14.03.2015
Θανάσης Αθανασίου
Πραγματικά η διαπλοκή στον τόπο μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η παρακμή δεν έχει πάτο. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την αποκάλυψη διάφορων υπόγειων δράσεων, που διοικούν τη χώρα και κινούν τα νήματα. Δικηγορικά γραφεία, θεσμοί, κράτος και παρακράτος καθορίζουν όλες τις εξελίξεις.
Έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση του δράματος, εκτός και αν περίτεχνα επιτευχθεί κάποιου είδους συγκάλυψη ή μετατόπιση με την ανοχή και συνενοχή των πολιτών.
Η λίστα των «29»
Καταρχήν, παρόλο που συνιστά σύγκρουση συμφερόντων ακόμη και 10 ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχει κάποιος βουλευτής, ο οποίος νομοθετεί για σχετικό θέμα, εντούτοις το ζήτημα της λίστας με τα "κόκκινα" δάνεια των «29» αποτελεί μια προφανή προσπάθεια μετατόπισης από την υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη με τον Αντρέα Βγενόπουλο, διά του δικηγορικού γραφείου του εν διαστάσει συζύγου της.
Ενώ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στη Διοικήτρια και η βουλή εξέταζε το θέμα της εν λόγω σύγκρουσης, ο εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιος Κοιλιάρης απεκάλυψε ότι η κ. Γιωρκάτζη απειλούσε ουσιαστικά τους βουλευτές να «κρύψουν» διότι (με δικά μου λόγια) έχει «ράματα για τη γούνα τους».
Οι βουλευτές δεν υπέκυψαν στον «εκβιασμό» και έτσι εμφανίστηκε η λεγόμενη και αμφιλεγόμενη «λίστα Γιωρκάτζη», σε μια προσπάθεια μετατόπισης από τη σύγκρουση συμφερόντων της Διοικήτριας.
Αν οι καταγγελίες Κοιλιάρη είναι βάσιμες, τότε η εμφάνιση της λίστας είναι αποτέλεσμα αποτυχίας εκβιασμού των βουλευτών από τη Χρ. Γιωρκάτζη.
Η «δωροδοκία»
Ο Κοιλιάρης υποστήριξε επίσης ότι η Διοικήτρια του απεκάλυψε πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει «δωροδοκηθεί» από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.
Το θέμα της κατ΄ισχυρισμόν δωροδοκίας αφορούσε δικαστική διαμάχη Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον της Διαχειρίστριας της Λαϊκής και της ίδιας της Λαϊκής Τράπεζας.
Αναλυτικότερα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και πέντε εταιρείες στις οποίες ήταν μέτοχος, διεκδικούσε από τη Λαική συμψηφισμό δανείων με κατάθεση και απαλλαγή κτήματος από υποθήκες.
Το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους που εκπροσωπούσε τη Λαϊκή (συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Νεοκλέους), παρέλειψε να εμφανιστεί στη δίκη και έτσι εκδόθηκε απόφαση υπέρ του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Πόσο πειστικό όμως είναι το επιχείρημα ότι ένα δικηγορικό γραφείο που διαχειρίζεται εκατομμύρια, «ξέχασε» να παρουσιαστεί σε μια δίκη;
Ρίκκος Vs Λαϊκή (Κ.Τ) –Κυβέρνηση Vs Πανίκος και Διερεύνηση τραπεζικών σκανδάλων από Νομική Υπηρεσία
Προκύπτει όμως άλλη μια υπόθεση από το στοιχείο ότι η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας διορίστηκε από την Αρχή Εξυγίανσης, ήτοι την Κεντρική Τράπεζα.
Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η δικαστική διαδικασία Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα εναντίον Άντρης Αντωνιάδου ως διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας (που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα), λάμβανε χώρα την ίδια περίοδο (μέσα με τέλη 2013) κατά την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι θεσμοί της, προσπαθούσε να βρει τρόπους να απαλλαγεί από τον Πανίκο Δημητριάδη. Ουσιαστικά, την ώρα που ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου βρισκόταν σε προσωπική δικαστική διαμάχη με την διορισμένη από την Κεντρική Τράπεζα διαχειρίστρια της Λαϊκής (χωρίς να εξετάζω αν αυτό είναι μεμπτό), παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη η διερεύνηση των τραπεζικών σκανδάλων από την Νομική Υπηρεσία (ο Β.Γ Εισαγγελέας είναι ο δευτερος τη τάξει στην ιεραρχία του θεσμού) καθώς και η διαδικασία αποκαθήλωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη (δεν εξετάζω στην προκειμενη τις ευθύνες Πανίκου).
Τι γίνεται με τη Γιωρκάτζη
Το θέμα περιπλέκεται στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (και επιστρέφουμε στη «κκλελλέ» τζαι στο «ψάρι») αποφασίσει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την παράνοια και το μπάχαλο, προχωρώντας σε παύση της Διοικήτριας. Σίγουρα δεν μπορεί να επικαλεστεί λόγους σύγκρουσης συμφερόντων διότι μετά θα πρέπει να παύσει και τον… εαυτό του. Θα είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παύσει τη διοικήτρια με αυτή τη δικαιολογία, τη στιγμή που και πάνω από τον ίδιο πλανιέται το φάντασμα της υπόθεσης του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης» και της Ryan Air. (Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να την παύσει εύκολα και λόγω ΕΚΤ, αλλά τελοσπάντων να προβάλει ένα τέτοιο επιχείρημα).
Είναι πέραν από ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Γιωρκάτζη δεν είναι η «μάνα» της διαπλοκής, αλλά μια συνιστώσα της ευρύτερης κυπριακής πολιτειακής νοοτροπίας.
Πάντως, για λόγους αρχής και ηθικής, κανένα μα κανένα δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο δεν θα έπρεπε να δεχτεί να εκπροσωπήσει και να υπερασπίσει τον Αντρέα Βγενόπουλο σε υποθέσεις εναντίον της Κύπρου. Παρόλα αυτά βρέθηκε δικηγορικό γραφείο που το έκανε. Και μάλιστα είναι το δικηγορικό γραφείο, με το οποίο έχει σχέση (υπό οποιαδήποτε έννοια) η διοικήτρια της χώρας μας, αφού στην περίπτωση κατά την οποία η Κύπρος χάσει τη δίκη, θα επωφεληθεί, όπως είπε και ο Σ. Κοιλιάρης, η οικογένεια της διοικήτριας της χώρας μας ενώ παράλληλα θα ζημιωθεί η χώρα. Άλλη μια απόδειξη ότι το χρήμα και το συμφέρον δεν γνωρίζουν πατρίδες (χωρίς να αποδίδεται κατ΄ανάγκην πρόθεση στη ΔΚΤ). Ακους Βαγορή;
Τώρα, διερωτηθείτε αν οι πιο πάνω, έχουν όλοι δίκαιο. Δίκαιο όμως ο ένας για τον άλλον… Δεν είναι φοβερό; Το σύστημα αυτοκαταστρέφεται και αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει μαζί του στον πάτο όλους όσοι επιλέξουν να παραμείνουν προσκολλημένοι πάνω του. (Κάποιοι άρχισαν ήδη και πηδούν επ΄έξω;)
ΥΓ1: Το θέμα πάει ακόμη πιο πίσω τζαι ρωτώντας πας στην πόλη.
ΥΓ2: Πρόεδρε νομίζω ότι έχεις δύο βασικές επιλογές: Είτε θα το πάρεις απόφαση ότι πρέπει να πάεις κόντρα στη φύση του συστήματος και θα ξηλώσεις τούτο το "παρακρατικό δίκτυο" με κάθε κόστος ή που θα σταματήσεις να το ζαλίζεις το θέμα και θα παραιτηθείς εσύ τζαι να δούμε τι θα κάμουμε έτσι όπως τα εκάμετε. Its up to you...