Άφαντος εξακολουθεί να παραμένει ο Καναδός φερόμενος ως κατάσκοπος, Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία την περασμένη Τρίτη μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που απέστειλε στην Κυπριακή Αστυνομία η Interpol.

Οι ΗΠΑ καταζητούν τον Μέτσος, για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης για κατασκοπία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η ρωσική πρεσβεία δεν σχολίασε, πάντως, το γεγονός. Αντιθέτως, προτίμησε να μιλήσει γενικά για το κύμα συλλήψεων που σημειώθηκαν, παρά για τον καταζητούμενο στην Κύπρο. Οι συλληφθέντες δεν διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα, δήλωσε χθες ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Λευκωσία Vyacheslav Shumskiy. Η χώρα του, είπε, αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς επί του θέματος, ώστε να την αξιολογήσει και να διατυπώσει τη θέση της.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, με μια σύντομη δήλωση του Φίλιπ Κρόουλι, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκδήλωσαν την απογοήτευσή τους για το συμβάν. «Είμαστε απογοητευμένοι που ο ύποπτος Κρίστοφερ Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο», είπε ο Κρόουλι. «Όπως πιστεύουμε, του δόθηκε χωρίς σκοπιμότητα, η δυνατότητα να το σκάσει και αυτό έκανε», πρόσθεσε.

Ίσως να ήταν λάθος

Το ενδεχόμενο, η απόφαση του Δικαστηρίου για απελευθέρωση με περιοριστικά μέτρα του Καναδού, να ήταν λανθασμένη, σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά. Σε δηλώσεις, ερωτηθείς αν μετά τη διαφυγή του Καναδού υπόπτου, θεωρεί ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κ. Λουκά απάντησε «δεν νομίζω γιατί είναι δικαστική απόφαση αυτή και όλες οι χώρες σέβονται τη δικαστική εξουσία», προσθέτοντας ότι «έκρινε ένας δικαστής, ίσως πήρε λανθασμένη απόφαση», πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές, όπως είπε. Επισήμανε, ωστόσο, πως η ιστορία και η πείρα δείχνουν ότι η Κύπρος ήταν συνεπέστατη σε αυτό το θέμα, δηλαδή σε ό,τι αφορά την αστυνομική συνεργασία με άλλες χώρες και τις εκδόσεις φυγοδίκων. Ερωτηθείς αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ή παραστάσεις από πλευράς των Αμερικανών σχετικά με τη διαφυγή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

Σε ερώτηση αν έχει ενημέρωση για το πού μπορεί να βρίσκεται ο φυγόδικος, ο κ. Λουκά είπε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Σε παρατήρηση ότι ίσως να έχει διαφύγει στα κατεχόμενα, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που μπορεί να είναι λανθασμένη».

«Έχουμε κάποιες πληροφορίες και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τον συλλάβουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν ο φυγόδικος διέφυγε μόνος του ή με βοήθεια, ο κ. Λουκά είπε ότι αυτό διερευνάται.

Τον ψάχνει η Αστυνομία

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το κατά πόσον ο Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο Καναδός να έχει μεταβεί στα κατεχόμενα.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψής του, ενώ έχει δοθεί η φωτογραφία του, τόσο προς το κοινό όσο και στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, την Τετάρτη το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος Μέτσος, ο οποίος ανέμενε την έναρξη της ακρόασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ, δεν είχε προσέλθει για να υπογράψει το σχετικό έντυπο.

Στην έρευνα που ακολούθησε στο ξενοδοχείο το οποίο είχε δηλώσει ως χώρο διαμονής του, πρόσθεσε, «εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι μάζεψε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και εγκατέλειψε το χώρο».

«Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει το διάταγμα του Δικαστηρίου είχαν δοθεί οδηγίες για αυξημένα μέτρα στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, καθώς και στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, στα οποία έχουν σταλεί οι φωτογραφίες του καταζητούμενου προσώπου», είπε.

Σε ερώτηση αν οι αμερικανικές αρχές είχαν οποιαδήποτε επαφή με την Αστυνομία, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε αρνητικά. «Δεν υπήρξε καμία επίσημη επαφή από πλευράς Αστυνομίας με οποιονδήποτε λειτουργό των αμερικανικών Αρχών. Εμείς ως Αστυνομία θα ενημερώσουμε μέσω της Ιντερπόλ ότι σημειώθηκε αυτή η εξέλιξη και απ' εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο χειρισμός του όλου αιτήματος», είπε.

