24.11.2017
Δόνα Καπαρτή
Σάββατο 11 Απριλίου 1992 και η εφημερίδα «The Sun» κυκλοφόρησε με το τίτλο «It’s the Sun wot won it» μετατρέποντάς το σε πολιτικό σλόγκαν.
Δίνοντας έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισε στη νίκη του Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία, η καθημερινή εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις υπενθύμισε στον κόσμο ότι τα ΜΜΕ ανέκαθεν διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή, ειδικά κατά την περίοδο εκλογικών εκστρατειών. Βασικό ερώτημα εδώ είναι σε πoio βαθμό μπορεί η δύναμη των ΜΜΕ να επηρεάσει μια εκλογική καμπάνια. Όλα αυτά ευελπιστώ ότι θα τα αναλύσουμε στα επόμενα μπλογκ.
Πιστέψτε με τα τηλεοπτικά debate, το διαδίκτυο και η επιρροή διάσημων αποτελούν «κλειδιά» για μια πολιτική εκστρατεία και οφείλουν οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους να τα λαμβάνουν υπόψη πολύ σοβαρά. Ζούμε άλλωστε στην εποχή που ό,τι μένει είναι η εικόνα.
Tα ΜΜΕ είχαν πάντα την ευθύνη να βγάζουν στο φως τα παράπονα του πολίτη, να δώσουν φωνή στις απαιτήσεις τους, αλλά κυρίως να αποτελέσουν γέφυρα ανάμεσα σε πολίτες και κυβερνώντες.
Ποιος, όμως, έχει το πάνω χέρι; Τα ΜΜΕ ή η Πολιτική;
Κάπου εδώ δένει υπέροχα το δίλημμα που ο John Corner και ο Dick Pels παραθέτουν στο πολύ καλό βιβλίο τους "The Re-styling of Politics", οι οποίοι έκαναν λόγο για δύο έννοιες, αντιφατικές μεν, αλληλοσυνδεόμενες δε: "Πολιτικοποιημένα ΜΜΕ" και "Mιντιοκρατούμενη* πολιτική".
Εσείς τι απ' τα δύο πιστεύετε πως ισχύει;
Μέχρι τότε, πολλά, πάρα πολλά για τις εκλογές καμπάνιες ακολουθούν σε αυτό το μπλογκ.
Tweet to @donnakaparti
*Μετάφραση του όρου από τη γράφουσα