Πλήρως ικανοποιημένοι οι παραγωγοί για την περσινή περίοδο
Ανάρπαστα έγιναν πέρσι τα αχλαδόμηλα που μπήκαν στη φρουτιέρα των Κυπρίων και φαίνεται πως τους άρεσαν. Οι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποίηση για το γεγονός και ευελπιστούν να υπάρξει και συνέχεια


Nashi να 'χουμεν να τρώμεν… Οι παραγωγοί του νέου φρούτου, που μπήκε στο τραπέζι των Κύπριων καταναλωτών από πέρσι και το έκαναν ανάπαρπαστο, δήλωσαν χθες την ικανοποίησή τους και εξέφρασαν την ευχή να υπάρξει και συνέχεια. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο εκπρόσωπος των παραγωγών του νέου φρούτου, Σόλωνας Αργυρού, προέβη σε μια ευρεία ανάλυση της πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να παράγουμε το nashi και στην Κύπρο, ευχαριστώντας το Υπουργείο Γεωργίας και δη τον Υπουργό κ. Σοφοκλή Αλετράρη, που ήταν παρών, για τη στήριξη.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που ενθαρρύνει νέες παραγωγές, και μετά από σχετικές μελέτες που έγιναν, από πέρσι το αχλαδόμηλο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Οι παραγωγοί του εξωτικού φρούτου από την Ιαπωνία, σημείωσε, αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, κάτι που υποδηλοί πως θα υπάρξει άνθηση της καλλιέργειάς του.

Καλύτερης ποιότητας τα κυπριακά
Σύμφωνα με τον κ. Αργυρού, οι έρευνες που έγιναν πριν από την εισαγωγή δενδρυλλίων αχλαδόμηλου, έδειξαν πως το κλίμα στα ορεινά του Τροόδους είναι μια καλή επιλογή για καλλιέργειά τους. Έτσι αρχές του 1990 ξεκίνησαν οι εισαγωγές και εμφύτεψή τους σε Κυπερούντα και Δύμες. Οι πρώτοι καρποί τους, δε, σερβιρίστηκαν πριν από ένα χρόνο, οπότε έγινε η παρουσιάσή τους. Όπως σημείωσε στη συνέχεια, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται σε ηφαιστειογενή πετρώματα, αυτό κάνει τα κυπριακά αχλαδόμηλα ξεχωριστά, αφού μετά από έρευνες που έγιναν αποδείχθηκαν ανώτερης ποιότητας από αυτά του εξωτερικού, αφού είναι πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ίνες και άλλα συστατικά, σε σύγκριση με τις εισαγόμενες ποικιλίες από άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Αργυρού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Γεωργίας, που συνέβαλε στην καλλιέργεια του αχλαδόμηλου, αλλά και το κοινό για την ανταπόκρισή του. Ευχήθηκε, τέλος, να υπάρξει συνέχεια στα καλά αποτελέσματα και αύξηση της παραγωγής.

Εντυπωσιασμένος ο Υπουργός
Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, αφού ευχαρίστησε τους παραγωγούς για την πρόσκληση, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου χρόνου παραγωγής του νέου φρούτου. Δήλωσε, δε, εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια των παραγωγών και ευχήθηκε όπως υπάρξει συνέχεια, τονίζοντας πως το Υπουργείο του θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους και θα τους στηρίζει.
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος των παραγωγών Σόλωνας Αργυρού, για την τιμή του φρούτου και αν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι, είπε πως η τιμή θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι και θα κυμανθεί από το 1,5 έως και τα 2,5 ευρώ το κιλό χονδρικά. Όσον αφορά τη λιανική τιμή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπέδειξε πως δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Τι είναι τα nashi
Το nashi, που είναι επίσης γνωστό ως ασιατικό αχλάδι ή αχλαδόμηλο, έχει το τραγανιστό του μήλου και το χυμώδες του αχλαδιού, και μπορεί να φαγωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή και για αρκετούς μήνες αργότερα, εφόσον φυλάσσεται στο ψυγείο. Είναι διαθέσιμο στην Κύπρο από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο κάθε χρόνο. Πρέπει να μετακινείται προσεκτικά, γιατί το απαλό περίβλημα μωλωπίζεται, αλλάζει χρώμα και μαυρίζει εύκολα αν δεν το χειριστείς σωστά. Τρώγεται κατά προτίμηση παγωμένο και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές παγκοσμίως.

Είναι ασιατικά αχλάδια που καλλιεργούνται για εμπορική χρήση στην Ασία εδώ και εκατονταετίες. Οι περισσότερες νέες φυτείες nashi βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Χιλή, Γαλλία και την Ανατολική, Νοτιοανατολική και τη Δυτική Αμερική. Στην Κύπρο τα πρώτα δενδρύλλια ήρθαν το 1998 και από πέρσι ξεκίνησε η πώλησή τους. Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από επτά διαφορετικές ποικιλίες των nashi, εφόσον είναι διαθέσιμες. Οι κυπριακές καλλιέργειες έχουν σαφώς καλύτερη γεύση απ' ό,τι μπορείτε να βρείτε σε άλλες χώρες, λόγω των συνθηκών καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται εδώ στην Κύπρο και το κλίμα.