«Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε», ομολογεί Τουρκοκύπριος

Νέα εγκλήματα των Τούρκων, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, βλέπουν το φως της δημοσιότητας: H τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για την εκτέλεση Ελληνοκυπρίων στην ακτή της Κερύνειας. Σοκ προκαλεί και η μαρτυρία Ελληνοκύπριου, που γλίτωσε από ομαδική εκτέλεση προσποιούμενος τον νεκρό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΡΗΣ
Από το 1974 υπήρχαν μαρτυρίες και πληροφορίες για εκτελέσεις που ελάμβαναν χώρα σε όλη την ακτή και την ενδοχώρα της Κερύνειας.

Συγκλονισμό προκαλούν νέες αποκαλύψεις για εν ψυχρώ εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων από τα τουρκικά στρατεύματα, στη διάρκεια της εισβολής. Οι αποκαλύψεις περιέχονται σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα». Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις Τουρκοκύπριου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε σφαγή 320 περίπου Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, στην περιοχή του Μάρε Μόντε, στην Κερύνεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος αναφέρει ότι είχαν παραδώσει Ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους για να τους μεταφέρουν στην Τουρκία. «Τη στιγμή που αυτοί (Σ.Σ. οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι) οδηγήθηκαν στο σημείο της εισβολής, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο, κατέφθαναν Τούρκοι στρατιώτες από την Τουρκία και μόλις τους είδαν δεμένους ρώτησαν περί τίνος πρόκειται και όταν πήραν την απάντηση ότι ήταν Ε/κ αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με λόγχες και ξιφολόγχες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τ/κ. «Από το αίμα των αιχμαλώτων η θάλασσα κοκκίνισε», αποκαλύπτει ο Τουρκοκύπριος πληροφοριοδότης της «Αφρίκα».
Όπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» σε χθεσινό δημοσίευμά της, Τουρκοκύπριος αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων έσπασε τη σιωπή του και αποκαλύπτει στο συντάκτη της εφημερίδας Αλί Οσμάν λεπτομέρειες για το φρικτό έγκλημα, που διαπράχθηκε από τον τουρκικό στρατό. Το έγκλημα διεπράχθη περί τα τέλη Αυγούστου του 1974. Ο Τουρκοκύπριος, που ήταν ανάμεσα στους συνοδούς που μετέφεραν με 8 λεωφορεία 320 περίπου αιχμαλώτους στο Πέντε Μίλι, για να μεταφερθούν με τα αποβατικά στην Τουρκία, περιγράφει τη φρικαλεότητα. Οι αιχμάλωτοι, δεμένοι πισθάγκωνα, διατάχθησαν να καθίσουν στην άμμο μέχρι τα αποβατικά να ξεφορτώσουν το τελευταίο κύμα των εισβολέων και να τους πάνε στην Τουρκία. Οι στρατιώτες του Αττίλα, όπως κατέβαιναν φανατισμένοι και παραπληροφορημένοι από τους αξιωματικούς τους, έπεσαν πάνω στους αιχμαλώτους με τις λόγχες εφ' όπλου και άρχισαν να τους ξεκοιλιάζουν και να τους κτυπούν. Κάποιοι από τους Τούρκους καταδρομείς χρησιμοποίησαν και τα μαχαίρια τους σφάζοντας τους αιχμαλώτους. Μερικοί αιχμάλωτοι, περιγράφει ο Τουρκοκύπριος αυτόπτης μάρτυρας, κατάφεραν να συρθούν μέχρι το κύμα και εκεί απο τα κτυπήματα των Τούρκων η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη. Οι Αττίλες κτυπούσαν με μανία με τις ξιφολόγχες και τους υποκοπάνους των όπλων, με τα κράνη. Μέσα σε λίγο χρόνο τα ουρλιαχτά των αιχμαλώτων σταμάτησαν, γιατί δεν έμεινε κανείς ζωντανός. Κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε ανοίχτηκε μεγάλος λάκκος και οι σοροί θάφτηκαν εκεί.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τουρκοκύπριο αν φοβήθηκε από τη σκηνή και αυτός απάντησε καταφατικά: «Φοβήθηκα για τη ζωή μου, επειδή είχε θολώσει σε τέτοιο βαθμό το μάτι των Τούρκων στρατιωτών και δεν απεκλείετο να σφάξουν και εμάς τους ιδίους». Υπεύθυνος για τη φάλαγγα ήταν ο Τ/κ λοχίας Χουσεΐν Ταχίρ.
Όπως ανέφερε ο Τουρκοκύπριος, στους Τούρκους στρατιώτες που διέπραξαν το έγκλημα, προτού αποσταλούν στην Κύπρο, είχε λεχθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι υπέβαλλαν σε φρικτά βασανιστήρια τους αιχμαλώτους Τούρκους στρατιώτες.
Ο Τουρκοκύπριος ισχυρίζεται ότι προέβη στις αποκαλύψεις γιατί ο Τύπος της Τουρκίας αναφέρεται στη δολοφονία στο Τζιάος και αφήνει να νοηθεί ότι δολοφόνοι ήταν μόνον οι Τουρκοκύπριοι.

