ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, άλλως Αλ Καπόνε, από την Αθηένου, 42 ετών σήμερα, εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για το βιασμό και το φόνο δύο αλλοδαπών γυναικών το 1993.
Ο Κίτας και πριν από τους δύο φόνους είχε απασχολήσει επανειλημμένα την Αστυνομία για διαρρήξεις, κλοπές και άλλα αδικήματα.
Η Αστυνομία καταζητούσε τότε το 1993, τον Κίτα, για διάρρηξη και κλοπή από χρυσοχοείο στα Λατσιά, καθώς και για τη μεταφορά όπλου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, κλοπές χρυσαφικών διαπράχθηκαν από τον Αλ Καπόνε και τον αδελφό του σε σπίτια και χρυσοχοεία και στη Λάρνακα.
Μάλιστα, σε δημοσίευμα της «Σ», ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 1993, γράφτηκε ότι ο αδελφός του Κίτα, Μάμας, έλιωνε κλεμμένα χρυσαφικά, τα οποία μετέτρεπε σε πλάκες και στη συνέχεια ο Αντώνης Κίτας τα διέθετε στους κλεπταποδόχους.
Χαρακτηριστικά, τρεις Ρουμάνες καλλιτέχνιδες παρέδωσαν το 1993 ποσότητα χρυσών κοσμημάτων και τιμαλφή, που είχαν λάβει ως δώρα από τον Αλ Καπόνε και την «ομάδα» του.

Προϊόντα κλοπών

Επίσης, στην κατοικία Ρουμάνας, με την οποία ο Αλ Καπόνε σχετιζόταν, βρέθηκαν χρυσαφικά, τα οποία είχαν κλαπεί από κατοικία στη Μοσφιλωτή.
Παράλληλα, μετά από ληστεία σε χρυσοχοείο στα Λατσιά, οι συνεργάτες του Αλ Καπόνε προετοίμασαν το έδαφος για τη διαφυγή του με ιδιωτικό σκάφος στο εξωτερικό.
Όταν συνελήφθη, στην προσπάθειά του να παραπλανήσει την Αστυνομία ανέφερε στους ανακριτές ότι, αντί να τον κυνηγούν, θα έπρεπε να πάνε να συλλάβουν το δολοφόνο της Κριστίν Κωνσταντινίδου, 28 χρονών, από τη Σουηδία, οικοκυράς, κατοίκου Αγίας Νάπας, παντρεμένης με Κύπριο και της Οξάνα Λίσνα, 21 χρονών, καλλιτέχνιδας από την Ουκρανία, οι οποίες είχαν εξαφανιστεί τρεις μήνες προηγούμενως.
Ο Κίτας για τα δύο εγκλήματα, που τελικά φάνηκε ότι διέπραξε μαζί με το Μιχάλη Ιακωβίδη, τα φόρτωσε στον Άνδρο Καλοψηδιώτη από τη Λάρνακα.
Ο Αντώνης Προκοπίου, για να φανεί όσο το δυνατόν πειστικότερος στην Αστυνομία, επεκτάθηκε και σε λεπτομέρειες για τα σημεία που εγκαταλείφθηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών, λέγοντας ότι ο Καλοψηδιώτης τού έδειξε πού τις ξεφορτώθηκε.
Ο Καλοψιδιώτης, όπως ήταν φυσικό, συνελήφθη και κρατήθηκε ως ύποπτος για οκτώ μέρες, για να αφεθεί ελεύθερος χωρίς να προκύψει το παραμικρό εναντίον του.
Η τύχη, όμως, δεν ήταν με το μέρος του Κίτα, αφού στη Λάρνακα συνελήφθη ο συνεργός του, Μιχάλης Ιακωβίδης από τη Λακατάμια, οδηγός ταξί, ο οποίος ομολόγησε τη διάπραξη των δύο φόνων, εμπλέκοντας και τον Κίτα.
Ακολούθησε ομολογία και παραδοχή των δύο φόνων και από τον Αντώνη Προκοπίου Κίτα και η υπόδειξη στην Αστυνομία των δυο χώρων που έριξαν τα πτώματα των δύο θυμάτων τους.
Η Κριστίν Κωνσταντινίδου θάφτηκε στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη, ενώ την Οξάνα Λίσνα την έριξαν σε ξεροπήγαδο στα Λειβάδια.
Για να εντοπίσουν οι αστυνομικοί τη σορό της Κριστίν, κάτω από τόνους σκουπιδιών, χρειάστηκαν τη βοήθεια δέκα εκσκαφέων, οι οποίοι για 17 ολόκληρες μέρες έψαχναν για κουτιά ληγμένου γάλακτος συγκεκριμένης ημερομηνίας και σωρούς από ξύλα, αφού, σύμφωνα με τους δύο δολοφόνους, η άτυχη γυναίκα ήταν κάπου εκεί.
Ο εντοπισμός της σορού της Οξάνα ήταν πολύ εύκολος και μέσα σε λίγες ώρες οι αστυνομικοί κατάφεραν να την εντοπίσουν.
Οι σοροί και των δύο γυναικών βρισκόντουσαν σε πλήρη αποσύνθεση.
Γι’ αυτά τα εγκλήματα, ο Κίτας καταδικάστηκε σε ισόβια μαζί με τον Ιακωβίδη για τη δολοφονία της Οξάνα στις 30 Μαρτίου 1994 και ισόβια για το φόνο της Κριστίν στις 8 Αυγούστου 1994.

