Έκτακτες ειδήσεις
15.02.2018
Δόνα Καπαρτή
Τα βιογραφικά που κυκλοφόρησαν από το ίδιο το Προεδρικό σκιαγραφούν το who is who των νέων υπουργών. Οι δε παλαιοί, από την άλλη, έχουν ως πλεονέκτημα την ανανέωση της εμπιστοσύνης από τον Νίκο Αναστασιάδη γιατί, μεταξύ μας, μόνο ικανοποίηση αν όχι και περηφάνεια μπορεί να τους προκαλεί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε προεκλογικά στο «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ότι εάν ο λαός τον εμπιστευόταν για δεύτερη θητεία τότε θα περιελέμβανε στο Υπουργικό περισσότερες από μία γυναίκες.
Αυτή τη δέσμευση μπορούμε να του την πιστώσουμε.
Είπε πως θα έβαζε και τους λεγόμενους "σαραντάρηδες" σε υπουργικές καρέκλες και πράγματι τους βλέπουμε να προΐστανται υπουργείων/υφυπουργείων.
Από το φύλο και την ηλικία κρίνεται η ικανότητα ή μη ενός πολιτικού προσώπου; Όχι, βέβαια.
Αναμένουμε να δούμε τι έχουν να δώσουν τόσο οι καινούριοι της «παρέας» όσο και οι παλαιότεροι και μετά να κρίνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δεύτεροι είναι αυτοί που -καθόλου τυχαία- βρίσκονται και στα πιο νευραλγικά πόστα. Το Οικονομίας και Ενέργειας, κυρίως. Εννοειται πως και το Υπουργειο Εξωτερικών έχει το δικό του κρίσιμο ρόλο και θέλοντας να κρατήσει τα δεδομένα όσο πιο πολύ ως είχαν επί Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος παραχώρησε τη θέση σε ένα διπλωμάτη ο οποίος ζούσε τα γεγονότα από κοντά, με πλέον τρανταχτό παράδειγμα την παρουσία σε Ελβετία αλλά και σε κορυφαίες συναντήσεις του ΠτΔ με ηγέτες ξένων χωρών.
Ο Χάρης Γεωργιάδης παρέλαβε τότε μια κοινώς αποδεκτά άσχημη οικονομική κατάσταση. Με πολιτικές που άλλοι υπερθεματίζουν και άλλοι κατακεραυνώνουν διαμόρφωσε τον ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στο 4,0%. Εξπρές λύσεις, ή πρακτικές με γερές βάσεις; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Η απάντηση θα έρθει από μόνη της.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά νέος στο θώκο παραμένει για να δείξει τι μπορεί να κάνει και ο Υπουργός Παιδείας μετακινείται στο Υπουργείο Γεωργίας. Δεν το κρύβω, αυτή η κίνηση με παραξένεψε.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης αφού μέχρι και πριν από λιγο καιρό ήταν Ανώτατος Λειτουργός στο Υπουργείο. Πράμα που σημαίνει ότι θα ξέρει ποια είναι τα αιώνια προβλήματα της παιδείας αλλά και τη δυναμική παρουσία του συνδικαλισμού από πλευράς εκπαιδευτικών. Η έξαρση βίας από πλευράς μαθητών και τα πολύ κακά αποτελέσματα στα Νέα Ελληνικά (και όχι μόνο) επίσης είναι ζητήματα που πρέπει να "πιάσει" από κοντά.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τον νέο Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος είναι «φουλ» στη Νομική. Λιγο νωρίς να βγουν συμπεράσματα όμως, ας δούμε τι έχει να δώσει. Ένα είναι το σίγουρο: Πρόκειται για ένα Υπουργείο που «καίει», με τις εντάσεις στα κυπριακά ύδατα να ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχη και κατ’ επέκταση τις προσδοκίες του -ανήσυχου- κυπριακού λαού.
Την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου ακόμη δεν την είδαμε και βγάλαμε τα βασικά συμπεράσματά μας. Δυναμική γυναίκα μάς λένε που ξέρει να συντονίζει και να βάζει τα πράματα σε μια σειρά. Ένα Υπουργείο μεγάλο σε ρόλους και υποχρεώσεις και με αγανακτισμένες κοινωνικές ομάδες που σαφώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους όποιος ή όποια κι αν κάθεται στην καρέκλα.
Μία άλλη γυναίκα αρκετά δημοφιλής και σε αυτή την περίπτωση με μια μερίδα κόσμου απέναντι να απαιτεί περισσότερα και να καλεί σε (ακόμη μεγαλύτερη) κοινωνική πρόνοια είναι η Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία κρατά στο χέρια της το χαρτοφυλάκιο για άλλη μια πενταετία.
Ιωνάς Νικολάου, ένα πολιτικό πρόσωπο που δέχτηκε σφοδρή κριτική ιδίως ως προς τα φαινόμενα διαφθοράς μένει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο Υπουργείο Υγείας (βλέπε «καυτή πατάτα» ΓεΣΥ και ουρές στα νοσοκομεία) ένα νέο πρόσωπο κάνει την εμφάνισή του: Ένας επιχειρηματίας ο οποίος και θα πρέπει να έχει «γερό στομάχι» για να αντέξει τις φωνές του κόσμου, του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που αναμένει εδώ και δεκαετίες μια καλύτερη και αξιοπρεπή δημόσια υγεία.
Το σίγουρο είναι πως για τον κάθε έναν που ανήκει στο νέο υπουργικό σχήμα (είτε αναφέρθηκε στο άρθρο είτε όχι) το λειτούργημα που έχει αναλάβει να επιτελέσει αποτελεί και ένα στοίχημα. Και προσωπικό και επαγγελματικό: Πρέπει να δείξουν στον εαυτό τους ότι είναι ικανοί, στον Πρόεδρο ότι καλά έκανε που τους διόρισε αυτούς και όχι κάποιον άλλο, καθώς και στον κόσμο που αναμένει από αυτούς πολλά. Ίσως πιο πολλά απ’ όσα μπορούν να φανταστούν. Μέχρι την 1η Μαρτίου, βέβαια, όταν και θα καθίσουν στην καρέκλα την υπουργική αναμένοντας το προσωπικό να τους δείξει… τι φουρτούνα έρχεται.
Tweet to @donnakaparti