Αδύνατη η πρόσβαση στο σημείο της εκτέλεσης
Θέσαμε το θέμα στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και ζητήσαμε να μάθουμε τι γνωρίζουν και πώς θα ενεργήσουν με βάση αυτά τα στοιχεία.
Απ' όλες τις πλευρές είδαμε ότι υπάρχει φόβος οι αποκαλύψεις να οδηγήσουν τους Τούρκους σε πιο σκληρή στάση. Η περιοχή που αναφέρεται ως χώρος ταφής είναι σήμερα στρατιωτική περιοχή «Α» και είναι αδύνατη η πρόσβαση στην επιτροπή διερεύνησης. Ο Αντρέας Ματσουκάρης, που τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή ήταν αποσπασμένος στην Υπηρεσία Αγνοουμένων, δήλωσε στη «Σ» ότι από τότε υπήρχαν μαρτυρίες και πληροφορίες για εκτελέσεις που ελάμβαναν χώρα σε όλη την ακτή και την ενδοχώρα της Κερύνειας. Το συγκεκριμένο θέμα, είπε, πρέπει να προστατευθεί, για να μπορέσει η διερευνητική επιτροπή να πλησιάσει στις πηγές της πληροφόρησης και να φέρει σε πέρας το έργο της.
Ο Ηλίας Γεωργιάδης και ο Ξενοφών Καλλής, εκπρόσωποι της ελληνικής κυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, απηύθηναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τα Μέσα Ενημέρωσης, για να καταστεί δυνατή η ανεύρεση των εκτελεσθέντων και η απόδοσή τους στους οικείους τους για ταφή. Σε περιοχές που βρίσκονται εκτός στρατιωτικής ζώνης, μας είπαν, η διερεύνηση προχωρεί γρήγορα, αλλά όπου μεσολαβούν στρατόπεδα του τουρκικού στρατού και κλειστές στρατιωτικές περιοχές είναι δύσκολη η ανασκαφή και η αναζήτηση των λειψάνων.

Ο Ν. Θεοδοσίου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι το θέμα που βγήκε στην επιφάνεια έρχεται για να καταδείξει την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ενώ από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες για βιαιότητες και εκτελέσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς. Στο παρόν στάδιο, μας είπε, δεν νομίζουμε η θέση μας να βοηθά στην όλη προσπάθεια διερεύνησης. Διατηρούμε τις σκέψεις μας για «ύποπτη» στάση κάποιων όσων αφορά τις τελευταίες αποκαλύψεις.
Το παράδοξο είναι πως για χρόνια υπήρχαν αυτές οι μαρτυρίες και δεν έβγαιναν στο φως, για να συντηρείται η ελπίδα των πολλών ότι το παιδί τους είναι στη ζωή. Ωστόσο, με όσα σιγά-σιγά γίνονται γνωστά, η αλήθεια των εκτελέσεων και των δολοφονιών αναδύεται.

Υπήρχαν οι μαρτυρίες αλλά…

Στη δική μας πλευρά υπήρχαν οι μαρτυρίες των εκτελέσεων δίπλα στο κύμα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, γιατί οι επικεφαλής τότε των ερευνών είχαν μιαν αντίληψη ότι έπρεπε να ζητούμε από την Τουρκία ζωντανούς τους αιχμαλώτους και να δημιουργούμε έτσι διεθνή πίεση σε βάρος του εισβολέα.
Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο θάνατος του προσφιλούς κάποιου ήταν βέβαιος, οι συγγενείς έμεναν στο σκοτάδι. Για να λέμε, όμως, την απόλυτη αλήθεια, ούτε το κλίμα της εποχής επέτρεπε να λεχθεί η πλήρης αλήθεια. Άλλωστε, απόλυτη τεκμηρίωση χωρίς τη συνεργασία της άλλης πλευράς ήταν αδύνατη. Κανείς δεν ήθελε να ακούσει ότι το παιδί του μπορούσε να ήταν βίαια και απάνθρωπα εκτελεσμένο από τους Αττίλες.

