Οι Πάνω Πολεμιδιώτες εξηγούν το «όχι»
«Θα χάναμε την προσφυγική μας οντότητα και τους τίτλους ιδιοκτησίας», λέγουν.


«Όχι» στην ενοποίηση με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών είπαν οι κάτοικοι των Πάνω Πολεμιδιών, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό διαφύλαξαν την προσφυγική τους οντότητα. Ποσοστό 64,89% των προσφύγων του συνοικισμού τάχθηκε ενάντια στην ενοποίηση στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Πρωτοβουλίας προσφύγων που τάχθηκε υπέρ του «όχι» μιλώντας στη «Σ» είπε ότι ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα και δικαιώθηκε ο αγώνας των κατοίκων «καθώς με μια ενοποίηση τα Πάνω Πολεμίδια θα έχαναν το χαρακτήρα της αμιγούς προσφυγικής κοινότητας και τον αγώνα που διεξάγουν για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας». Η Κίνηση θεωρεί επίσης ότι θα γινόταν μετατόπιση της ευθύνης του κράτους έναντι των προσφύγων σε έναν πλέον ενοποιημένο Δήμο και με τη σειρά του ο Δήμος στους δημότες είτε υπό μορφή φορολογιών είτε με άλλους τρόπους.

Ο κοινοτάρχης Κούλλης Παπαμιχαήλ, που από την αρχή τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης, με δηλώσεις του εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί είπε το «όχι» των κατοίκων της κοινότητας που «οφειλόταν σε αστήρικτες φοβίες, ίσως σε ελλιπή ενημέρωση», ωστόσο χαρακτήρισε σεβαστή την ετυμηγορία του κοινού. Επισήμανε δε, ότι η κοινότητα που αριθμεί σχεδόν πέντε χιλιάδες κατοίκους αντιμετωπίζει ήδη αρκετά οικονομικά προβλήματα ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει το Συμβούλιο στους κατοίκους και δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής μέτρων λιτότητας για αντιμετώπιση των υποχρεώσεών του και την παροχή υπηρεσιών. Το οικονομικό, είπε, αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στην υλοποίηση σημαντικών έργων.

Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα «όχι στην ευκαιρία για συνένωση δυνάμεων και επικράτησης της λογικής των ανασφαλειών». Χάθηκε ένα όραμα για μεγάλες οντότητες για ώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης, είπε.

Ο Κίκης Μαύρου, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Πρωτοβουλίας Προσφύγων, είπε στη «Σ» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Ηταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα και δικαιώθηκε ο αγώνας των κατοίκων καθώς με μια ενοποίηση τα Πάνω Πολεμίδια θα έχαναν τον χαρακτήρα της αμιγούς προσφυγικής κοινότητας και του αγώνα που διεξάγουν για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας. Η κοινότητά μας αποτελεί κατά 99% προσφυγικό συνοικισμό και είμαστε ο πρώτος συνοικισμός αυτοστέγασης που κτίστηκε στη Λεμεσό. Θεωρούμε ότι η ενοποίηση θα μας αφαιρούσε την προσφυγική οντότητα και θα γινόταν προσπάθεια να μετακινηθεί η ευθύνη του κράτους έναντι του προσφυγικού κόσμου προς το Δήμο και κατ’ επέκταση ο Δήμος θα μετέφερε τα βάρη αυτά στον πρόσφυγα δημότη.

Τα τεράστια έργα που έχουν γίνει στην περιοχή Πάνω Πολεμιδιών από τα εκάστοτε Κοινοτικά Συμβούλια προκαλούν τον θαυμασμό ακόμα και μεγάλων Δήμων και αυτό ήταν επίσης ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι τάχθηκαν κατά της ενοποίησης».
Προσφερόταν για... παραλία

Άντης Κλείτου: «Η αποχή του 45% οφείλεται στο ότι ο καλοκαιρινός καιρός προσφερόταν για εκδρομή και θάλασσα και όχι σε αδιαφορία του κόσμου. Μάλλον συναισθηματικός ήταν ο λόγος που οι Πάνω Πολεμιδιώτες ψήφισαν όχι στην ενοποίηση με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Είμαστε όλοι πρόσφυγες στα Πάνω Πολεμίδια και θέλαμε να διατηρήσουμε την προσφυγική μας ταυτότητα και οντότητα. Ύστερα είναι και οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Εμείς δεν θα πάρουμε τίτλους, αλλά πιστοποιητικό με το οποίο διαφωνεί ο κόσμος, παρά το ότι μας υποσχέθηκαν τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μας δώσουν τα σπίτια και ένα οικόπεδο, αλλά δεν πήραμε τίτλους. Αυτό πιστεύω επέδρασε στην απόφαση του κόσμου.

Είμαστε ένας συνοικισμός καθαρά προσφυγικός με πέντε χιλιάδες κόσμου, κτίστηκε από εμάς ο συνοικισμός και με τη βοήθεια που πήραμε επαναδραστηριοποιηθήκαμε. Φτιάξαμε σημαντικά έργα ως κοινότητα, κάναμε πολυδύναμα Κέντρα, γήπεδα, σχολεία, νηπιαγωγεία, και έγινε ουσιαστικό έργο. Με το Δήμο θα χανόμασταν… θα είχαμε τρεις - τέσσερις αντιπροσώπους στο Συμβούλιο και θα αποφάσιζαν άλλοι για μας. Εμείς επιλέξαμε να διοικούμαστε μόνοι μας…».

Περισσότερους φόρους
Στέλιος Γεωργίου: «Θα πληρώναμε φόρους περισσότερους, για παράδειγμα εκεί που πληρώνω σαράντα ευρώ, θα πλήρωνα εκατόν είκοσι. Επιπλέον αν αποφασίζαμε ενοποίηση με τα Κάτω Πολεμίδια θα ξεχνούσαν όλοι και πρώτο το κράτος ότι είμαστε πρόσφυγες».

Ντόπιοι οι Κάτω...

Γιαννάκης Μοσφίλης: Οι λόγοι που ψηφίσαμε ενάντια στην ενοποίηση ήταν ότι δεν θέλαμε να πουλήσουμε την προσφυγική μας ταυτότητα και οντότητα και να κρίνουν τις τύχες μας οι Κάτω που είναι ντόπιοι. Έγιναν πολλά έργα υποδομής στα Πάνω Πολεμίδια και δεν θα τα πουλούσαμε στους Κάτω...».

Να αποφασίζουμε εμείς
Κοντός Ξενής: «Έχουμε τα έργα μας, κάναμε αρκετά σημαντικά έργα στην κοινότητά μας και θέλουμε να διατηρήσουμε την προσφυγιά μας, όχι να χαθούμε στο σύνολο των αυτοχθόνων, γι’ αυτό και δεν συμφωνήσαμε. Σαν πρόσφυγες χωρίς δικό μας σπίτι θέλουμε να είμαστε πρόσφυγες εδώ και να αποφασίζουμε εμείς για εμάς».
Κυριάκος Μιχαήλ: «Είναι θέμα διαφύλαξης της προσφυγικής οντότητας το 'όχι' στο δημοψήφισμα».

Γιώργος Πογιατζής: «Είμαστε πρόσφυγες και για τα χωράφια που μας έδωσαν να καλλιεργούμε πληρώνουμε λεφτά για λιπάσματα, για φάρμακα και οι τιμές δεν είναι καλές… Χαθήκαμε, αφήσαμε τα σπίτια μας, τα χάσαμε όλα και θέλουν να μας βάλλουν και φόρους τώρα με την ενοποίηση».