Η πρώτη απόδραση

Ο Αλ Καπόνε επέδρασε για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου 1993, όταν είχε συλληφθεί στην Αθηένου για την κλοπή του κοσμηματοπωλείου.
Ο Κίτας τότε κατάφερε να φύγει μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας όταν ζήτησε από μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Αθηένου να μεταβεί στο σπίτι του με σκοπό ν' αλλάξει ρούχα.
Με τη συνοδεία των αστυνομικών ο Αλ Καπόνε πήγε στο σπίτι του, αλλά κατάφερε να αποδράσει από την πίσω πόρτα, ενώ οι αστυνομικοί τον ανέμεναν στην είσοδο.

Η δεύτερη απόδραση
Η δεύτερη φορά που ο Κίτας κατάφερε να φύγει μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2008, από το παράθυρο του δωματίου όπου νοσηλευόταν για μήνες στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία.
Η απόδραση του Κίτα έγινε αντιληπτή σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, εντελώς συμπτωματικά.
Συγκεκριμένα, ο ισοβίτης φέρεται να είχε φύγει από το δωμάτιό του που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του «Απολλώνειου», χρησιμοποιώντας σκάλα, την οποία τοποθέτησαν συνεργάτες του. Στη συνέχεια, φέρεται να παρέλαβε πιστόλι, που ήταν κρυμμένο σε κάθισμα μοτοσικλέτας, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του νοσοκομείου.
Από εκεί τον παρέλαβαν με αυτοκίνητο συνεργάτες του, με τους οποίους εντοπίστηκε να κυκλοφορεί στο κέντρο της Λευκωσίας. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακώστας, λήφθηκε πληροφορία ότι αυτοκίνητο διακινείτο ύποπτα στην περιοχή της Στασικράτους και πιθανόν να διαπραχθεί διάρρηξη, οπότε δόθηκαν οδηγίες στα περιπολικά, που βρίσκονταν πλησιέστερα, να σπεύσουν για εξέταση της καταγγελίας.
Στο σημείο έσπευσε περίπολος της ΥΚΑΝ και ακολούθησαν άλλα δύο περιπολικά της ΜΜΑΔ, τα οποία εντόπισαν το ύποπτο αυτοκίνητο να κινείται στην οδό Φώτη Πίττα - παράλληλη της Λεωφόρου Στασικράτους.
Όταν πλησίασαν το ύποπτο όχημα, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα πρόσωπα, σταμάτησε και ένα εξ αυτών κατέβηκε και πρόταξε εναντίον των αστυνομικών πιστόλι.
Αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα ο ένοπλος, που στο μεταξύ το πιστόλι του φέρεται να έπαθε εμπλοκή, το πέταξε και μπήκε στο αυτοκίνητο, για να αρχίσει άγρια καταδίωξή του από τα περιπολικά.
Σε κάποια στιγμή, οι δράστες κτύπησαν βίαια με τα περιπολικά, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές και ακινητοποιήθηκαν, ενώ αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν.
Οι αστυνομικοί έκπληκτοι αναγνώρισαν ότι το πρόσωπο που τους σημάδευσε με το πιστόλι ήταν ο ισοβίτης Κίτας.
Αμέσως επικοινώνησαν με τις Κεντρικές Φυλακές, όπου ο επί καθήκοντι αξιωματικός ασφαλείας τούς ενημέρωσε ότι ο ισοβίτης κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται υπό φρούρηση στο «Απολλώνειο».
Ειδοποιήθηκαν οι δεσμοφύλακες, που θα έπρεπε να φυλάνε τον κατάδικο. Στο δωμάτιό του, αντί του Κίτα, βρήκαν την αλλοδαπή σύζυγό του, με την οποία ο κατάδικος ζούσε όλους τους μήνες της παραμονής του στο νοσοκομείο.
Σήμανε συναγερμός και άρχισε ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό του.

