Αίτημα στο Υπ. Υγείας για επιχορήγηση της αλλαγής φύλου
Την οικονομική υποστήριξη του Υπ. Υγείας ζήτησε 40χρονη η οποία διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, προκειμένου να αλλάξει φύλο
Αίτημα στο Υπουργείο Υγείας, για οικονομική επιχορήγηση για αλλαγή φύλου, έστειλε την περασμένη εβδομάδα γυναίκα, η οποία κατέχει ευρωπαϊκή κάρτα νοσηλείας και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Το αίτημα προωθήθηκε στον αρμόδιο λειτουργό, αλλά η απάντηση είναι αρνητική, καθώς δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλαμβάνει τα έξοδα μιας τέτοιας χειρουργικής επέμβασης. Το αίτημα της γυναίκας θύμισε το αίτημα του Ιρανού πολιτικού πρόσφυγα, ο οποίος απευθύνθηκε πριν από δύο χρόνια στο Υπ. Υγείας και ακολούθως προέβη σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά του, να προχωρήσει στην επέμβαση αλλαγής φύλου.
Θέση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι τέτοιου είδους εγχειρήσεις δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αφού δεν θεωρούνται θεραπευτικές, ωστόσο μπορεί να καταστεί εφικτή η επέμβαση, αν υπάρχει εμπεριστατωμένη απόφαση ιατροσυμβουλίου για τους λόγους για τους οποίους τέτοιο αίτημα μπορεί ή όχι να ικανοποιηθεί.
Δεν είναι απλό το ζήτημα
Ερευνώντας το θέμα αλλαγής φύλου, η «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και Αισθητικής Χρίστο Μερέζα, ο οποίος δήλωσε ότι στην Κύπρο δεν είναι εφικτή μια τέτοια επέμβαση. «Ωστόσο, οι πλαστικοί χειρουργοί της Κύπρου καλούμαστε να προβαίνουμε σε αισθητικές επεμβάσεις ομοφυλοφίλων, όπως αυξητική στήθους και επιδιορθώσεις χαρακτηριστικών του προσώπου».
Ο πλαστικός χειρουργός Νίκος Μαντάς, μιλώντας στη «Σ» για την εμπειρία του σε μερικά περιστατικά ομοφυλοφίλων οι οποίοι ήθελαν να αλλάξουν την φυσιογνωμία τους, με στόχο να προχωρήσουν στην αλλαγή φύλου, επεσήμανε ότι μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και πρέπει ο ασθενής να τυγχάνει πολύπλευρης παρακολούθησης. «Τα άτομα τα οποία θέλουν να προχωρήσουν σε επέμβαση αλλαγής φύλου θα πρέπει να τίθενται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, καθώς υπάρχει πολύπλευρη αντιμετώπιση του θέματος», επεσήμανε.
«Η σωστή αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιθυμίας γίνεται στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει το Gender Dysphoria Association, όπου το άτομο για δύο χρόνια παρακολουθείται από ομάδα ειδικών τόσο γιατρών όσο και ψυχολόγων και ψυχιάτρων, και αφού συμπληρώσουν ένα χρονικό διάστημα προχωρούν βήμα - βήμα στα στάδια της τελικής εγχείρησης που είναι η ορμονοθεραπεία, οι μικροεπεμβάσεις αισθητικής και αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματα αλλαγής ταυτότητας, προχωρούν στην επέμβαση των γεννητικών οργάνων.
Είχα περίπτωση ασθενούς που πήγε στο εν λόγω κέντρο στην Αμερική και τελικά δεν κατάφερε να περάσει τις ψυχιατρικές εξετάσεις έτσι δεν προχώρησε στην επέμβαση αλλαγής φύλου», αποκάλυψε ο Δρ Μαντάς. Δυστυχώς, εξήγησε ο Δρ Μαντάς, τα άτομα που θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις σε κέντρα του εξωτερικού σε πρώην ανατολικές χώρες, όπου δεν τηρείται η πολύπλευρη αντιμετώπιση και υποστήριξη του ατόμου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα απ' ό,τι πριν από την επέμβαση.
