι ΗΠΑ στις προαναφερθείσες χώρες.
Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως ανέφερε Αμερικανός αναλυτής στο SigmaLive, χαρακτηρίζεται από ασάφεια και ασυνέπεια, κάτι που οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης άλλων χωρών προς αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ σήμερα βρίσκονται ίσως στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι τα πράγματα κρέμμονται από μια κλωστή, η οποία επεκτείνεται στο ψυχροπολεμικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά το ουκρανικό.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, προβλέπεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που παράλληλα παίζεται άλλο ένα παιχνίδι, αυτό της ενέργειας, παιχνίδι στο οποίο προβάδισμα αυτή τη στιγμή έχει η Ρωσία του Πούτιν και της επιθετικής τακτικής.
Σε αυτό το διάστημα, όλοι θα παίξουν ρέστα και η κάθε χώρα ξεχωριστά θα αποδείξει από ποιο μέταλλο είναι φτιαγμένη. Και τέλος, αυτό το διάστημα, θα αναδείξει ηγέτες.