Οδηγήθηκε στο απόσπασμα, αλλά γλίτωσε προσποιούμενος τον νεκρό
Ο Κυριάκος Αντωνιάδης, αποσπασμένος στην Υπηρεσία Αγνοουμένων τα πρώτα χρόνια της εισβολής, αποκάλυψε στη «Σ» μιαν ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία για εγκλήματα των Τούρκων. Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε σε κατάθεση που έδωσε στην Υπηρεσία Αγνοουμένων Ελληνοκύπριος, που διέφυγε από ομαδική εκτέλεση Ελληνοκυπρίων, προσποιούμενος ότι ήταν νεκρός.
«Συνελήφθην στην Κερύνεια και οδηγήθηκα κοντά στην ακτή για εκτέλεση, μαζί με άλλους, περιγράφει ο νεαρός τότε Ελληνοκύπριος. Από τα πυρά του πολυβόλου έπεσα ελαφρά τραυματισμένος και προσποιήθηκα τον νεκρό. Μόλις οι εκτελεστές αποχώρησαν, σηκώθηκα και κρύφτηκα μέσα σε ένα μέρικο (φυτό της ποταμοσιάς που εκβάλλει στην ακτή). Δεν πρόλαβα να φύγω μακριά και έφεραν άλλους για εκτέλεση, την οποία παρακολούθησα κρυμμένος. Από τα πυκνά πυρά δέκτηκα άλλη μια σφαίρα ενώ ήμουν κρυμμένος. Με όσες δυνάμεις είχα ανέβηκα από την ακτή προς τα πάνω, προς το βουνό, περπάτησα και βρήκα ένα σπίτι μέσα στα περιβόλια. Παραβίασα την πόρτα και αποκαμωμένος και τραυματισμένος ξάπλωσα για να ξεκουραστώ και να συνεχίσω τη νύκτα την προσπάθεια διαφυγής. Άκουσα τους Τούρκους εισβολείς να κτενίζουν την περιοχή και να φωνάζουν. Όρμησαν από την πόρτα και όπως ήμουν στο κρεβάτι αιματωμένος, ένας αξιωματικός μου μίλησε τουρκικά. Δεν καταλάβαινα τι έλεγε και μετά από λίγο τράβηξε το πιστόλι του και με πυροβόλησε φεύγοντας. Δύο ακόμη σφαίρες μου τρύπησαν τα πλευρά. Αιμορραγούσα και πονούσα φοβερά όταν σύρθηκα έξω και έφτασα στο δρόμο, λουσμένος μέσα στο αίμα. Με συνέλαβαν άλλοι Τούρκοι, που με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Ο Θεός ήθελε να ζήσω και έζησα έχοντας στο κορμί μου τις τουρκικές σφαίρες». Ο άνθρωπος αυτός είναι σήμερα ζωντανή μαρτυρία των εκτελέσεων του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Δούλευε πριν από την εισβολή σε εταιρεία εισαγωγής γνωστής μάρκας αυτοκινήτων και τα στοιχεία του βρίσκονται στην υπηρεσία αγνοουμένων. Γιατί αυτή η μαρτυρία έμεινε στα συρτάρια, γιατί το μαθαίνουμε μόλις σήμερα;

Εκτελέσεις σε Νεάπολη και Ομορφίτα

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία που δίνει Τουρκοκύπριος από το Κιόνελι. Μιλά για εκτελέσεις με πολυβόλο αιχμαλώτων που πήραν από Γκαράζ στη Νεάπολη και την Ομορφίτα. Τα άτομα αυτά είχαν και παιδιά κι όταν οι γονείς εκτελέστηκαν κάποιοι ρωτούσαν τι θα κάνουν τα παιδιά, 10-15 τον αριθμό. «Θυμάται που έλεγαν τσιουτσιουκλέρ τι να τα κάνουμε;». Και η απάντηση ήρθε σε οργίλο ύφος απο τον επικεφαλής Τούρκο αξιωματικό ή Τουρκοκύπριο Μουτζαχίτ: «Και τα Τσουτσιουκλέρ κουρπάν». Τα έβγαλαν έξω απο την αποθήκη και τα θέρισαν με στημένο πολυβόλο στην αυλή σχολείου της κατεχόμενης σήμερα Νεάπολης.
Ο Τουρκοκύπριος είπε τα πιο πάνω σε Ελληνοκυπρίους, ανάμεσά τους και σε καθηγητή πανεπιστημίου. Άφησε στοιχεία και όνομα, είπε όμως ότι δεν θέλει να τον μπλέξουν, γιατί την περιοχή που ζει διοικούν άνθρωποι της ΤΜΤ, που σήμερα έχουν παρεισφρήσει στα κέντρα εξουσίας των κατεχομένων.