Έκτακτες ειδήσεις
19.02.2015
Χρίστος Χαραλάμπους
Γιατί αποδεικνύουν, με πράξεις πλέον, ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι λεγόμενα «εργαλεία» ή αποφάσεις από την Κεντρική Τράπεζα, για προσαρμογή προς τα κάτω των επιτοκίων. Θέλει πρωτίστως βούληση και κυρίως ορθή οικονομική διαίσθηση από τα ίδια τα Τραπεζικά ιδρύματα.
Σε κάθε περίπτωση ο Συνεργατισμός έλαβε το μήνυμα. Αυτό που έπρεπε βεβαίως νάναι συλλογικό. Ότι η μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί ανισοβαρές, υπέρ του κακού δανειολήπτη, κέρδος. Έχει ουσιαστικά μα και αμφίπλευρα (και για την τράπεζα) θετικές προεκτάσεις.
Οικονομολογικά και μόνον να το δει κανείς και με δεδηλωμένο στόχο των τραπεζών να «καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους» από προβληματικά δάνεια (και κατ επέκταση να γνωρίζουν ακριβώς που βαδίζουν σε ότι αφορά προβλέψεις και ίδια κεφάλαια), η μείωση του επιτοκίου στα εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αναχαιτίσει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων. Η δε μείωση του επιτοκίου αμέσως μετά από αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενου δανείου και διπλασιασμός της μείωσης μόλις αυτό καταστεί εξυπηρετούμενο (με βάση την οδηγία μετά από έξι μήνες κανονικής αποπληρωμής) αποτελεί ίσως ότι πιο έξυπνο θα μπορούσε να κάνει μια τράπεζα. Είναι τεράστιο κίνητρο για τους δανειολήπτες να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για αναδιάρθρωση, την ίδια ώρα όμως διευρύνει και τη δυνατότητα ελιγμού της Τράπεζας για βιώσιμη αναδιάρθρωση. Και αυτό γιατί μειωμένο επιτόκιο, συνιστά ταυτόχρονα μείωση των κερδών της, άρα μείωση του τελικού ποσού αποπληρωμής, άρα και δυνατότητα μικρότερων δόσεων.
Δεν νομίζω πως ο Συνεργατισμός έχει στις τάξεις του «πυρηνικούς επιστήμονες» που τα σκέφτηκαν όλα αυτά, τους οποίους δεν έχουν οι υπόλοιπες τράπεζες.
Ίσως όμως η εθελούσια μείωση του επιτοκίου να αποτελεί σφραγίδα επιβεβαίωσης ότι το να δηλώνεις πως έχεις «ανθρωποκεντρική προσέγγιση» ουδόλως πείθει. Πρέπει να το αποδεικνύεις στην πράξη.
Υ.Γ: Ας ελπίζουμε ότι ο πολυδιαφημιζόμενος, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς θα συμπαρασύρει και τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα, άνευ επιβαλλόμενων από την Κεντρική Τράπεζα αποφάσεων, στον ίδιο θετικό δρόμο. Ίδωμεν
Υ.Γ 2: Ερώτημα προς την κυρία Γιωρκάτζη. Αγαπητή μου Χρυστάλλα μήπως, λέω μήπως, εκτός από κωλυσιεργεία εκεί στην Κεντρική, το άλλο που αποδεικνύεται είναι η έλλειψη πειθούς; Εκτός και αν ποτέ δεν προσπαθήσατε να πείσετε τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια. Διότι όπως προείπαμε, δεν χρειάζονται εργαλεία αλλά βούληση.