Παραίτηση Χρυσοστομίδη - Παπακώστα
Η απόδραση Κίτα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες απασχόλησαν το Υπουργικό Συμβούλιο στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, οπότε και διορίστηκαν εφτά ποινικοί ανακριτές, που εξέτασαν τις συνθήκες απόδρασης του ισοβίτη, και ένας ερευνών λειτουργός, που εξέτασε τις πειθαρχικές ευθύνες των εμπλεκομένων.
Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης υπέβαλε την παραίτησή του.
Τα όσα συνέβησαν οδήγησαν σε παραίτηση και τον τότε Αρχηγό Αστυνομίας Ιάκωβο Παπακώστα.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλη Χατζηδημητρίου και τους λειτουργούς των Φυλακών Αντώνη Παπαποστόλου υπεύθυνο αξιωματικό ασφαλείας, Σταμάτη Ταραπουλούζη, Βοηθό Αστυνομικό Ασφάλειας, τον Ιωάννη Κύρο, δεσμοφύλακα, και τους έκτακτους δεσμοφύλακες Χριστόδουλο Τάκκα και Σαββάκη Μιχαήλ.

Η σύλληψη

Τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009, μετά από πολλές ημέρες αναζήτησης, η Αστυνομία κατόρθωσε με συντονισμένες ενέργειες να προχωρήσει στη σύλληψη του Αντώνη Προκοπίου Κίτα, στο Παραλίμνι.
Η σύλληψη έγινε μετά που συγγενικό πρόσωπο του ισοβίτη εγκατέλειψε το σπίτι όπου εφιλοξενείτο ο Αλ Καπόνε για να πάει σε φαρμακείο και να προμηθευτεί γάζες και φάρμακα για την περιποίηση των πληγών του δραπέτη.
Η ενέργεια αυτή κίνησε τις υποψίες έξι μελών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.
Οι αστυνομικοί, που βρίσκονταν στη σκηνή με πολιτική περιβολή, ειδοποίησαν τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, οι οποίοι μετέβησαν στο Παραλίμνι και κατάφεραν να συλλάβουν το δραπέτη.
Στις 22 Μαΐου 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, αφού οι έξι από αυτούς εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη του διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, ακόμα και του Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ ο έβδομος δικηγόρος της Δημοκρατίας Άθως Κανναουρίδης επέρριψε πειθαρχικές ευθύνες μόνο στο διευθυντή των Φυλακών.
Η δίκη για την απόδραση Κίτα άρχισε πριν από έναν περίπου μήνα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.