12.02.2018
Νάσιος Ορεινός
Σιγά-σιγά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απογειώνει όλους στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων των οποίων ένα πολύ σημαντικό εύρημα κατέγραφε ότι η εκλογή Μαλά στο σενάριο Β γύρου ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Με βάση και το τελικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται λοιπόν το εύρημα αυτό καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα. Το ερώτημα είναι πόσοι πίστεψαν τις δημοσκοπήσεις και πόσοι τις λαμβάνουν γενικότερα υπόψη. Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, είτε τηλεφωνικές είτε με κάλπη έχουν αποτυπώσει ξεκάθαρα τα εξής:
· Ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα κυμαινόταν μεταξύ 35-39, πιο κοντά στο 35
· Ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα έμενε χαμηλά
· Ότι ο Χρίστος Χρίστου θα τερμάτιζε στη 4η θέση καταγράφοντας ψηλότερο ποσοστό από ότι το ΕΛΑΜ στις βουλευτικές
· Ότι ο Σταύρος Μαλάς στον Β γύρο δύσκολα εκλεγόταν
· Ότι η μάχη Νικόλα – Μαλά ήταν ανοικτή και με τα δύο ενδεχόμενα ανοικτά
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επιτυχία των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο έχει καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ. Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο καταγράφουν συνεχόμενη επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες σε τέτοιο μέγεθος. Γενικότερα, τα επιτυχημένα αποτελέσματα τόσο των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και των exit polls απαντούν σε όσους ασκούσαν κριτική κατά των δημοσκοπήσεων και σαφέστατα δίδουν μια ξεκάθαρη απάντηση σε τυχόν αμφισβητήσεις. Ότι δηλαδή οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο προς χρήση, του οποίου οι τάσεις και εκτιμήσεις μπορούν να καταστούν επικίνδυνα βοηθητικές εάν όμως κάποιος τις πιστεύει και τις συμβουλεύεται.
Καταρρίπτεται ο μύθος της χαμηλής συμμετοχής σε δημοσκοπήσεις
Δύο σημαντικά στοιχεία θα πρέπει να επισημανθούν όσον αφορά την κριτική ότι 2 στους 10 απαντά στις δημοσκοπήσεις και βάση αυτού ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Πρώτο, δεν σημαίνει ότι όσοι δεν απαντούν συμπεριφέρονται διαφορετικά από αυτούς που απαντούν. Δεύτερο, έχει τονιστεί προεκλογικά ότι από τη στιγμή που μια δημοσκόπηση διασφαλίζει ότι οι διάφορες υποομάδες τους πληθυσμού αντιπροσωπεύονται ορθά στο δείγμα τότε η χαμηλή συμμετοχή στη δημοσκόπηση δεν επηρεάζει απαραίτητα την αντιπροσωπευτικότητα της έρευνας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί κατά κράτος και σε αυτές τις εκλογές κάτι που καταρρίπτει το επιχείρημα περί χαμηλής συμμετοχής. Αυτό που ενδεχομένως να επηρεάζει είναι τη χαμηλή προσέλευση τη μέρα των εκλογών. Λέμε πάντα ότι μια μερίδα όσων δεν συμμετέχουν στις έρευνες δεν πάει ούτε στην κάλπη.