Καταφεύγουν και στα κατεχόμενα
Εμπειρία αλλαγής φύλου υποστηρίζουν ότι έχουν ιατρικά κέντρα στα κατεχόμενα και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου. Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρα Μαντά, διενεργήθηκε συνέδριο στα κατεχόμενα, όπου προσκλήθηκαν και οι γιατροί των ελεύθερων περιοχών οι οποίοι, παρά ταύτα, δεν παρευρέθηκαν. «Πιθανότατα κάποιοι να αποτείνονται και στα κατεχόμενα όχι μόνο για αλλαγή φύλου, αλλά και για αισθητικές επεμβάσεις, καθώς φαίνεται και διαφημίζεται ότι υπάρχει εμπειρία». Η πληροφορία είναι γνωστή και στην accept ΛΟΑΤ Κύπρου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Γιώργη Ρεγγίνο.
«Η αλλαγή φύλου αντιμετωπίζεται εχθρικά»
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ACCEPT επεσήμανε ότι δύο είναι τα τινά. «Άλλο είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο η ταυτότητα των ατόμων. Άλλο είναι να είσαι άντρας και να ελκύεσαι από άντρα και άλλο το γεγονός ότι προσδιορίστηκε το φύλο κάποιου ως άντρας αλλά νιώθει γυναίκα και θέλει να αναπροσαρμόσει την εμφάνισή του να ανταποκρίνεται στο τι είναι.
Είναι πάγια η θέση μας ότι πρέπει να υπάρχουν στην Κύπρο όλες οι παροχές που είναι αναγκαίες να υποστηρίξουν την αναπροσαρμογή του φύλου, και σίγουρα πρέπει να υπάρξει και μια ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε κοινωνικό επίπεδο», επεσήμανε. «Οι πιο πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να αναπροσαρμόσουν το φύλο τους απευθύνονται σε γιατρούς στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς είναι και μια ακριβή επέμβαση, ενώ χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη το άτομο, τόσο πριν όσο και μετά την αναπροσαρμογή του φύλου», ανέφερε
Μάλιστα ο κ. Ρεγγίνος έδωσε παραδείγματα ατόμων που διαμένουν στην Κύπρο οι οποίοι έκαναν την επέμβαση αλλαγής φύλου και οι οποίοι πλήρωσαν προσωπικό τίμημα της πράξης τους λόγω ρατσισμού.
«Ένας νέος, αφού ειδοποίησε τις Αρχές της Δημοκρατίας, μετέβη σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού και προέβη στην επέμβαση αλλαγής φύλου, αλλά όταν επέστρεψε υπήρξαν χρονοβόρες διαδικασίες γι' αλλαγή της ταυτότητάς του. Σε μιαν άλλη περίπτωση ένα άτομο, αφού ειδοποίησε τον διευθυντή της εταιρείας που εργαζόταν ότι θα προχωρούσε στην επέμβαση, όταν επέστρεψε έγινε διακανονισμός με ένα ποσό εφάπαξ για να εγκαταλείψει τα εργασιακά του καθήκοντα.
Τέλος, ο κ. Ρεγγίνος επεσήμανε ότι το θέμα, μεταξύ άλλων, θα απασχολήσει
διήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Πάνω από δέκα αιτήσεις αλλαγής φύλου
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», πάνω από δεκατρία άτομα έχουν περάσει την πόρτα του ληξιαρχείου ζητώντας, ύστερα από χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, αλλαγή του φύλου της γέννησής τους. Οι περισσότερες αιτήσεις ωστόσο αφορούσαν την αλλαγή από «άρρεν» σε «θήλυ». Για να μπορέσει κάποιος να αλλάξει την ταυτότητά του, πρέπει να κάνει την επέμβαση αλλαγής φύλου, να επισκεφτεί αργότερα νοσοκομείο της Κύπρου και με βεβαίωση γιατρού να ετοιμάσει όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, για να καταθέσει στο ληξιαρχείο την αίτησή του για αλλαγή φύλου.