Ο κ. Κατσουνωτός επισήμανε ότι στην ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου για την έκδοση του διατάγματος κράτησής του υπήρξε η επιχειρηματολογία από πλευράς της κατηγορούσας Αρχής ότι υπήρχε το ενδεχόμενο διαφυγής του Μέτσος. «Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να τον αφήσει ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους που του είχε θέσει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια μέτρα έλαβε η Αστυνομία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο διαφυγής του Μέτσος, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από τη στιγμή που είχε αφεθεί ελεύθερος έπαυε για μας να είναι πρόσωπο που βρισκόταν υπό περιορισμό και τα όποια μέτρα είχαν ληφθεί εμποδίζονταν από αντικειμενικές δυσκολίες».«Αντιλαμβάνεστε ότι η όποια παρακολούθηση του συγκεκριμένου προσώπου για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διέφευγε από το έδαφος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να παραβιάζει την προσωπική του ζωή», τόνισε.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τον Μέτσος, υποδεικνύοντας ότι δεν νομιμοποιείτο να παραβιάσει την ιδιωτική του ζωή. Σε ερώτηση αν η Αστυνομία μίλησε με το προσωπικό του ξενοδοχείου και εξακρίβωσε το πότε εξαφανίστηκε ο Μέτσος, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία μίλησε με τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου.

«Ωστόσο δεν κρίνουμε σκόπιμο στο παρόν στάδιο να δημοσιοποιήσουμε οτιδήποτε σε σχέση με πότε εκτιμάται ότι εγκατέλειψε το χώρο διαμονής του», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ, αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι μπορεί ο Μέτσος να συλληφθεί εκ νέου, ο κ. Κατσουνωτός απάντησε «συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία», προσθέτοντας όμως ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω τη δήλωση που έγινε από τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας. Σε ερώτηση αν σε περίπτωση σύλληψής του, ο Μέτσος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 29 Ιουλίου οπόταν αρχίζει η δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Πρόβλημα τα οδοφράγματα

Δεν έχει γίνει κανένα διάβημα από πλευράς ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την υπόθεση της διαφυγής του Καναδού υπόπτου, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αν και η αισιοδοξία του ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας κατσάδιαζαν, διαψεύστηκε λίγες ώρες αργότερα. Σχολιάζοντας την εξαφάνιση του Μέτσος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το Δικαστήριο ζήτησε να γίνουν αυτές οι περιοριστικές προβλέψεις, δηλαδή να παρουσιάζεται ο ύποπτος συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο αστυνομικό σταθμό. Η Αστυνομία έχει τοποθετηθεί επί του όλου ζητήματος, καθώς είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται».

Σε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία ελέγχου των ατόμων που διέρχονται από ορισμένα οδοφράγματα, όπως για παράδειγμα τα Στροβίλια, ο Εκπρόσωπος είπε πως «από τη στιγμή που υπάρχει κατοχή, και έχουμε αυτήν την κατάσταση με τα οδοφράγματα, υπάρχουν και μια σειρά από προβλήματα τα οποία η Κυβέρνηση με όλους τους νόμιμους τρόπους προσπαθεί να αντιμετωπίσει». Απαντώντας στο κατά πόσον προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα κάποιων συγκεκριμένων οδοφραγμάτων, είπε πως τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά είναι ζητήματα σύνθετα και δύσκολα. Ο κ. Στεφάνου απέφυγε να αναφερθεί στο αστυνομικό σκέλος της υπόθεσης, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κ. Κατσουνωτού.

Μας αφήσατε εκτεθειμένους

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός κατά των αρμοδίων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνάς Νικολάου. Οι διωκτικές αρχές και τα κυπριακά δικαστήρια, μάς αφήνουν για άλλη μια φορά εκτεθειμένους, δήλωσε. «Δεν είναι η μόνη φορά, δυστυχώς, που δεν εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης εναντίον προσώπου, το οποίο επρόκειτο να εκδοθεί σε άλλη χώρα και τελικά μας διέφυγε», σημείωσε, υπενθυμίζοντας παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. «Δυστυχώς τέτοιου είδους καταστάσεις μπορώ να πω ότι δημιουργούν προβλήματα και αφήνουν και το κράτος εκτεθειμένο», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε «μήπως η Αστυνομία δεν παρουσίασε την υπόθεση στο δικαστήριο ή μήπως το δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία παρουσίασε επαρκώς τα στοιχεία, δεν προέβλεψε ότι ένας κατάσκοπος μπορούσε να διαφύγει» και ζήτησε όπως δοθεί σαφής απάντηση στο θέμα αυτό.

