12.08.2017
Λευκή Παντελή
Η 12η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και στόχο έχει να προβάλει τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν το 1.8 δις του παγκόσμιου πληθυσμού. Η φετινή καμπάνια του ΟΗΕ φέρει τον τίτλο «Οι νέοι οικοδομούν την ειρήνη». Οι νέοι διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια και μετά από μια εμπόλεμη κατάσταση. Πολεμούν όταν οι ανάγκες το απαιτήσουν, γίνονται διαπραγματευτές και ειρηνοποιοί. Είναι όμως κι αυτοί όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός θύματα του πολέμου, τραυματίες ή πεσόντες. Όσες και όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές και είστε κοντά στην ηλικία των 55-60 καταλαβαίνετε πολύ καλά τί εννοώ. Ήσασταν οι νέες και οι νέοι που βίωσαν τον πόλεμο του ’74 στην Κύπρο.
Στη χώρα μας δυστυχώς η συμμετοχή των νέων στην δημόσια ζωή δεν αντιπροσωπεύει ισάξια το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 35. Παρόλα αυτά οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη χάραξη εθνικών στρατηγικών που τους αφορούν με τη συμμετοχή τους στον Διαρθρωμένο Διάλογο ( http://sdcyprus.eu/el/ ). Ο Διαρθρωμένος Διαλόγος αναφέρεται σε μία διαδικασία - εργαλείο που δίνει στους νέους την πλατφόρμα για να εκφράσουν τις εισηγήσεις τους και τις ανησυχίες σου για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Θέματα όπως η ανεργία των νέων, η εκπαίδευση, η κοινωνική ενσωμάτωση και άλλα πολλά. Σε κάθε χώρα όπου λειτουργεί η πλατφόρμα αυτή υπάρχει μια Εθνική Ομάδα Εργασίας. Στην Κύπρο αυτή η ομάδα αποτελείται από αντιπροσώπους του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και της Εθνικής Υπηρεσίας Erasmus+ (Νεολαία). Επίσης της ομάδας προεδρεύει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, μια μη κυβερνητική οργάνωση ομπρέλα που αντιπροσωπεύει 61 οργανώσεις νεολαίας από όλες τις μειονότητες και κοινότητες της Κύπρου και η οποία συλλέγει τις απόψεις των νέων.
Θα σκεφτεί κανείς βέβαια τι σχέση έχει αυτό με την ανοικοδόμηση της ειρήνης και πιο συγκεκριμένα με το εθνικό πρόβλημα του τόπου μας. Η απάντηση είναι απλή: οι νέοι όπου και όταν τους δίνεται βήμα συμμετέχουν και μοιράζονται απλόχερα τις ιδέες τους, τις γνώσεις αλλά και το όραμα τους. Απόδειξη αυτού η ενεργή συμμετοχή τους στο Διαρθρωμένο Διάλογο.
Εντοπίζω λοιπόν την ανάγκη για δημιουργία μιας πλατφόρμας, από το κράτος, για διάλογο με τη νεολαία και άντληση εισηγήσεων από αυτήν, αποκλειστικά και μόνο για το εθνικό θέμα. Μια πλατφόρμα που θα δίνει βήμα στη νεολαία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η νεολαία είναι αυτή που θα κληθεί να εργαστεί για την διατήρηση και άνθηση του ενιαίου κράτους, για τη δημιουργία του οποίου τόσα χρόνια προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου μας .
*Ανώνυμος