Έκτακτες ειδήσεις
23.08.2017
Κωστάκης Αντωνίου
Η κυπριακή οικονομία έχει καταβαραθρωθεί από την αλαζονεία, την απληστία και τη φιλοχρηματία των ηγετών και του λαού της. Η φούσκα του Χρηματιστηρίου, η φούσκα των ακινήτων, η φούσκα των τραπεζών, η μεγάλη έφεση προς το εύκολο κέρδος και οι αλόγιστες σπατάλες προκάλεσαν κατά καιρούς τριγμούς στο οικονομικό οικοδόμημα και τελικά οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση.
Θα έπρεπε, όλοι μας, λαός και ηγέτες, να λάβουμε μαθήματα και να συναισθανθούμε σήμερα, μετά την καταστροφή, ότι οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία, να επικεντρωθούμε στον λιτό βίο, να απαλλαγούμε της απληστίας και της έφεσης προς την επίδειξη και την πολυτέλεια, αν μη τι άλλο για να κληρονομήσουμε στις επόμενες γενεές, ένα καλύτερο μέλλον και μία ευημερούσα πατρίδα.
Δεν αλλάξαμε. Οι μεγαλόσχημοι συνεχίζουν τη μεγάλη ζωή, αδιαφορούντες για τη δυστυχία που επικρατεί σε μεγάλο μέρος των συμπατριωτών τους. Και όσοι κατάφεραν να εξοικονομήσουν δύο ευρώ περισσότερα στην τσέπη, τα σπαταλούν σε επίδειξη και σε άφρονες συναλλαγές.
Τις τελευταίες ημέρες, προβάλλεται ιδιαιτέρως η περίπτωση των εξωφρενικών σπαταλών στον τομέα του ποδοσφαίρου. Εκατομμύρια διατίθενται στον βωμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, το οποίο έδειξε μόλις να συνέρχεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που παρέσυρε την κοινωνία στη μιζέρια και στην εξαθλίωση. Αλλά δεν την έχει ξεπεράσει. Ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι, οι οποίοι είναι δυνατόν να μας επιστρέψουν σε πέτρινα χρόνια.
Ο ιδιωτικός τομέας δικαιούται να διαχειρίζεται όπως νομίζει τα οικονομικά του. Αλλά ένας ημικρατικός οργανισμός, όπως η Cyta, η οποία συντηρείται από τα χρήματα του λαού, οφείλει να είναι πολύ προσεκτική και να διαχειρίζεται το χρήμα του λαού με μεγαλύτερη σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν διαχειρίζεται δικό της χρήμα. Διαχειρίζεται χρήμα των πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Φιλελευθέρου", ξεπερνά τα 18 εκ. ευρώ ετησίως το συνολικό ποσό των μέχρι τώρα συμβολαίων που υπεγράφησαν ή που αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των 14 ομάδων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για την περίοδο 2019-2021. Η ζημιά της Cyta υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για αφόρητη πρόκληση προς τις δεινοπαθούσες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν συνάδουν με την οικονομική λογική και ο Υπουργός Οικονομικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας φούσκας. "Οι εξελίξεις αλλά και τα νούμερα που βλέπω να συζητούνται, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι πρόκειται δηλαδή για κινήσεις που ξεφεύγουν από τα όρια της οικονομικής λογικής", τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Αλλά με εκδήλωση ανησυχιών δεν λύεται το πρόβλημα. Επιβάλλεται, η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να κινηθούν και να βάλουν φρένο σε αυτήν την κατασπατάληση που επικρατεί. Έχει ανοίξει μια μεγάλη μαύρη τρύπα, η οποία ενδεχομένως να καταπιεί διάφορους. Διατίθενται μεγάλα ποσά, τα οποία δεν μπορούν να αποδώσουν παρά μόνο ζημιές σε όσους τα διαθέτουν. Να ανοίξουν νέες πληγές στην οικονομία. Και προς χάριν ποίου; Προς χάριν ενός καταχρεωμένου ποδοσφαιρικού συστήματος, το οποίο, συν τοις άλλοις, παρουσιάζει έκδηλα σημεία σήψης και διαφθοράς...