Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατά την περίοδο μεταξύ 7 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2009, προχώρησαν στη διερεύνηση ενός καταχωμένου φρέατος, το οποίο αποκαλύφθηκε από μηχανικό εκσκαφέα κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών. Το φρεάτιο αποκαλύφθηκε σε τεμάχιο δίπλα από τον κύριο παραλιακό δρόμο της Κισσόνεργας, στην Επαρχία Πάφου. Το φρεάτιο ήταν κυλινδρικής διατομής, 75 εκατοστά σε διάμετρο και διετηρείτο σε βάθος 5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους από χαβάρα. Στην ανατολική και δυτική πλευρά του φρέατος είχαν λαξευθεί αρκετές μικρές κοιλότητες, ούτως ώστε να παρέχουν στήριξη στα χέρια και πόδια των ανθρώπων που έσκαψαν αρχικά το πηγάδι, καθώς αναρριχούνταν μέσα και έξω από αυτό. Στη βάση του φρέατος υπήρχαν αρκετά μικρά φυσικά αυλάκια εντός του φυσικού εδάφους, μέσω των οποίων διοχετευόταν το νερό, επιβεβαιώνοντας ότι το φρεάτιο ήταν πηγάδι άντλησης νερού. Το νερό ενδεχομένως θα αφαιρείτο με τη χρήση κάδου, πιθανόν κατασκευασμένου από δέρμα, δεμένου με σχοινί.
Όταν εγκαταλείφθηκε η χρήση του πηγαδιού, ως πηγής νερού, αυτό επιχώθηκε. Κατά τη διάρκεια της κατάχωσής του, διάφορα αντικείμενα είτε έπεσαν εντός του πηγαδιού είτε ρίχθηκαν επίτηδες, είτε τοποθετήθηκαν εκεί από τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνονται ζωικά οστά (αιγοπροβάτων, χοίρου και ελαφιού), επεξεργασμένος πυριτόλιθος, μερικές λίθινες χάντρες και περίαπτα, και θραύσματα σπασμένων λίθινων αγγείων τυπικών της Πρώιμης (Ακεραμεικής) Νεολιθικής Περιόδου στην Κύπρο, προτού διαδοθεί η χρήση της κεραμεικής. Στο μέσο περίπου του φρέατος βρέθηκε σε κακή κατάσταση ο σκελετός μιας νεαρής γυναίκας, που δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε εκεί.
Από τα αρχαιότερα πηγάδια
Στη βάση περίπου του πηγαδιού, βρέθηκαν ένα άθικτο μικρό κύπελλο τραχείας κατασκευής και μια λεκάνη πολύ καλύτερης ποιότητας κατασκευής, η οποία προφανώς είχε σπάσει όταν έπεσε ή όταν ρίχθηκε μέσα στο πηγάδι. Και τα δύο αγγεία ήταν κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο, και πιθανόν χρησιμοποιούνταν γύρω από το στόμιο του πηγαδιού. Αυτά και άλλα ευρήματα που ήρθαν στο φως, χρονολογούν το πηγάδι στην ίδια περίπου χρονική περίοδο με άλλα έξι πηγάδια, τα οποία ανασκάφηκαν παλιότερα στην περιοχή από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η χρονολόγηση με άνθρακα 14, υποδεικνύει ότι αυτά τα πηγάδια είναι ηλικίας 9.000 με 10.500 χρόνων, γεγονός το οποίο τα τοποθετεί ανάμεσα στα πρωιμότερα γνωστά πηγάδια νερού στον κόσμο.