Όπως εξήγησε, «για να διαταχθεί η προσωποκράτηση κάποιου, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και μια από αυτές, δηλαδή οι περιπτώσεις που μπορεί να εκδοθεί διάταγμα προσωποκράτησης, είναι αν υπάρχει κίνδυνος κάποιος να διαφύγει των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης». «Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση», επισήμανε, «πρόκειται για άτομο το οποίο φαίνεται να υπήρχαν οι κίνδυνοι της διαφυγής και θα έπρεπε να παρουσιαστούν τα στοιχεία που πιθανόν να παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου γι΄ αυτούς τους κινδύνους».

Μας κοροϊδεύουν για την αφέλειά μας τα ξένα ΜΜΕ

Κι εκεί που η Κύπρος βρέθηκε προχθές στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ για την επιτυχία της στη σύλληψη του Μέτσος, χθες ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο, σε σχέση με την αποτυχία μας να θέσουμε τον Καναδό υπό κράτηση, με αποτέλεσμα αυτός να διαφύγει. «Η Κυπριακή Αστυνομία πρέπει να κλοτσούσε τον εαυτό της σήμερα», έγραψε το AOL news. «Μετά που συνέλαβαν τον Μέτσος, τον 11ο και τελευταίο ύποπτο του κατασκοπευτικού κύκλου, τη Δευτέρα, ο φερόμενος άνθρωπος με τα λεφτά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 24 χιλιάδων δολαρίων και του ζητήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Και όπως θα έκανε οποιοσδήποτε Ρώσος πράκτορας, απλά εξαφανίστηκε», πρόσθεσε.

«Στην Κύπρο, οι ντροπιασμένες Αρχές ψάχνουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις μαρίνες, μήπως και βρουν το Ρώσο», μετέδωσε το καναδικό CTV. «Δέκα χρόνια ερευνών: 11 συλλήψεις, 10 στις ΗΠΑ, μία στην Κύπρο. Η ικανοποίηση στην Αμερική προκάλεσε ντροπή στη Μόσχα. Κι έπειτα εξαφανίζεται… Αυτή τη φορά, τα κόκκινα μάγουλα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον αλλά λόγω θυμού, όχι ντροπής», μετέδωσε το Sky.

Χαρακτηρίζει, επίσης, τις κυπριακές Αρχές «ανίκανες».

Είμαστε… ηλίθιοι

Λιγότερο ευγενικό ήταν το κείμενο στη σελίδα της New York Post. Ο τίτλος τα λέει όλα: Οι ηλίθιοι στην Κύπρο άφησαν τον τύπο με τα λεφτά να ξεφύγει. «Οι αξιωματούχοι στο νησί της Μεσογείου δεν είχαν τρόπο να εξηγήσουν την απίστευτη γκάφα που επέτρεψε στον Μέτσος να ξεφύγει», γράφει.

Είμαστε… κουμμουνιστές

«Η εξαφάνισή του προκαλεί τεράστια αμηχανία για τις κυπριακές Αρχές», έγραψε η βρετανική Daily Mail, η οποία έκρινε σχετικό με το ρεπορτάζ της το γεγονός πως «μόνη ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., της κυπριακής Κυβέρνησης ηγείται το κουμμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, που έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλά απταίστως τη ρωσική, καθώς σπούδασε εκεί».

Η βρετανική Guardian τόνισε ότι οι κυπριακές Αρχές πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα που τους προκαλούν ντροπή, μετά το γεγονός.

Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει μια αναπτυσσόμενη ρωσική κοινότητα, με ρωσικές διαφημίσεις και ρωσικά καταστήματα να εμφανίζονται στους κυπριακούς δρόμους. «Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., η κυπριακή Κυβέρνηση ηγείται από το κουμμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα», προσθέτει η εφημερίδα. Και η Australian κάνει λόγο για τις… κουμμουνιστικές μας παρακαταθήκες. «Οι Ε/κ διατηρούν διαχρονικά πολύ φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Κύπρος έχει μεγάλη ρωσική επιχειρηματική δραστηριότητα», έγραψε. «Έχουν κυβερνών κουμμουνιστικό κόμμα και στενές σχέσεις με τη Μόσχα», προσθέτει η εφημερίδα.